Editorial.VIAȚA-miracol, mod de a trăi sau lecție continuă de umilință?

***Editorial***
***VIAȚA-miracol, mod de a trăi sau lecție continuă de umilință?**
*
Urzeala vieții omului pe pământ este alcătuita cu fire amestecate din binele si raul primordial care genereaza amestecul permanent de virtuti si vieti in comportamentul omului. Din aceasta umplutura nimeni nu poate alege una sau alta pentru că viciile intră în componența virtuțiilor precum otrăvurile în compoziția leacurilor și poate acesta este miezul misterios al vieții.
În prezent, indiferent de religia și cultura popoarelor, istoria lumii devine tot mai mult o cursă între educație și catastrofa. Pericolul care pândește viața consta in faptul ca haosul si ura au pus stapanire pe lume si oricat s-ar cultiva prin educație: iubirea, prietenia și respectul, nimic nu unește oamenii ca ura comună față de ceva.
Câtă vreme e in joc doar viata asa cum si-o doreste fiecare, ne ruinam , ne imbolnavim, ne ucidem pentru niste nimicuri crude spuse de oameni marunti pentru care mitocania este un mijloc de a nega viata. Vorbind din perspectiva psihologiei medicale, in aceasta etapa, sistemul imunologic al corpului social nu mai are anticorpi impotriva minciunii si tuturor toxinelor sociale si biologice. Dupa cum vedem ca se intampla atatea lucruri langa noi, nu e greu sa intelegi ca minciuna a devenit pasiune ce duce la izolarea de viata.
E drept ca viata prin creatie a fost pusa in limitele animalitatii care nu se pot depasi prin evolutie, omul poate insa sa-si motiveze existenta si armonia. Fiecare individ reproduce formule si functiunile substantei inaintasilor in virtutea liberei vointe garantata de principiul „Liberului arbitru”. Scriind despre acest principiu SCHOPENHAUER il formula astfel: omul este ceea ce vrea si vrea ceea ce este. Altii exprima acest adevar in felul urmator: eu fac ce vreau, eu vreau ce sunt, eu sunt ce fac, in practica acest principiu este o ipoteza, o dimensiune de speranta.
In contextul actual societatea romaneasca se confrunta cu doua tipuri de flagel la fel de agresive: coruptia localizata peste tot si minciuna ca sursa de vulgaritate, violenta, prostie si ipocrizie intr-un mediu de umilinta cinica.
Adevarul este ca n-ar exista atata mizerie biologica imprastiata de indivizii de presa scrisa si vorbita, daca n-ar avea cautare, iar prostia foloseste tot ce e vulgar si trivial in loc de argument. Istoria este in continua degradare, paradisul a fost la inceput , nu mai am nici o incredere in cei care sustin ca binele se afla in viitor si ca la un momentdat o sa ne impiedicam de el ca de un bolnav uitat in mijlocul drumului.
Condiția esențiala este ca poporul asta cazut acum sa-si redobandeasca pozitia verticala, semnul demnitatii este capul sus, dar nu pentru a privi doar la paianjenii de pe tavan. Nimeni nu mai intelege ce se intampla acum si de ce daca tara este pe locul sase in lume in ce priveste numarul de doctorate, titluri stiintifice, numar de academicieni, care in ultimele doua decenii au rasarit ca florile din balegar. Acest fenomen, ca sa nu ma exprim si eu ca ei, poate fi un semn de optimism?
Gheorghe Duduială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s