Plantări de stejari și avansări în grad de Ziua Jandarmeriei Române

***Plantări de stejari și avansări în grad de Ziua Jandarmeriei Române***
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.
Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deși se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.
Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, jandarmii din toată țara au plantat tot atâția stejari pentru a marca, într-un mod special, o zi foarte importantă din viața lor.

Senator Siminica Mirea

Olt. Jandarmii olteni și-au pus ,, amprenta” în pădurea Oboga
Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt se alătură celei mai ample campanii de plantare derulată la nivel național de unitățile de jandarmi.
Activitatea se desfășoară în parteneriat și cu sprijinul Direcției Silvice Olt- Ocolul Silvic Balș, care a oferit cu titlu gratuit stejarii plantați în această zi.
Au fost plantați 171 de puieți de stejari, câte unul pentru fiecare an de existență a armei, în zona pădurii Oboga, județul Olt. Această acțiune are ca scop încurajarea plantării arborilor și asigurarea protecției și conservării fondului silvic și a mediului.
Credem în puterea exemplului și că împreună putem face mai mult pentru protejarea naturii și pentru a contribui la îmbunătățirea vieții.
Pe această cale, mulțumim celor care ne-au susținut în această campanie și care încurajează ca fiecare om să-și aducă aportul prin acțiuni de ecologizare: doamnei Constantina DIȚĂ, sportiva care a intrat în istoria atletismului românesc, fiind prima româncă câștigătoare a probei de maraton, la Beijing, în anul 2008 și Emiliei DOROBANȚU, solista cu vocea de aur a Olteniei, considerată urmașa Mariei Tănase.
,,România are diverse arme ale statului, cu atribuţii clare, menite să asigure ordinea publică. Una dintre aceste arme este Jandarmeria Română, întemeiată la 3 aprilie 1850, de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, să folosească drept „forţă pentru privegherea siguranţei publice şi ţinerea unei bune orânduieli”.
Îi vedem pe jandarmi în fiecare zi pe străzi, pentru ca noi, cetăţenii ţării, să fim în siguranţă.
Acum, la 171 de ani de la întemeiere, în vremuri de grea încercare pentru poporul român, ei sunt aproape de noi.
Pentru asta, le mulţumim!”
a transmis senatorul Siminica Mirea, tururor jandarmilor.
Și prefectul de Olt, Florin Homorean, a ținut să felicite jandarmii olteni cărora le-a spus, printre altele : ,, La 171 de ani de existenţă, Jandarmeria este şi astăzi o structură esenţială pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea ordinii şi liniştii publice, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, o instituţie adaptată vremurilor actuale, aflată permanent în serviciul cetăţenilor acestui judeţ.
Vremurile noi aduc provocări noi, însă sunt convins că această armă de elită a României va şti mereu să-şi facă datoria, în litera şi spiritul legii, în colaborare cu celelalte structuri de ordine publică.
Uniforma bleu-jandarm este o onoare și o mândrie pentru toți cei care o îmbracă cu devotare și noblețe. Iar astăzi, de ziua Jandarmeriei Române, îi felicit pe cei ce o poartă și le port recunoștință și respect pentru curajul şi puterea de sacrificiu pe care le arată în misiuni, ori de câte ori societatea, noi toți, avem nevoie.
Vă doresc să fiţi la fel de curajoși și devotați, să mergeţi din putere în putere iar eşecul să fie locul de unde mereu vă ridicaţi şi mergeţi mai departe.
LA MULȚI ANI!”


Vâlcea. 171 de stejari pentru 171 de ani!

,,Cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea a marcat această zi istorică dar totodată specială, prin plantarea unui arbore, și anume a unui stejar. Stejarul, considerat regele pădurii, simbolizează longevitatea , rezistența dar și duritatea, lemnul greu al acestuia fiind comparat cu incoruptibilitatea. Radăcinile stejarului solid înfipte în pământ, reprezintă puterea, gloria militară și moralitatea. Ne dorim ca această instituție militară , să fie ,ca și până în prezent, precum rădăcinile unui stejar :puternică și glorioasă.La mulți ani, Jandarmeria Română!” a transmis șeful IJJ Vâlcea, Colonel Grigore Ciaușescu.


Arges. Stejarul- simbolul puterii, plantat și de jandarmii argeșeni
La fel ca toți jandarmii din țară, și cei de la IJJ Argeș, au plantat 171 de stejari, pentru a marca Ziua Jandarmeriei. ,,Se spune că în viață, un om trebuie să facă o casă, un copil și să planteze un pom…
Pornind de la această zicală, am ales astăzi, în apropierea aniversării a 171 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române să plantăm nu unul, ci 171 de copaci, câte unul pentru fiecare an de existență al instituției noastre.
Nici copacul nu a fost ales întâmplător… am ales să plantăm 171 de stejari pentru ca stejarul este simbolul puterii, al protecției și al durabilității.
De asemenea, stejarul este asociat cu uniforma militară, frunzele acestuia regăsindu-se sub formă de embleme pe uniforma militară.
Ne-au fost alături în demersul nostru, reprezentanți ai Ocolului Silvic Pitești și Ocolului Silvic Domnești care ne-au pus la dispoziție terenul și puieții pe care i-am plantat, dar și reprezentanți ai Fundației Conservation Carpathia.
Tuturor le mulțumim pentru implicare și pentru iubirea față de natură și de interesul pe care îl au pentru viitorul acesteia.” a transmis seful IJJ Argeș, Colonel doctor Gheorghe Lupescu.
Cu acest prilej, Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești, le-a transmis: ”De Ziua Jandarmeriei Române, structură înființată acum 171 de ani ca forță pentru supravegherea siguranței publice, țin să felicit întregul efectiv pentru activitatea de zi cu zi în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, paza valorilor, a bunurilor și a materialelor periculoase și pentru apărarea obiectivelor de o importanță deosebită. Cu acest prilej, doresc tuturor angajaţilor din jandarmerie, veteranilor, precum şi familiilor dumnealor multă sănătate, realizări și forță pentru a răspunde în continuare oricărei provocări, cu responsabilitate, promptitudine și eficiență! Din partea mea, aveți tot respectul și vă asigur de întreaga mea disponibilitate. La mulți ani!”

Mehedinți. Înaintări în grad și plantări de pomi
Sâmbătă 3 aprilie 2021, s-au împlinit 171 de ani de când a fost semnată ,,Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române şi care a rămas un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei.
Cu o zi înainte, adică vineri, 2 aprilie, în cadrul unei ședințe festive, dar restrânse, ținând cont de actualul context epidemiologic, au fost înaintați în gradul militar următor, înainte de termen, un ofițer și opt subofițeri.
De asemenea, tot cu această ocazie, alți colegi au fost recompensați cu diplome aniversare.
Activitatea a fost prezidată de către domnul locotenent colonel Nicolae Vasile,împuternicit inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți.
,,Pentru fiecare jandarm, momentul aniversar este unul al conştientizării valorilor care ne-au oferit constanţă şi eficienţă: devotamentul, sacrificiul, onoarea şi spiritul de corp, a individualităţii Jandarmeriei şi mai ales, a rolului pe care îl avem în societate, acela de garant al siguranţei publice şi al aplicării ferme și corecte a legii.
La Mulți Ani, Jandarmeria Română!
La Mulți Ani, stimați camarazi!” a
transmis, clegilor săi șeful IJJ Mehedinți, Locotenent Colonel Nicolae Vasile.
Georgiana Leulescu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s