File de istorie. Hercule și cele 12 munci care l-au făcut celebru

***File de istorie. Hercule și cele 12 munci care l-au făcut celebru***
În numerele trecute vă spuneam că Hercule, potrivit istoricului grec Homer, era fiul lui Zeus şi al Alcmenei, o muritoare, soţia lui Amfitrion din Teba (Beoţia). Zeus s-a dus la Alcmena luând înfăţişarea lui Amfitrion, pe când acesta era plecat la război și, din această unire, s-a născut legendarul erou.
Tot în numerele trecute aminteam despre faptul că istoria acestui mare erou, Hercule, a fost deformată cu bună știință de către greci și promovată ca fiind a lor, ca dealtfel toți zeii și semizeii care au creat acest pământ. Din cercetările făcute de adevărații istorici ai neamului nostru, printre care aș aminti pe Nicolae Densușianu, care a cercetat timp de 25 de ani proveniența zeilor și semizeilor, a adus argumente clare că aceștia au trăit pe pământurile noastre. Problema se pune de ce, noi ca români, nu ne zbatem să ne luăm istoria înapoi și de ce guvernele noastre, de-a lungul timpului nu au făcut nimic ca să îndrepte aceste lucruri? Ce interese au existat și încă mai există dacă nu se stopează odată pentru totdeauna aceste minciuni?
Revenind la povestea lui Hercule, vom continua cu cea de-a opta poruncă:


Prinderea iepelor lui Diomede, regele trac
Legenda spune că Euristeu i-a poruncit lui Heracule să-i aducă iepele regelui trac Diomede, pe care acesta le hrănea cu carne de om. Nebunia iepelor a fost atribuită dietei lor nenaturale, care consta în carnea oaspeților nebănuitori sau a străinilor de pe insulă. Unele versiuni ale mitului spun că iepele au expulzat, de asemenea, focul atunci când respirau. Iepele, care erau teroarea Traciei, erau ținute legate de lanțuri de fier de o iesle de bronz din orașul dispărut Tirida și au fost numite Podargos (cel rapid), Lampon (strălucitorul), Xanthos (galbenul) și Deinos ( sau Deinus, teribilul). Deși foarte asemănătoare, există mici variații în detaliile exacte privind capturarea iepelor.
O altă legendă Heracles a adus cu el luptători renumiți pentru a-l ajuta să prindă caii uriași. După ce i-a învins pe oamenii lui Diomede, Hercule a rupt lanțurile care legau caii și i-au dus pe iepe în larg. Fără să știe că iepele mâncau bărbați și erau incontrolabile, Hercule i-a lăsat în sarcina însoțitorului său favorit, Abderus , în timp ce el a plecat să lupte cu Diomedes.
La întoarcerea sa, Hercule a descoperit că băiatul a fost mâncat. Ca răzbunare, Heracle l-ar fi dat harnă pe Diomedes propriilor cai. Într-o altă versiune, Hercule, care vizita insula, a rămas treaz, astfel încât să nu-i fie gâtul tăiat de Diomedes noaptea și a tăiat lanțurile care leagă caii odată ce toți dormeau. După ce i-a speriat caii pe terenul înalt al unei coline, Heracles a săpat repede o șanț prin peninsulă, umplându-l cu apă și inundând astfel câmpia joasă. Când Diomedes și oamenii săi s-au întors să fugă, Heracles i-a ucis cu un topor (sau cu un baston) și a hrănit corpul lui Diomedes către cai pentru a-i calma.

Într-o altă versiune, Heracles l-a capturat mai întâi pe Diomedes și l-a hrănit la iepe înainte de a-l elibera. Doar după ce și-au dat seama că Regele lor era mort, oamenii săi, bistonienii , l-au atacat pe Heracles. Când i-au văzut iepele încărcându-se asupra lor, conduși într-un car de Abderus, bistonienii s-au întors și au fugit. Toate versiunile cu mâncare de carne umană fac caii mai liniștiți, oferindu-i lui Heracle posibilitatea de a-și lega gura și de a-i duce cu ușurință la regele Euristeu, care a dedicat caii lui Hera . În unele versiuni, li s-a permis să călătorească liber în jurul Argosului , devenind liniștiți permanent, dar în altele, Euristeu a ordonat cai duși la Olimp să fie sacrificați lui Zeus, dar Zeus i-a refuzat și a trimis lupi, lei și urși să omoare lor. Roger Lancelyn Green afirmă în povestirile eroilor greci că descendenții iepelor au fost folosiți în războiul troian și au supraviețuit chiar și pe vremea lui Alexandru cel Mare.
În memoria prietenului dispărut, eroul a întemeiat cetatea Abdera. Iepele, care s-au îmblânzit după ce au mâncat trupul stăpânului lor, i-au fost duse lui Euristeu, iar apoi au fost lăsate libere, fiind ucise de animalele sălbatice de pe muntele Olimp. În timpul trecerii lui Heracle prin Tesalia a avut loc, potrivit lui Euripide, învierea Alcestei, care a fost adusă pe pământ din infern de către erou.


