Ziua Pământului, marcată prin curățenie de amploare

Prefect Florin Homorean și subprefect Ana Maria Ciaușu

***Ziua Pământului, marcată prin curățenie de amploare***
În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimi Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.
După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

Florin Homorean


Pentru a marca momentul și la Olt s-a a plantat făcut ecologizare
Prefectul de Olt, Florin Homorean, împreună cu câțiva subalterni din cadrul Prefecturii, a plantat mai mulți pomi în părculețul din fața instituției
,,Pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului. Aceasta zi a devenit un eveniment anual, cu scopul de a inspira oameni din întreaga lume și de a atrage atenția la cât de important este să protejăm mediul înconjurător.
Am marcat Ziua Pământului, alături de colegii din conducerea Instituției Prefectului, prin plantarea unor arbuști pe spațiul verde din fața instituției. Să fim sănătoși! Să fim responsabili! Să ocrotim și să respectăm Planeta!” a precizat, Florin Homorean, într-o postare pe facebook.
De asemenea, primarul Slatinei, Emil Moț, însoțit de colegii din organizația PSD Slatina, au participat în mai multe cartiere, la strângerea gunoaielor, pe care mai apoi l-au sortat în funcție de textura lor.
,,În fiecare an, în data de 22 aprilie, este marcată Ziua Pământului, sărbătoare fondată în anul 1970, ce are ca scop principal protejarea mediului înconjurător.
An de an, pe data de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, zi recunoscută pentru acțiunile ce vizează protejarea mediului înconjurător.
Astăzi, alături de colegii din Organizația PSD Slatina am marcat această celebrare prin acțiuni ample de ecologizare a diferitelor zone din orașul nostru.
Deșeurile adunate au fost diverse: ambalaje de plastic, sticle, doze de aluminiu, dar și măști medicale iar la finalul igienizării, colegii noștri au adunat peste 150 de saci de gunoi.
Sperăm ca acțiunea să sensibilizeze și să inducă un anumit nivel de conștientizare în rândul fiecărui cetățean asupra necesitații păstrării unui mediu curat și sănătos.” a spus primarul Slatinei, Emil Moț.


Mehedinți. Amplă acțiune de ecologizare astăzi, în Mehedinți, de Ziua Planetei Pământ!
,,Ajunsă la a 51 – a ediție, Ziua Pământului reprezintă un bun prilej de a reflecta asupra importanței protejării mediului înconjurător și de a evalua impactul acțiunilor noastre asupra planetei. Prin gesturi simple, cum ar fi să adoptăm un comportament adecvat în natură, să nu aruncăm deșeurile la întâmplare, să utilizăm inteligent resursele, să alegem produse reutilizabile și eficiente energetic, să ne implicăm în acțiuni dedicate naturii, precum cele de ecologizare și plantare, putem să contribuim la protejarea mediului înconjurător, pentru a avea o planetă mai curată și mai verde. Împărtășiți-le și celor din familie, prietenilor, cunoscuților despre experiențele voastre, explicați-le că orice gest contează și fiți un model pentru cei din jurul vostru!” a declarat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în 1970, fiind celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetățeni americani. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ.
Peste 500 de voluntari și simpatizanți ai Partidul Social Democrat, primari, consilieri, senatorul Liviu Mazilu, deputații Alin Chirilă și Cornel Folescu, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ionică Negru, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, au ecologizat zone din peste 20 de orașe și comune, unde oamenii aruncă la întâmplare resturi menajere, pet-uri, cartoane și alte deșeuri care sufocă PĂMÂNTUL!
,,M-am alăturat echipelor PSD din dorința de a contribui la ecologizarea spațiilor respective, pentru că îmi doresc să avem un mediu cât mai curat, care să ne dea tuturor resurse sănătoase pentru viață!
Le mulțumesc tuturor celor care ni s-au alăturat în cadrul acestei acțiuni și îi felicit pentru munca depusă și pentru respectul pe care îl acordă mediului înconjurător!” a declarat Aladin Georgesc, președintele CJ Mehedinți.
Campania de ecologizare din Mehedinți s-a desfășurat în localitățile Drobeta Turnu Severin, Vânju Mare, Baia de Aramă, Breznița Ocol, Florești, Ponoarele, Ilovăț, Șovarna, Malovăț, Cireșu, Vlădaia, Pădina, Dumbrava, Punghina, Căzănești, Vrata, Obîrșia de Câmp, Izvoru Bîrzii, Eșelnița, Tâmna.


Vâlcea. Social- democrații vâlceni au făcut curățenie în Rm Vâlcea
Organizația Municipală PSD Râmnicu Vâlcea a participat de Ziua Pământului, în zone din municipiul Râmnicu Vâlcea, la o amplă acțiune de ecologizare ,organizată la nivelul județului de către Organizația Județeană PSD Vâlcea.
Vicepreședintele CJ Vâlcea,Marin Florian a ținut să puncteze această acțiune, felicitând totodată inițiativa tinerilor din organizația locală: ,,A avea un mediu curat și a-l îngriji este o responsabilitate a fiecărui cetățean și depinde de fiecare dintre noi să lăsăm în urmă un areal curat!”.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s