Editorial. De ce sunt periculoase obediența, corupția și indiferența?

***Editorial. De ce sunt periculoase obediența, corupția și indiferența?***
Concluzia experiențelor psihologice ne arată că evoluția omului este adaptarea la medii schim­bătoare, nu un progres, iar destinul și datoria lui în viață nu sunt înscrise nicăieri. Omul poate să aleagă în baza liberului arbitru între „Regat și Tenebre”, adică poate fi împărat sau idiot. Referitor la obedienta, cercetările ființei umane arata că dacă se asigura condiții adecvate, exista o posibilitate foarte înaltă ca o persoană normală să respecte un ordin de a distruge o persoană nevinovată fără niciun alt motiv decât existența ordinului primit. Din interes meschin, un om normal fără nicio tulburare mintală sau stare de conflict, poate comite acte oripilante. Aproape toți suntem capabili de acțiuni de o cruzime brutală împotriva altor persoane dacă acest lucru ne este cerut de figura cu autoritate. Autorii crimelor din timpul holocaustului au declarat că ei nu au nicio vină, nu au făcut decât să asculte ordinul primit. Dacă analizăm fără patimi evenimentele din zece august 2018, se vede limpede că acolo nu a fost niciun conflict sau dorință de răzbunare și totuși oameni nevinovați au fost bătuți cu brutalitate, gazați. Cauza? Obedienţa față de autoritate.
Îngrijorător este și faptul că de la înce­putul secolului actual în Europa, și nu numai, bântuie o fantomă greu de definit. Este vorba de adâncirea sentimentului de nemulțumire față de forțele poli­tice, atât față de scopurile și prioritățile lor care nu vizează clar nevoia socială și interesele majorității, cât și lipsa crasă de eficienţă. În plus, este vorba de corupție endemică, blocată în jurul puterii, precum și de un deficit democratic legat de puterea executivă a partidelor politice și de influența lor asupra insti­tuțiilor care ar trebui să exercite contraputerea în stat. În aceste condiții, împotriva degradării accen­tuate a vieții, se aud voci care susțin o revoltă pașnică contra mijloacelor de comunicare în masă. Acestea nu propun nimic în sprijinul tinerilor, niciun orizont, dar asigura în schimb con­sumul de masă al știrilor false, disprețul față de muncă, față de edu­cație și cultură, amnezia generalizată și concurență tuturor împotriva tuturor.
În fața tuturor primejdiilor care ne urmăresc, în loc să acționăm, noi am devenit cu toții indiferenți. Această nepăsare față de copiii și nepoții noștri, față de generația tânără, această gravă indiferenţă este un păcat mare săvârșit față de viață și viitorul lor, este esența neomeniei. Toate formele de guvernare au și o latură perversă: monarhia degenerează în tiranie după cum ne arată istoria, aristocrația degenerează în oligarhie, democrația în demagogie. Din acest motiv trebuie să primeze rațiunea atunci când alegem, dacă vrem să ne asigurăm că prin acea jumă­tate plus unu nu vor fi anulate drepturile celorlalți de niciun monstru care simulează că ar putea reprezenta ierarhia necesității umane.
Autor: Gheorghe Duduială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s