Zeița Diana-protectoare a câmpurilor, a animalelor și a vindecărilor miraculoase

****ISTORIE MITOLOGICĂ
Zeița Diana-protectoare a câmpurilor, a animalelor și a vindecărilor miraculoase
***


Fiica lui Jupiter și a Latonei, Diana era adeseori asociată cu animalele sălbatice, pădurile, fiind zeița vânătorii, și cu Luna. Era faimoasă pentru puterea, grația atletică și frumusețea sa. S-a născut în insula Delos și era soră geamănă cu Apollo. La început a avut aceleași caracteristici cu fratele ei, fiind o era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi și moarte printre muritori. Diana își secondează fratele în numeroase acțiuni și îl însoțește în exil atunci când Apollo ispășește omorârea Pythonului, este alături de el în războiul troian, participă împreună cu el la uciderea copiilor Niobei, etc.
Când Apollo ajunge să fie identificat cu Helios (Soarele), Diana este identificată cu Selene (Luna), despre care se spune că era o fecioară care iubea pe un tânăr, Endymion soarele adormit, când se ridica pe cer luna. Acest tânăr, întruchiparea somnului, era un pastor de o frumusețe rară, despre care se spune că dormea necontenit în răcoroasele peșteri ale muntelui Latmus din Asia Mică.


Luna, îndrăgindu-l venea în fiecare noapte să-l privească și să-l admire, și nu putea să-și sature patima de a se uita la el. Cu razele sale îi smulgea pe furiș câte o sărutare, fără însă să-i tulbure somnul. În timpul zilei, Endymion se ocupa cu vânătoarea și, când obosea, venea să se culce la umbra unui arbore în peștera-i obișnuită. Astfel ducea acest pastor tânăr o fericire, pe care i-o invidiau și zeii, și oamenii. Era fericit, căci era veșnic și frumos.
Se zice că Jupiter dându-i să-și aleaga felul de viață ce i-ar fi convenit mai mult, Endymion ceru sa fie nemuritor, să nu îmbătrânească niciodată, și să fie afundat într-un somn fără sfârșit.
Pe când era mai mică și stătea pe genunchii tatălui său, începu să-i facă o rugăminte tulburătoare: ”Prea bunule tată, fă ca fiica ta să rămână totdeauna fecioară, să aibe tot atâtea nume cât are și fratele meu, Apollo-Phoebus. Dă-mi, ca și lui un arc și săgeți. Nu trebuie tu, iubite tată, nu trebuie tu să înarmezi pe fiica ta. Se vor grăbi, desigur, Cyclopii să-mi făurească arcuri, să-mi fabrice săgeți. Dă-mi ca semn deosebit al meu, să port o faclă, să îmbrac o tunică cu ciucuri, nu mai lungă pâna la genunchi, pentru ca să nu mă împiedice în mersul meu, când voi fi la vânat. În suita mea să ia parte de 60 de Oceanide, în vârstă de a nu avea cingătoare (fetele purtau cingătoare numai după ce ajungeau la vârsta de măritat). Fă ca alte douăzeci de nimfe să fie în serviciul meu, ca să-mi păzească încălțămintea și câinii mei credincioși, când nu voi fi la vânat de râși și de cerbi. Dă-mi mie munții. Orașe nu cer, doar unul singur, după alegerea ta. Diana se va cobora rareori în orașe. Locuința mea vor fi munții, în orașe nu mă voi duce decât atunci când mă vor chema femeile”.

Diana si fratele său geamăn, Apollo


Mai târziu, Diana capătă calități de zeitate binefăcătoare. Ea era, de pildă, considerată protectoare a câmpurilor, a animalelor și a vindecărilor miraculoase. În calitatea sa de zeiță a vânătorii, era înfățișată ca o fecioară sălbatică, singuratică și care cutreiera pădurile însoțită de o haită de câini, dăruiți de Pan, ucigând animalele cu arcul și cu săgețile ei făurite de Vulcanus. Insensibilă la dragoste, îi pedepsea pe toți cei care încercau să se apropie de ea, iar dacă la rândul său încerca să se apropie de vreun muritor, dragostea ei era rece și stranie. Legenda mitologică „Diana și Acteon“ este prezentată în „Metamorfozele“ lui Ovidiu. Aici se povestește cum Acteon, aflat la vânătoare (însoțit de proprii câini), o surprinde pe zeița Diana despuiată, cu suita ei, la baie. Diana, mâniată, îl metamorfozează pe Acteon într-un cerb, pe care câinii lui Acteon îl sfâșie în bucăți.
( Va urma)
(Sursă: Mitologia greco romana Legendele zeilor-Vol I-G.Popa Lisseanu)
Autor: Dr. ing. Aurel Grigore Sebes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s