Olt. Concurs pascal de ciocnit ouă la Dumitrești, Verguleasa

***Olt. Concurs pascal de ciocnit ouă la Dumitrești, Verguleasa***
Biserica Parohiei Dumitrești, păstorită de preotul Cristian Turmacu, ctitorită de către Rizea Spătaru la 1608 este, una dintre cele mai vechi biserici de zid de pe malul stâng al Oltului.
Sărbătorile pascale ale anului 2020 s-au petrecut sub semnul pandemiei, slujitorii bisericilor aducând lumina sfântă și Paștile la poarta fiecărui credincios din parohie. Tradițiile și obiceiurile legate de Paști nu s-au mai putut desfășura.
La Dumitrești (ca și în alte locuri) se păstrează încă obiceiul ca în prima și a doua zi de Paști o mare parte dintre enoriașii parohiei să vină în curtea bisericii pentru a împărți bucate specifice sărbătorii de Paști, sfințite de preot. Fiecare are, din moși- strămoși, locul său acolo în curtea bisericii. Dis de dimineață, cu masa în spinare, oamenii vin să își ocupe locul știut. După terminarea slujbei din biserică preotul iese în curte unde are loc o altă slujbă urmată de sfințirea bucatelor aduse de către fiecare familie pentru a fi împărțite.


Așa s-a întâmplat și anul acesta, luni 3 mai 2021, chiar dacă participanții au fost mai puțini ca în anii de dinaintea pandemiei. Este semnul unui început al revenirii la matca firească a lucrurilor care ne aduc aproape de Dumnezeu, care împlinesc legătura spirituală a celor rămași aici, pe pământ, cu cei trecuți în lumea de dincolo și pentru care, în aceste zile, se aduc ofrande, aceste pomeni rituale săvârșite în fiecare localitate conform specificului locului, a credinței oamenilor și implicării preoților în viața comunității.
După sfințirea ofrandelor preotul trece pe la fiecare masă și ciocnește un ou cu fiecare participant. Este începutul a ceea ce poartă numele de Concursul pascal de ciocnit ouă, oficializat la Dumitrești în urmă cu șase ani. Concursul se desfășoară cu sprijinul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, secția P.P.I.S.C.C.P.C.T. și al bisericii parohiei Dumitrești cu binecuvântarea Episcopiei Slatinei și Romanaților.
Anul acesta s-au înscris în concurs treizeci de participanți, în majoritate copii și tineri. S-au extras numere, s-au format perechile, iar prin eliminare, în urma celor cinci runde s-au stabilit câștigătorii. A fost acordat premiul I, premiul II, premiul III, trei mențiuni și un premiu pentru cel mai tânăr participant.
Câștigătorii au primit diplome și premii în bani oferite de către Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și de către biserica parohiei Dumitrești. Fotografiile au fost puse la dispoziție de către preotul de la biserica parohiei Dumitrești.
Valeru Ciurea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s