Olt. Centru social și Muzeu al Satului la Tătulești

***Olt. Centru social și Muzeu al satului la Tătulești!***
Localitate mică și îmbătrânită, cu puțin peste 1000 de localnici, Tătulești din județul Olt, ar fi putut dispărea încet și sigur în următorii zece -12 ani, dacă la cârma acesteia nu ar fi venit Dan Vasile în 2016, un fost militar de carieră, colonel în rezervă.
Fiu al satului, Dan Vasile, a lăsat Bucureștiul pentru că vrea să aducă în această mică localitate confortul necesar consătenilor săi. În primul mandat a reușit să asfalteze 10 kilometri de asfalt, inclusiv șanțuri betonate, să reabiliteze școala, schimbându-i acoperișul, anvelopând-o și construind în interior o toaletă modernă.


Tot în primul mandat a reușit să betoneze și să facă canale de scurgere de pe versanți, întrucât localitatea era afectată în timpul precipitațiilor, a deviat și îndiguit râul Vedea, care la fiecare ploaie mai consistentă distrugea tot ce-i ieșea în cale, peste care a construit nu mai puțin de șapte podețe.
De curând a terminat de construit un Centru Social, lipit de sediul primăriei. ,, Consider că este o mare realizare pentru comuna Tătulești, va avea o capacitate de 80 de persoane defavorizate, cărora vom încerca să le asigura și o masă caldă. De asemenea, dorim să facem și o spălătorie pentru că oamenii sunt bătrâni și nu mai pot să își spele rufele singuri și să vină aici. Deci, vrem să realizăm un centru pilot și sper să și reușim.” ne-a precizat primarul, Dan Vasile într-un interviu pentru VGtv Regional.
Tot el a reușit să înființeze un ansamblu de dansuri populare pentru a reda tinerei generații dragostea pentru portul și tradițiile populare oltenești. Cu acest ansamblu, înființat în 2019 și coordonat de instructorul Ana Maria Răduleanu, a deschis ediția jubiliară a sărbătorii comunei ,, Întâlnire cu fii satului” din același an.

Viitorul muzeu al satului, în școala reabilitată

,, Ansamblul este format de elevii de la școala noastră gimnazială, care sunt foarte buni și la învățătură. La examenul de capacitate de anul trecut, foarte mulți au obținut media zece, lucru care ne-a bucurat foarte mult. Asta înseamnă ca avem copii foarte buni, care învață carte, dar și cadre didactice pe măsură. Am încercat și per să și reușim să înființăm un muzeu local, într-o școală dezafectată, unde am pus acoperiș nou. Am strâns foarte mult exponate de care s-a ocupat nea Tudor, un om extraordinar căruia îi place istoria și tradițiile acestor locuri și cu ajutorul Consiliului Județean sperăm să îl finalizăm și să îl dăm spre vizitare cât mai curând. Educația este cel mai important lucru pe care trebuie să îl aibă o comunitate. De aici pornește acest spirit civic. Spiritul civic se manifestă în viața de zi cu zi a unei comunități prin, de exemplu strângerea gunoaielor, ajunsă acum o problemă națională. În acest sens am făcut un contract cu o societate care selectează masele plastice, pentru că sunt extrem de periculoase pentru mediu. Mai trebui să rezolvăm și cealaltă problemă cu colectarea deșeurilor menajere. Pe oameni trebui să îi facem să fie conștienți de rolul mediului în viața lor. Vrem să fim sănătoși, trebuie să avem un mediu sănătos. În același timp trebuie să realizăm că nu statul trebuie să ne rezolve problemele! Trebuie să ne implicăm toți și, mai ales eu ca primar trebuie să fiu un exemplu. Un exemplu de conduită, să fiu alături de cetățeni și problemele care le au și să găsim soluții.
Trebuie să le mulțumesc cetățenilor de răbdarea de care au dat dovadă, în sensul că am avut niște proiecte începute în mandatul trecut. Aș enumera proiectul de gaze pe care l-am început anul trecut, un proiect foarte important dar care necesită timp și bani pentru a-l implementa. Avem un grafic care presupune începerea lucrărilor în luna iulie.
Referitor la proiectul legat de canalizare, vreau să vă spun că în localitatea Tătulești pânza freatică se află la un metru adâncime, iar fosele localnicilor afectează pânza freatică. Am făcut proiectul, l-am depus la CNI și așteptăm finanțarea și punerea lui în practică.Suntem alături de cetățeni pentru că conștientizăm rolul pe care trebuie să îl aibă civilizația. (…) Dar, obținerea acestor fonduri din proiecte europene, ar trebui simplificate”,
a ținut să puncteze primarul Dan Vasile.
Acesta a mai spus că are mare încredere în parlamentarul de zonă, deputatul social- democrat Marius Iancu, care îl vizitează în permanență, pentru a afla de problemele cu care se confruntă, de a găsi soluții. ,,Probleme cea mai importantă pe care noi o discutăm este accesarea fondurilor europene prin creerea unor soluții facile. Toată lumea vorbește de fonduri europene, metodologia de obținere a acestor fonduri nu este cea mai bună! De exemplu, localitățile sub 2000 de locuitori nu pot accesa fonduri europene. Pentru a le obține trebuie să ne asociem în acele ADI și să ne asociem cu alte localități, în cazul nostru cu comuna Spineni, dar nu este suficient. ” a mai puntat primarul din Tătulești, nemulțumit de actuala legislație privind accesarea fondurilor europene.


Acesta a mai punctat faptul că în localitățile cu populație îmbătrânită, unde copii sunt foarte puțini ar trebui să existe un program special pentru ca și ei să aibă parte de o educație școlară foarte bună.
Autoritățile locale din Tătulești le-a asigurat internetul necesar li le-a achiziționat anul trecut tablete pentru toți, însă promisiunea făcută de Guvern că aceste tablete for fi decontate, acest lucru nu s-a făcut nici până acum.
Mai multe amănunte într-un interviu realizat pentru VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro.
Redcator/ reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s