Olt. Istorie redefinită la Caracal pusă în evidență de primarul Doldurea

***Olt. Istorie redefinită la Caracal pusă în evidență de primarul Doldurea***
Caracalul, unul dintre cele mai vechi orașe ale Oltului, cunoscut ca fiind ,, orașul celor șapte minuni”, cândva capitala Romanațiului, cu o istorie bogată care vine din Evul Mediu, a cărei dezvoltare a fost influenţată de comerţul cu produse agricole, fiind situată la întretăierea drumurilor comerciale ce coborau de-a lungul Oltului cu cele ce urmau linia de demarcaţie dintre deal şi câmpie de la vest la est.
Însă, dacă e să ținem cont de etimologia numelui Caracal pe care Alexandru Densușianu o atribuie, nu împăratului Marcus Aurelius Antoninus Caracalla, așa cum mulți istorici au crezut, ci originei cumanice ,,Kara-Kale” – cetate neagră, sau turn negru, denumire apărută cu mult înainte de cucerirea Daciei de către romani.
De numele acestei localități se leagă domnitori, haiduci și boieri celebri care au locuit aici, drept dovadă fiind arhitectura deosebită a orașului, cu case și clădiri publice vechi de peste 200 de ani, care au aparținut acestora.
Revenind la zilele noastre, putem spune că timp de 30 de ani post-decembriști, acest oraș riscă să devină doar o amintire a vremurilor trecute, însă actualul edil, Ion Doldurea, iubitor de artă și istorie, încearcă să găsească soluții pentru repunerea în valoare a clădirilor de patrimoniu.
Astfel că, de curând demarat un proiect pentru restaurarea, consolidarea, echiparea și dotarea Muzeului de Etnografie ,,Hagiescu-Miriște”.
,, Dragi prieteni, sunt încântat să împărtășesc cu voi bucuria unui moment care ne apropie de punerea în execuție a unui proiect important pentru comunitatea noastră: RESTAURAREA, CONSOLIDAREA, ECHIPAREA ȘI DOTAREA MUZEULUI DE ETNOGRAFIE HAGIESCU-MIRIȘTE.
Am semnat astăzi (6 aprilie 2021- n.r.) contractul de execuție a lucrărilor. Estimez ca până la finalul lunii să putem emite și ordinul de începere al lucrărilor.
Cu o valoare totală de 6.001.186,77 lei, din care 5.868.705,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă, acest proiect are termen de finalizare sfârșitul anului 2022.Vă vom ține la curent cu fiecare etapă de implementare a acestui important obiectiv cultural-turistic din urbea noastră” a ținut să anunțe caracalenii, prin intermediul pagii sale de socializare , primarul Ion Doldurea.
Ion Hagiescu-Mirişte, a fost un magistrat caracalean îndrăgostit de artă, un nume important în spaţiul judiciar al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XXD, colecționar de obiecte de artă, care a dorit să înfiinţeze pe cont propriu, un muzeu, pe care să-l lase moştenire urmaşilor, în Caracal.
În 1904 şi-a facut testamentul, prin care a lăsat toată averea sa judeţului Romanaţi, cu condiţia ca din aceasta să fie întreţinuţi studenţi cu talent la sculptură, care să studieze în ţară, apoi în străinătate, la Roma sau Paris.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s