Vâlcea. Biserica ,, Adormirea Maicii Domnului” de la Ocnele Mari

***Vâlcea. Biserica ,, Adormirea Maicii Domnului” de la Ocnele Mari***


Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Ocnele Mari a fost restaurată și integrată cu succes în circuitul cultural, turistic și religios al județului Vâlcea, investiție co-finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional regional 2014-2020.
Biserica a fost refăcută total, păstrându-și însă caracteristicile inițiale.
Anul trecut pe 15 August, în ziua de Sfânta Maria, preotul paroh Diță Iulian, a oficiat o procesiune religioasă pentru aducerea înapoi a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul, la Biserica ,,Adormirii Maicii Domnului”, la baza căriea, apare o inscripție cu litere chirilice care spune că ,,ferecătura a fost realizată în sec. XIX, placată cu argint la 15 august 1854 prin stăruința lui Pietraru Nisipeanu și Petre Constantinescu”.
Se cunoaște faptul că cea mai veche biserică din Ocnele Mari este “Biserica Adormirea Maicii Domnului”, construită în prima jumătate a secolului al XVI-lea, de către Radu de la Afumați (1522-1523; 1524-1529).
Până la izbucnirea Primului Război Mondial, în zonă era o casă de forma unei cule olteneşti, pe care localnicii o atribuiau domnitorului.
În anul 1560 s-a reconstruit o biserica de zid pe temelia celei vechi care a fost refăcută și modificată în anul 1764 de ispravnicul Constantin Hiotul. Acesta i-a mărit pronaosul şi a construit deasupra lui o turlă masivă.

Tradiția locală spune ca domnitorul care a construit biserica a zidit în peretele acesteia o icoana a Maicii Domnului. Biserica a fost zugrăvită şi repictată în 1836.
De la această dată nu există alte informaţii până în secolul XX când, după cutremurele succesive din 1940, biserica a fost grav avariată și închisă cultului. La cutremurul din 1940, se mai spune că multă lume s-a adăpostit în casa Domnului, dar aceasta nu a rezistat.
(Mulțumiri CIT Ocnele Mari!)
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s