Mehedinți. Mafia fierului vechi, sursa de îmbogățire a baronilor locali (IV)

***Mehedinți. Mafia fierului vechi, sursa de îmbogățire a baronilor locali (IV)***
De 30 de ani încoace asistăm la un fenomen reprobabil care a dus la distrugerea sistematică a marilor fabrici românești cu susținerea din culise a liderilor sindicali, dornici de îmbogățire, oameni- mulți dintre ei duplicitari, jucând la două capete. Am văzut cu toții cum în numele modernizării și eficientizării proceselor de producție s-au dărâmat hale întregi de producție, s-a aruncat la fier vechi mașini unelte, iar muncitorii au fost dați afară, păcăliți cu câteva salarii compensatorii care nu le-au fost de niciun folos.
Dacă în primii ani post-decembriști, sindicatele aveau un cuvânt de spus, muncitorii erau protejați iar revendicările lor erau acceptate în totalitate, de-a lungul timpului aceste acțiuni au ajuns o mascaradă.


Patronii, în special corporatiștii străini, promit salarii decente și foarte multe avantaje statului român, atunci când achiziționează la preț de nimic o fabrică de producție, sau alte bunuri ale României.
Ceea ce ni se prezintă, de fațadă, sunt numai beneficii pentru noi, amărâții de români, de muncitori calificați, de specialiști în domeniu… Ni se prezintă cum se creează mii de locuri de muncă, cum se va moderniza societatea economică respectivă, iar guvernanții noștri sar în sus de bucurie și le oferă tot felul de avantaje, precum energie electrică, gaze naturale, infrastructură, gratuite sau subvenționate, bașca subvenționare cursurilor de formare sau reconversie profesională.


În realitate, conducerea multinaționalelor își trage salarii exorbitante, iar ca să dea bine în fața patronilor străini, țin angajații pe salarii minime, în condiții de muncă groaznice, iar bieții oameni înghit toate abuzurile fără să poată face nimic, de frică să nu fie dați afară. Nu se pot plânge nici la șefi, nici la politicieni…
Câteodată, când le ajunge cuțitul la os, se organizează și fac greve spontane. Culmea e că liderii sindicali fie refuză să li se alăture, fie doar se prefac că îi susțin. Păi, cum să nu? Doar au salarii foarte mari, birouri călduțe, secretare, mașini și tot felul de alte avantaje!
Este cunoscută opulența în care se răsfață acești lideri sindicali, drept dovadă fiind reportajele tv despre aceștia atât la nivel național, cât și la cel local.
Revenim la subiectul nostru, început pe tema ,, Mafiei fierului vechi”, din fabricile de vagoane Astra Rail din Caracal, Severin și Arad.
Exact acum doi ani, pe 9 mai, 2019, izbucnea o grevă spontană la compania arădeană Astra Rail, când muncitorii și-au arătat nemulțumirea față de salariile de mizerie și mai ales față de conducerea multinaționalei care i-au exploatat ca în epoca feudală.
Presa arădeană Specialarad.ro, menționa la acea vreme că această ,,Criză de la Astra Rail, provocată de greva spontană a muncitorilor de săptămâna trecută s-a încheiat la fel de brusc precum a început.


Investitorii americani, care deţin pachetul majoritar de acţiuni de 75%, şi-au impus punctul de vedere prin intermediul avocaţilor veniţi de la Bucureşti. Discuţiile purtate cu fiecare angajat în parte au fost cât se poate de scurte, varianta propusă de investitori fiind închiderea fabricii şi chemarea în judecată a greviştilor, pentru o acţiune de protest ilegală, în schimbul acceptării condiţiilor impuse. Adică, a majorării de salariu cu 250 de lei, începând de astăzi, prin semnarea noului Contract Colectiv de Muncă şi a unei alte majorări salariale începând din 1 octombrie a acestui an. Pe scurt, exact propunerea făcută sindicatului din cadrul fabricii, cu care acesta nu fusese de acord, fiindcă, în baza negocierilor de dinaintea preluării acţionariatului de către americani, noul Contract Colectiv de Muncă urma să fie semnat în luna septembrie a acestui an, şi ar fi trebuit să includă o majorare salarială de minim 40%”.

Ionel Rusu, lider sindical Arad


Deci, ce să înțelegem? Că bieții greviști ( care nu au fost consultați în niciun fel!) au fost amenințați cu concedierea și cu chemarea în judecată a celor care vor continua cu protestele. Așa s-a întâmplat și cu protestatarii de la Romvag Cara­cal şi Meva Turnu Severin. Liderii sindicali, au dat bir cu fugiții, iar conducerea nu a dorit să asculte doleanțele lor. În schimb, la scurtă vreme, aceștia au început să se răzbune pe cei care au susținut greva, fie personal TESA, fie muncitori. Presa a consemnat acest lucru, dar pe reprezentanții din conducerea multinaționalei Astra Rail, nu prea i-a interesat!

