Argeș. Ziua Independenței de Stat a României, punct de referință al liberalismului

Argeș. Ziua Independenței de Stat a României, punct de referință a liberalismului
Președintele PNL Argeș, deputatul Adrian Miuțescu, a transmis un mesaj emoționant cu prilejul Zilei Independeței de Stat a României dar și despre Ziua Regalității, sărbătorită pe 10 mai, unde Brătienii părinții liberalismului românesc, originari din acest județ, și-au adus o contribuție importantă pentru definirea acestui eveniment.
,,Partidul Național Liberal reamintește astăzi tuturor românilor importanța zilei de 10 mai în istoria națională.”, a spus pentru început deputatul liberal, Adrian Miuțescu.
Cunoscută ca ”Ziua Regelui” sau ”Ziua Regalității”, data de 10 mai marchează mai multe momente definitorii pentru devenirea noastră istorică, concretizată cu începutul domniei lui Carol I, Independenţa de Stat şi încoronarea primului rege al ţării.
De asemenea, această dată de 10 Mai a fost Ziua Națională a României în perioada 1866-1916 și 1918-1947, până la venirea comuniştilor la putere.
Din păcate, în timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca doar discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.
Miuțescu reamintește că din 14 mai 2015, prin Legea nr. 103, s-a decis ca „Ziua de 10 Mai să fie sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională” prin organizarea de manifestări cultural-artistice. Totuși, prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866.
Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârșitul lui aprilie 1866. Acesta părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Însoțitorul celui care avea să devină primul rege al românilor era Ion C. Brătianu, unul dintre fondatorii Partidului Național Liberal. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.
Președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu a declarat că : ”Noi, românii, trebuie să fim conștienți de valoarea istorică pe care o avem pe bătrânul continent, iar data de 10 mai a fost unul din punctele noastre de plecare ca stat modern. Părinții fondatori ai României și ai Partidului Național Liberal au fost conștienți că, într-un moment definitoriu pentru formarea națiunii noastre, aducerea unui prinț străin, de viță regală europeană, pe tron avea să aducă România în rândul țărilor importante. Doar așa ne-a putut fi asigurată conexiunea la parcursul economic, cultural și social al celorlalte mari națiuni.
Sigur că, o dată cu instalarea comunismului, toate aceste etape au fost șterse din memoria colectivă, însă este de datoria noastră să le reamintim! România a fost, la un moment dat, o mare națiune!
În prezent, ne dorim ca România să-și amintească tradițiile și să-și cunoască rădăcinile, fiindcă doar așa putem redeveni conștienți de ceea ce suntem.”


Liderul liberalilor argeșeni mai spune că Argeșul se poate mândri cu multe pagini de istorie frumoasă, iar liberalii argeseni au datoria de onoare de a reaminti aceste momente care sunt remarcabile și aducătoare de prestigiu și bunăstare României.
Cu privire la acest eveniment istoric, care a marcat evoluția României, Miuțescu mai precizează că ,,Nu putea să fie decât la Pitești, în ziua de 9 mai a anului 1866, pe la orele 17, întâia primire oficială a lui Carol care, însoțit de Brătianu, este așteptat de către generalul Golescu din partea locotenenței domnești a Principatelor Române. De aici, fără să întârzie, trecând pe podurile de lemn Argeșul și Râul Doamnei alaiul a ajuns la Golești unde a rămas peste noapte, Florica- reședința lui Brătianu, nefiind încă atât de spațioasă și potrivită pentru un viitor rege. Zinca Golescu și toate femeile din familia Racoviță și Golescu l-au întâmpinat în costume populare.
Aici a semnat Carol primul act oficial în calitate de şef al statului român: graţierea mitropolitului Moldovei, Calinic Miclescu.”
Istoricii spun că în jurul orei 8 dimineața Principele Carol a părăsit localitatea Golești mulțumind bătrânei doamne Golescu de 76 de ani și familiei Racoviță „pentru ospitalitatea încântătoare de sub patriarhalul acoperământ”. Nu l-au lăsat să plece însă oricum ci i-au gândit pentru următorii 73 de kilometri până la București un traseu demn de un viitor rege.
Trăsura în care a luat loc Principele Carol fusese împodobită cu frumoase cununi de flori si era trasă de 12 cai mânați de trei surugii îmbrăcați în costume ce se remarcau prin bogăția culorilor. În jurul trăsurii princiare se aflau călăreți și peste 20 de trăsuri, întregul cortegiu parcurgând localitățile de pe un traseu frumos ornat cu arcuri de triumf, în saluturile entuziaste ale populației îmbrăcate în costume tradiționale specifice portului național românesc.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s