Cea de-a noua poruncă: Dobândirea cingătorii Hipolitei, regina amazoanelor
Hipolita, regina amazoanelor, primise în dar de la Ares o cingătoare pe care Admeta, fiica lui Euristeu, o dorea foarte mult. Prin urmare, Heracle a fost trimis să i-o aducă. Primit la început cu prietenie de regină, el a trebuit să înfrunte duşmănia neaşteptată a amazoanelor, provocată de Hera şi care a sfârşit printr-o veritabilă luptă. Eroul a ieşit victorios, a omorât-o pe Hipolita, i-a luat cingătoarea, iar pe drumul de întoarcere s-a oprit în Troada, unde a salvat-o pe Hesione de un monstru pe care Poseidon îl trimisese împotriva ei.
Amazoanele erau, potrivit legendelor, războinice care ,,se cârmuiesc singure și care nu se însoțesc decât cu străini, care nu-și păstrează decât fiicele, pe fii lor orbindu-i sau mutilându-i”.
Legenda mai spune ca spre a mânui mai bine arcul si lancea isi taiau un san (lucru pe care operele de arta nu-l confirma nicidecum: amazoanele sunt femei de o deosebită frumusețe). Luptătoare, femei care vânează, preotese, ele se închina zeiței Artemis (Diana).
În mitologia greacă, amazoanele femeile care ucid bărbații, considerându-l prea slab și fără importanță. Acestea vor să se substituie bărbatului, să rivalizeze cu el, înfruntându-l, în loc să-l contempleze. Aceasta rivalitate secătuiește energia caracteristică femeii, calitatea ei de mama, tandrețea ei sufletească.


10) Prinderea boilor lui Gerion de pe insula Erytia (Rușava sau Insula Șimian)
Gerion, monstrul cu trei trupuri, trăia pe insula Erytia, așa cum îi spuneau grecii insulei Rușava ( insula Șimian de astăzi). Aici îşi ţinea Gerion vitele, care erau păzite de un gigant şi de un câine cu două capete (Ortros) şi pe care Euristeu i-a poruncit lui Heracle să i le aducă.
A zecea muncă este aducerea boilor lui Geryon, tot la porunca lui Eurystheus. Cirezile de boi ale lui Geryon se aflau pe insula Erythia, departe, către apusul lumii.
Această insulă era departe spre vest, unde pământul se termina într-un istm îngust. Cu puternicul său baston, Hercule a împărțit istmul în două și a așezat doi stâlpi de piatră de-a lungul marginilor strâmtorii care au apărut (în lumea antică, Gibraltarul de astăzi era numit Stâlpii lui Hercule). El a ajuns în capătul vestic al lumii chiar în momentul în care Helios a coborât în corabia sa către Ocean. Pentru a scăpa de căldura insuportabilă, Hercule era gata să tragă cu o săgeată în Helios, însă reacția zeilor a fost imprevizibilă. Încântat de curajul eroului care și-a îndreptat arcul spre el, Helios nu numai că nu s-a enervat, ci chiar i-a împrumutat barca sa de aur, pe care Hercule a navigat spre Erythia. Acolo câinele cu două capete Orph și uriașul Eurytion, care păzeau turmele lui Geryon, l-au atacat. Hercule nu a avut de ales – a trebuit să-i omoare pe amândoi și apoi pe Geryon însuși.
După ce a îndurat multe nenorociri la întoarcere pe când trecea prin Galia, Italia, Iliria şi Tracia, Hercule a condus turma în Peloponez. Pe drum, el l-a învins pe puternicul Eriks, care i-a furat o vacă, și pe uriașul Kaka, care i-a furat o parte din turmă. Când Hercule spera deja că va ajunge în siguranță la Micene, Hera a înfuriat vacile și acestea au fugit în toate direcțiile. Hercule a trebuit să muncească din greu pentru a aduna din nou toată turma. Euristeu a sacrificat vacile dușmanului etern al lui Hercule, adică Hera.
Autor: Dr. Ing. Aurel Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s