Mehedinți. Comuna Malovăț ,, sărită” din schemă de ministrul Energiei, Virgil Popescu!

***Mehedinți. Comuna Malovăț ,, sărită” din schemă de ministrul Energiei, Virgil Popescu!***


Ministrul Energiei Virgil Popescu, originar din județul Mehedinți, a promis în campania electorală că se va ocupa special de alimentarea cu gaze în mai multe localități din nordul județului, avansând un proiect potrivit căruia conducta ar urma să plece din comuna Prunișor și să facă joncțiunea cu gazoductul Brua, care trece prin localitatea Jupa, din Caraș-Severin. Astfel că nu mai puțin de 11 comune, dar și orașul Orșova, din Mehedinți, plus stațiunea Băile Herculane din Caraș-Severin, ar beneficia de această conductă cu gaze naturale.


Investiția anunțată în vara anului trecut, a fost demarată pe 5 aprilie, a.c., când investitorul, Transgaz a început acțiunea de marcare a traseului conductei prin fondul forestier. Vestea a fost dată de prefectul județului, Cristinel Pavel, care a anunțat că ,,Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș a început acțiunea de marcare a traseului prin fond forestier în vederea emiterii hotărârii de guvern privind aprobarea ocupării temporare a unei suprafețe din fondul forestier național aflat pe raza Ocoalelor Silvice Corcova, Tarnița și Drobeta Turnu Severin, pentru proiectul de importanță națională în domeniul gazelor naturale „CONDUCTĂ DE TRANSPORT GAZE NATURALE PE DIRECȚIA PRUNIȘOR – ORȘOVA – BĂILE HERCULANE – JUPA”, a precizat prefectul din Mehedinți, Cristinel PAVEL.
Transgaz ar investi nu mai puțin de 248.508.000 lei, fără TVA pentru conducta, care ar urma să aibă 180 de km. „Conducta pornește de la Prunișor și alimentează pe zona de nord a județului Mehedinți: Husnicioara, Șișești, Ilovița, Ilovăț, stațiunea balneo-climaterică Bala, Șovarna, Cireșu, practic toată zona de nord poate să fie legată de la această conductă prin rețea de distribuție. Practic, rezolvăm problema dezvoltării rețelei de distribuție cu gaze naturale a nordului județului Mehedinți și, evident, a Clisurii Dunării, pentru că de la Orșova, se poate merge cu rețea de distribuție pe Clisura Dunării, nu mai este nevoie de rețea de transport”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.


Potrivit proiectului, localitățile mehedințene care vor beneficia de alimentarea cu gaze sunt Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu, Ilovița și municipiul Orșova.
Din păcate, nu s-a luat în calcul și comuna Malovăț motiv pentru care, cei 2.865 de locuitori vor suferi din pricina faptului că primarul lor, Ion Michescu, are altă coloratură politică decât cea a ministrului Popescu.
Primarul a încercat prin difertite metode să îi explice ministrului Virgil Popescu cât este de necesar ca și în această localitate să fie introduse gazele naturale și că nu trebuie să se abată decât trei km de la proiectul principal. Michescu mai spune că nu înțelege cum s-a făcut o investiție de aproape 250 de milioane de lei, într-o conductă de 180 de km lungime, și nu s-au mai găsit resurse pentru a prelungi traseul acesteia cu câțiva km, mai ales că trei dintre localatățile care vor fi racordate la gaze sunt vecine cu Malovăț.
Nemulțumit de faptul că localitatea sa nu a fost luată în seamă, primarul Ion Michescu, din Malovăț a transmis o scrisoare deschisă, pe pagina sa de Facebook adresată atât ministrului Energiei, Virgil Popescu cât și prefectului județului Mehedinți, Cristinel Pavel. “Domnule Ministru Popescu Virgil, domnule Prefect Pavel Cristinel, dacă Transgaz trece cu conducta de gaz prin comuna Șișesti, Ilovăt și Bâlvănesti, iar comuna Malovăț se învecinează cu toate trei, comuna Malovăț de ce nu este prinsă sa beneficieze de gaz”?.
Prefectul Cristian Pavel, a anunțat că Prin HG 616 din 31.07.2020, proiectul „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” a fost declarat proiect de importantă națională în domeniul gazelor naturale, însă nu a precizat de ce unele localități ale Mehedințiului au fost ,,sărite din schemă”, fapt ce l-a înfuriat pe edilul din Malovăț.
Potrivit prefectului Pavel, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” SA Mediaș deja a început, încă din 5 aprilie a.c., acțiunea de marcare a traseului prin fond forestier în vederea emiterii hotărârii de guvern privind aprobarea ocupării temporare a unei suprafețe din fondul forestier naţional aflat pe raza Ocoalelor Silvice Corcova, Tarnița și Drobeta Turnu Severin.


