Argeș. Dep. Simona Bucura Oprescu îngrijorată de vânzarea terenurilor agricole străinilor

***Argeș. Dep. Simona Bucura Oprescu îngrijorată de vânzarea terenurilor agricole străinilor***
Potrivit unei unei declarații făcute pe pagina sa de socializare, deputatul argeșean Simona Bucura Oprescu, a ținut să precizeze ă până în anul 2030, aproximativ 7 milioane de hectare de teren arabil din România ar putea fi deținute de străini. Acest lucru se va întâmpla ,,Dacă se aprobă în forma inițială proiectul legislativ L 107/2021 pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, riscăm să ajungem la 7 milioane de ha arabil, din 9,4 milioane de ha, deținute de străini până în 2030!
Este un semnal de alarmă pe care îl trag și două organizații din sectorul agricol – Federația Națională Pro Agro și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.”
, a precizat parlamentarul de Argeș.
Simona Bucura Oprescu a semnalat faptul că este foarte important pentru asigurarea securității alimentare și suveranității teritoriale a României să rămână în vigoare obligația cumpărătorilor și/sau acționarilor persoanelor juridice care intenționează să achiziționeze teren extravilan agricol de a avea domiciliul pe teritoriul național, cu minimum 5 ani înainte de tranzacție, preluată după modelul francez unde există această obligație pentru minimum 7 ani.
Aceasta mai spune că, de exemplu, în Germania, pentru a preveni specula cu terenuri agricole, preluate de către fondurile de investiții, s-a introdus obligația impozitării cu 80 % a diferenței de preț, dacă se vinde terenul mai devreme de 10 ani.
,,Aceste două elemente sunt cele mai importante elemente de protecție, pentru a preveni specula cu terenuri agricole și exploatarea terenului în scopul pentru care a fost achiziționat. Dacă acestea vor fi eliminate din conținutul Legii nr. 17/2014, atunci vom rămâne fără niciun fel de protecție, nerespectând inclusiv principiul reciprocității.
Terenurile agricole reprezintă o resursă strategică de interes național!
”, a conchis Simona Bucura Oprescu, arătându-se îngrijorată de o decizie proastă a guvernanților.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s