Olt. Vernisaj expoziție de etnografie

***Olt. Vernisaj expoziție de etnografie***
Muzeul Județean Olt și Casa Memorială „Nicolae Titulescu” în parteneriat cu Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe“ din comuna cu același nume, au organizat expoziția etnografică „CREDINȚĂ ȘI TRADIȚII”.
Organizatorii acestui eveniment expozițional și-au dorit un periplu în lumea satelor oltenești situate în zona etnografică Câmpia Boianului. Pe teritoriul județului Olt, această zonă cuprinde malul stâng al râului Olt, de la Slatina în aval, până la vărsarea în Dunăre, fiind mărginită la est de județele Argeș și Teleorman.
Comuna poartă denumirea de Nicolae Titulescu, iar legătura dintre aşezare şi marele om politic este una extrem de strânsă. Bunicul marelui om politic, care se numea Nicolae Economu, a cumpărat moşia Tituleştilor, iar prin achiziţia acestei moşii cumva s-a luat nume de la nume. El a luat numele moşiei, iar comuna a luat numele marelui diplomat, ajungându-se de la Tituleşti la Titulescu. Nicolae Titulescu are rădăcini adânci, aici fiind înmormântaţi bunicii şi părinţii lui, o mătuşă şi un unchi.
În Casa Memorială „Nicolae Titulescu“ se află obiecte personale, trusa de voiaj a lui Nicolae Titulescu, mobilier, fotografii, documente, corespondenţă referitoare la viaţa şi activitatea diplomatului român. De-a lungul vremii, aici au fost organizate tabere de pictură, iar în casă au rămas tablouri care surprind această zonă a judeţului Olt.
Biserica „Sfântul Gheorghe“ a fost construită de meşteri italieni şi a fost pictată tot de italieni. Lăcaşul de cult a fost ridicat pe terenul donat de o familie de boieri – Radu Renţea şi soţia sa, Neacşa. De-a lungul timpului, biserica a beneficiat de mai multe intervenţii de consolidare.
În curtea bisericii a fost ridicată o construcţie nouă unde a fost înfiinţat un muzeu etnografic în care se găsesc uneltele folosite de ţăranii din comună în perioada interbelică şi antebelică. Tot aici se află şi icoane de la 1600, o cristelniţă ce are inscripţionat pe ea anul 1854, dar şi obiecte de la 1896 care au aparţinut bisericii.
Pentru a ilustra modul de viață al lociutorilor zonei în expoziție pot fi admirate unelte folosite la meșteșugurile casnice: tors, țesut, cusut, recuzita materială din cadrul bucatariei tradiționale oltenești – țestul vadra de apă), piese de port popular și ansambluri vestimentare de sărbătoare specifice Câmpiei Boianului.
Bogată în obiective turistice şi în peisaje pitoreşti, comuna Nicolae Titulescu reprezintă un punct important pe harta Olteniei. Expoziția pe care o vom vernisa se dorește a fi încă unul dintre aceste puncte pe harta județului nostru.

George Smarandache

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s