File de Istorie. Eroul învăţător sublocotenent în rezervă Ioan Diţuleasa

***File de Istorie. Eroul învăţător sublocotenent în rezervă Ioan Diţuleasa***
Ion (Ionel cum îl alintau părinţii) s-a născut în satul Vităneşti, comuna Sârbii Măgura, judeţul Olt. A fost primul din cei şase copii ai familiei Diţuleasa (trei băieţi şi trei fete). Băieţii au fost trimişi la învăţătură (primii doi băieţi au devenit învăţători iar al treilea notar).
A făcut parte din Reg. 3 Olt, Batalionul 1, Compania 4 şi a fost mobilizat de la începutul Campaniei din Est. A luptat cu compania sa în luptele pentru eliberarea Basarabiei la Hânceşti, pădurea Cujba, gara Zloţi şi în alte localităţi.
A avut o moarte eroică. La 18 august 1941 au început luptele pentru cucerirea Odessei. Lupte grele s-au dat la Vakuliova pentru ocuparea gării Karpova. Încleştarea a fost atât de mare încât se călca numai pe soldaţi morţi şi nu se mai vedea nimic. Comandantul companiei a căzut primul. Atunci comanda a luat-o Ioan Diţuleasa. A căzut şi el. Tot acum au mai căzut aici sublocotenent în rezervă Panduru Moise de compania 11 şi Pl.T.R. Popescu R. Nicolae din batalionul 3. În companie era şi o rudă a sa, un anume Rică. Acesta a cunoscut locul unde a fost înmormântat şi tot el a anunţat familia.
Durerea a fost atât de mare încât familia i-a ridicat un monument în curtea casei. Aici este următoarea inscripţie: „În amintirea fiului nostru sublt. Ionel Diţuleasa mort pentru patrie în ziua de 18 aug. 1941 în etate de 24 ani. Regrete eterne”.
În anul 1943 mama şi tatăl eroului (invalid de război, în sat i se spunea Şontea datorită infirmintăţii sale) împreună cu Rică au călătorit clandestin la Odessa cu un tren de marfă şi au adus osemintele la Vităneşti punându-le în două paporniţe. Pentru nu a fi descoperite osemintele la graniţă au pus deasupra lor mere şi struguri. Au fost reînhumate în cimitirul din curtea bisericii din sat. Aici a fost amenajat un cimitir al eroilor. Părinţii au ridicat şi aici o cruce. Pe ea este următoarea inscripţie: „Aici odihneşte fiul nostru sublt. Ioan V. Diţuleasa – învăţător. Mort pentru patrie 18 VII 1941. Adus şi reînhumat 23 X 1943 de 24 ani”. Crucea a fost făcută de un vestit pietrar din Slatina, Jean Mezaroba.
În satul Braniştea din comuna Sârbii Măgura a fost ridicat în anul 1931 un monument pentru cei 113 eroi morţi în Războiul de Întregire Naţională. Ulterior, după Al doilea Război Mondial au fost trecuţi pe acest monument, 39 de eroi din acest război. Numele eroului Ioan Diţuleasa nu este trecut. În perioada comunistă nu s-a dorit trecerea pe monumente a eroilor ce au luptat în Campania din Est. O mare nedreptate.


Mulţumesc pe această cale domnului profesor Teodor Nedelea care mi-a semnalat cazul şi domnului Aurelian Diţuleasa, nepot al eroul care m-a condus şi acasă eroului şi la cimitir. Nu pot trece sub tăcere faptul că domnul Diţuleasa deşi suferind a venit de la Piteşti cu un taxi pentru a se întâlni cu mine la Sâbrii Măgura. Când ne-am despărţit i-am mulţumit iar dânsul mi-a spus: „trebuia să fac şi eu ceva pentru unchi şi mă bucur că s-a găsit cineva să scrie despre unchiu”.
A consemnat Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s