Vâlcea. 95 de ani de la inaugurarea Monumentului Eroilor din Ocnele Mari

Prof. dr. Florin EPURE,

***Vâlcea. 95 de ani de la inaugurarea Monumentului Eroilor din Ocnele Mari***
(13 mai 1926)
Monumentul de for public aflat în părculețul din fața Primăriei orașului Ocnele Mari a fost înălțat în cinstea celor care s-au jertfit în prima conflagrație mondială. Statuia este opera sculptorului Ion Schmidt-Faur, realizată la anul 1923, la Turnătoria “V.V. Rășcanu & Co. – București”.
Inaugurarea acestui simbol al luptei pentru unitate a tuturor românilor a fost amânată pentru mai mulți ani. Din documentele comitetului de inițiativă pentru realizarea acestui monument, aflate în Fondul Primăria Ocnele Mari de la Arhivele Naționale Vâlcea, vedem că domnul Gr. Grigorescu, președintele comitetului, și cei 28 membri, au hotărât ca dezvelirea să aibă loc în data 13 mai 1926, de Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor. Au fost invitați cetățenii din comună și localitățile vecine care au contribuit cu sume de bani la ridicarea monumentului.
Evenimentul a început cu slujba religioasă, la orele 10,00. Pentru acest eveniment a fost pusă la dispoziție o companie militară de la Regimentul 2 Vâlcea.
În anul următor s-au realizat lucrările de împrejmuire, cu un grilaj donat de Ioan P. Constantinescu.
Monumentul este compus dintr-o statuie din bronz care o reprezintă pe zeița Victoria care ține în mâna stângă stindardul Patriei și în dreapta o crenguță de laur. Soclul din piatră are atașate patru plăci din bronz turnate în anul 1925 cu numele eroilor din prima conflagrație mondială dar și cu câteva frumoase rânduri: „Recunoștință deplină eroilor din Ocnele Mari, morți pe câmpul de luptă în războiul pentru întregirea neamului 1916-1919. Adevăratul patriotism este să știi a te jertfi cu entuziasm și bucurie pentru neamul și țara ta, personificarea veșniciei“.
Statuia a fost trecută în patrimoniul Primăriei orașului Ocnele Mari, iar din anul 1991 figurează în Lista Monumentelor Istorice, la categoria valorică B (cod39D0056), republicat în listele ulterioare cu codul (VL-II-m-B-09998).
Prof. dr. Florin EPURE,
Director DJC Vâlcea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s