Vâlcea. Orașul stațiune Ocnele Mari locul unde îți poți recăpăta sănătatea

***Vâlcea. Orașul stațiune Ocnele Mari locul unde îți poți recăpăta sănătatea***
Oraşul Ocnele Mari se află într-o zonă cu un climat temperat continental de dealuri. În sezonul de vară temperatura medie este de + 20 grade, umiditatea atmosferică este scăzută iar vânturile sunt foarte slabe.
Apele sărate de la Ocnele Mari erau folosite pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice.
În jurul anului 1833 se trece la folosirea apei sărate din asa numita ,,Balta Roşie” la băi reci şi calde, încălzirea realizându-se cu bolovani încinşi în foc.
Primul studiu asupra acestor surse de minerale a fost efecutat în anul 1863 de Doctorul Patzelt din Bucureşti, care semnalează efectele terapeutice într-o comunicare, prezentată Societăţii de Știinţe Medicale.
Începând din anul 1899 activitatea balneară la Ocnele Mari ia un avânt deosebit, deoarece lacul ,,Balta Roşie” este arendat pentru 18 ani lui Ioan Claus, iar cel de la Ocnița trece în propietatea colonelului Dianu.
În această perioadă se construiesc paviloane moderne cu hotel, restaurant şi alte dotari.
În anul 1905 se efectuează 14. 988 băi calde şi reci
Până la primul război mondial staţiunea funcţionează în această formă organizatorică, pentru ca mai apoi prin cumpărare lacul de la Ocnele Mari cu terenul înconjurator să devină proprietatea lui Constantin Stănescu.
Odată cu naţionalizarea principalelor mijloace de producţie la 11 iunie 1948 băile sunt trecute în patrimoniul statului şi staţiunea Ocnele Mari urma să fie administrată de Sfatul Popular Vâlcea, apoi aceasta staţiunea este subordonată de staţiunea Govora.
Apele minerale , clorurate sodice de mare concentraţie sunt folosite în cura externă în tratarea următoarelor afecţiuni : bolile aparatului locomotor, bolile oaselor şi muşchilor, bolile sistemului nervos periferic, bolile aparatului genital feminin, alte boli: periviscerite abdominale, aderente postoperatorii şi dermatoze cronice.
Temperaturi mediteraneene și plante exotice
Aici, predomină zilele senine, precipitaţiile sunt neînsemnate cantitativ, cele mai mari cantităţi înregistrându-se la începutul şi sfârşitul sezonului.
În aer sunt prezenţi ioni de clorură de sodiu ca urmare este un climat favorabil tratamentului balnear, asociindu-se totodată şi ca factor curativ.
Aşezarea geografică a orasului şi variaţia formelor de relief, favorizează întâlnirea unor elemente de climă continentală cu cea mediteraneana, ce oferă condiţiile dezvoltării unui specimen de plante şi arbore care se pot întâlni în majoritatea regiunilor ţării noastre.
Dealurile sunt acoperite cu cu păduri de gorun-fag, cu arbuşti şi floră ierboasă corespunzătoare.

Biserica din salina
Imagine Ocnele Mari

În trecut populaţia oraşului Ocnele Mari s-a ocupat mai mult cu agricultura şi creşterea animalelor .
Agricultura se bazează pe suprafeţe mici de porumb, mai puţine suprafeţe de grădină ( legume, cartofi) şi datorită configuraţiei terenului deluros există suprafeţe relativ mai mari de păşuni, fâneţe, plantaţii de pomi.
În prezent activitatea agricolă este reprezentată de cultivarea pământului pe suprafeţe mici cu porumb, de grădinărit ( legume, cartofi ), precum şi de pomicultură, creşterea animalelor şi apicultură în gospodării de mică anvergură.
În urma aplicării prevederilor Legii Fondului Funciar, forma de proprietate asupra terenurilor agricole este cea privată, existând cca. 1300 de gospodarii în localitate, printre care şi producători agricoli individuali cu certificat de producător, îşi valorifică surplusul de produse la piaţă.
Sursa: CIT Ocnele Mari
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s