Olt. De Paște, carnea de miel va deveni un lux!

***Olt. De Paște, carnea de miel va deveni un lux!***
Preferata creștinilor ortodocși, carnea de miel are mare căutare pentru masa de Paște. Astfel ca pe lângă tradiționalele ouă roșii, gospodinele prepară foarte multe delicatese din carnea de miel, care dau un simbol aparte zilelor pascale. Mulți români privesc această carne ca pe o delicatesă, precum și este, astfel că o consumă rar. Un plus la consumul rar este și prețul acesteia, care în anul curent a crescut.
Potrivit ultimilor anunțuri făcute de către guvernanți, ciobanii au voie să sacrifice animalele doar în abatoare autorizate care sunt foarte puține și și mai scumpe decât alternativa din trecut, lucru care înseamnă un adaos serios pe kilogramul de carne.
Spațiile special amenajate pentru această activitatea au dispărut din piețe din cauza pandemiei de coronavirus. Soluția eficientă pentru toată lumea ar fi să obțină rapid aprobările necesare.
Fermierii europeni au crescut prețurile la carnea de miel vândută la poarta fermei cu 7,5%-16% față de perioada similară a anului trecut. În România însă, prețurile la mieii mici sunt în ușoară creștere, iar la cei de peste 13 kg prețul a scăzut cu aproximativ 60%. Dintre statele UE, avem practic cea mai ieftină carne provenită de la mieii de peste 13 kg..
Cu aproximativ o lună înainte de Paștele ortodox, crescătorii de ovine din Europa practică prețuri medii cu până la 16,4% mai mari față de perioada similară a lui 2020, dacă vorbim de mieii de peste 13 kg, și cu 7,5% în plus în cazul mieilor de sub 13 kg, indică ultimele date ale Comisie Europene.
Ce se întâmplă cu prețul cărnii de miel cu o lună înainte de Paști. Prețurile în UE au explodat
Cu aproximativ o lună înainte de Paștele ortodox, crescătorii de ovine din Europa practică prețuri medii cu până la 16,4% mai mari față de perioada similară a lui 2020, dacă vorbim de mieii de peste 13 kg, și cu 7,5% în plus în cazul mieilor de sub 13 kg, indică ultimele date ale Comisie Europene.


În valori absolute, kilogramul de miel în carcasă vândut la poarta fermei costă în medie între 6,81 de euro (miei de peste 13 kg) și 6,05 euro (miei sub 13 kg).
În România se cumpără în general miei de 7-20 de kg.
Mielul românesc este cel mai ieftin, dacă are peste 13 kg. Prețurile au scăzut brusc.
În România, al doilea cel mai mare producător de carne de miel din UE în 2020, trendul este însă descendent, cu toate că fermierii anunță pentru perioada sărbătorilor pascale un plus de cel puțin 5 lei pe kg față de anul trecut, până la 30-35 de lei kg în carcasă, la raft.
Mai exact, potrivit datelor aferente săptămânii ce a început cu 22 martie 2021, kilogramul de miel (de peste 13 kg) în carcasă costa la poarta fermelor din România, în medie, 2,45 de euro, cel mai mic preț din UE. În Franța, spre exemplu, kilogramul costă 7,5 euro, în Ungaria – 7,3 euro iar în Polonia – 5,9 euro.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s