Ionel Rusu, lider sindicat Arad


Și-au văzut mai departe de bătaia de joc împotriva propriilor co-naționali, sub ochii ,,îngăduitori” ai oficialităților române.
Și-au văzut mai departe de afacerile lor, de chefuri și paranghelii stropite din plin cu alcool, păstrându-și în continuare relațiile, amantlâcurile, susținuți de grupurile de interese sau găștile politice.
Tot presa arădeană menționa la acea vreme, în urmă cu doi ani că Ionel Rusu, liderul de sindicat declara că nu a fost chemat la negocierile salariale dând vina pe bieții oameni, care își cereau drepturile salariale cuvenite pregătirii și vechimii lor dar și a îmbunătățirii condițiilor de muncă. Declarațiile sale au fost jignitoare și umilitoare la adresa protestatarilor, considerându-i o masă de manevră în folosul unei entități inexistente.
„Negocierile sunt sub aşteptări. Dar nu sunt vina mea, ori a sindicatului, ci a acelei revolte despre care eu nu am încă nişte iţe pe care să le identific. Adică, nu ştiu de unde s-o iau, de unde a început. Din zi în zi, îmi pare tot mai gravă chestiunea, fiindcă mi se dovedeşte că nu e rodul întâmplării. N-a fost nici o revoltă naturală şi spontană, ci este vorba de manipulare grosolană. De aşa manieră încât acei muncitori au convingerea că au fost chiar nişte revoluţionari. Ca noi sub Iliescu, în 1989. Efectiv nu îşi dau seama că au fost folosiţi şi batjocoriţi. Au fost manipulaţi într-un moment cheie al negocierii Contractului Colectiv de Muncă. La negocierile de luni, inclusiv reprezentanţii acţionariatului au fost surprinşi de această torpilă neaşteptată a revoltei. Au crezut că este o manifestare sindicală. Ori, dimpotrivă, sindicatului i s-au retezat şansa şi potenţialul. Singurul lucru pe care am reuşit să îl facem a fost să îi convingem pe acţionari că muncitorii care au provocat revolta nu au nici o vină, fiind manipulaţi. Tocmai de-aceea au şi acceptat să plătească trei din cele cinci zile de protest. Am mai obţinut o promisiune pentru investiţii sociale (băi, toalete etc.) care să ridice calitatea locului de muncă la nivelul mileniului trei.”, declara Ionel Rusu jurnaliștilor de la Specialarad.ro.
Același lucru s-a întâmplat și la Caracal, unde echipa VGtv Regional a filmat greva spontană a celor 600 de muncitori, când aceștia își plângeau amarul fără a fi susținuți de liderul sindical. Și ei la fel ca cei din Arad sau Turnu Severin, munceau în condiții grele și mizere, pe salarii mici, hărțuiți și umiliți de parveniții needucați și fără studii adecvate.
În urma articolelor scrise despre mafia fierului vechi din Astra Rail, am primit numeroase informații despre liderul sindical Ionel Rusu că ar fi fost ,,pus de către conducere reprezentant pe toate trei sindicatele și că, în ciuda celor relatate a luat parte la semnarea Contractului Colectiv de Muncă, în timpul grevei din 2019, bătând palma cu conducerea companiei, în detrimentul greviștilor.
În încheiere, o să pun o întrebare adresată de mai mulți angajați ai Astra Rail Arad: Ce s-a întâmplat cu patrimoniul sindicatului IVA Arad preluat de Ionel Rusu în 1990 ?
Reamintim faptul că producătorul de material rulant Astra Rail Industries, care contro­lează fabricile de vagoane Astra Vagoa­ne Arad, Romvag Cara­cal şi Meva Turnu Severin, are un istoric de peste 100 de ani în producție. Compania a fost preluată, în urmă cu câțiva ani, de The Greenbrier Companies, într-o tranzacție evaluată la peste 60 milioane de euro, din care firma americană deține 75 % din acțiunile companiei Astra Rail. Ca urmare a acestei fuziuni, Bernd Böse, directorul general al Astra Rail Industrie, a preluat șefia executivă a noii companii și a deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație, asta până în martie 2019, când acesta și-a dat demisia, invocând motive personale. ( Va urma)
PS. Așteptăm și alte informații despre acest subiect.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s