,, Sunt singurul primar care a luat atitudine și a ridicat această problemă. Cred că deranjează faptul că unele localități se încadrează și nu îmi explic de ce comuna Malovăț a fost sărită din acest proiect. Un proiect de asemenea anvergură care face legătura între Prunișor și încearcă să lege zona de nord a județului incluzând Orșova și Herculane, așa cum se vehiculează în comunicatul de presă transmis de Prefectura Mehedinți, nu este prins și Malovățul. Acest proiect de anvergură, nu ar trebui să țină cont de culoarea politică a primarului, deși eu vreau să cred că nu a fost vorba de așa ceva. În cazul în care nu voi fi inclus în acest proiect, îmi va fi imposibil sau foarte greu să fac proiectul singur! Eu nu solicit să ni se aducă gazul în comună, ci doar ca în acest proiect când se face studiul de fezabilitate să fie luată în calcul și comuna Malovăț, pentru că această conductă magistrală va trece la aproximativ trei km de comuna noastră. Nu înțeleg de ce toate localitățile care sunt trecute în acel proiect și anume Șimianul, Husnicioara, Șiseștiul, Ilovățul, Bâlvăneștiul, vecine cu Malovăț, vor beneficia de acest proiect. E un lucru foarte bune că se va introduce alimentarea cu gaze, dar nu ar trebui să se țină cont de culoarea politică!”, a ținut să puncteze primarul din Malovăț.


Acesta a mai crede că introducerea gazelor în localitățile prinse în proiectul ministrului Virgil Popescu va dura cel puțin opt ani până va funcționa. Însă nu i se pare normal, ca cea de-a X-a comună ca număr de locuitori din Mehedinți, aflată la numai zece km de municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde se observă o migrare a cetățenilor din zona urbană către comuna Malovăț, să nu beneficieze de acest proiect, necesar tuturor.
Primarul Ion Michescu, ne-a mai spus într-un interviu realizat pentru VGtv Regional că, în cei aproape cinci ani de când a câștigat alegerile în această localitate, a reușit să asfalteze majoritatea drumurilor, iar altele sunt în curs de reabilitare. Acolo unde nu s-a putut pune covor asfaltic s-a pus provizoriu un strat de balast.


Anul trecut, în luna octombrie, a realizat un studiu de fezabilitate pentru refacerea sistemului de alimentare cu apă în satul Bobaița, un proiect depus pe Compania Națională de Investiții ( CNI). ,,Din păcate, acest proiect depus de deputatul Alin Chirilă în Parlament pentru a primi finanțare, a fost respins cu 215 voturi, iar satele Bârda și Bobaița, care pe perioada verii au un deficit mare de apă datorită sistemului prost de alimentare cu apă, care a fost făcut în anii anteriori venirii mele la conducerea primăriei. Vom avea aceiași problemă și în viitorul apropiat pentru că, până nu vom redimensiona conducta cu alimentare cu apă, care alimentează cele două sate, până nu vom suplimenta sursa de apă, această problemă se va menține în continuare, indiferent dacă e Michescu primar, sau nu. Acest lucru nu ține de primar, ține de proiectele care se fac, de investițiile care se fac. Noi avem studiu de fezabilitate făcut și solicităm și pe această cale, ca pentru cele două sate să ni se aprobe acest proiect la finanțare, pentru că în această pandemie încercăm să le acordăm oamenilor condițiile necesare pentru o igienă necesară preîntâmpinării extinderii virusului. În satul Bârda există o singură fântână care alimentează 350 de gospodării. Gândiți-vă, ce s-ar întâmpla dacă acești oameni ar rămâne fără apă? Același lucru se întâmplă și în satul Bobaița. Numai că aici sunt două fântâni care alimentează cele 300 de gospodării. Din acest motiv, îi rog pe cei care sunt la conducere, în special pe cei din conducerea Ministerului Dezvoltării să nu țină cont de culoarea politică, să nu fim vitregiți de fonduri pentru a da drumul la acest proiect de o importanță vitală.” a ținut să precizeze Michescu.
Tot el ne-a mai spus că a mai întocmit un studiu de fezabilitate pentru care se așteaptă deschiderea liniilor de finanțare pe fonduri europene, cu privire la reabilitarea drumurilor care au rămas neasfaltate la nivel de comună, în lungime totală de aproximativ 30 de km.


Pe Ministerul Mediului, autoritățile locale din Malovăț au mai depus un proiect pentru reabilitarea clădirilor administrative, respectiv sediul primăriei, care se dorește a fi independent din punct de vedere energetic și electric.,, Așa cum ni s-a promis pentru realizarea celor cinci proiecte mai în această comună, respectiv alimentare cu apă, reabilitare școli, drumuri, poduri, dl președinte CJ Aladin Georgescu s-a ținut de promisiune și ne-a aprobat toți banii pentru cofinanțarea proiectelor care se derulează în comuna Malovăț. Deci, anul acesta avem cofinanțarea asigurată, nu ne facem niciun fel de probleme, doar constructorii să fie serioși cum au fost și până acuma și sigur lucrările se vor termina la data stabilită. La nivel de comună mai avem multe alte proiecte mai mici, pe care vrem să le facem, respectiv baze sportive la școli, parcuri și spații de joacă pentru copii”, ne-a mai precizat primarul Ion Michescu, cu mențiunea că proiectele mari nu le poate face decât cu sprijinul ministerelor de resort sau din fonduri europene.
Mai multe amănunte într-un interviu la VGtv Regional, realizat de Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, http://www.vgtvregional.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s