File de istorie. Soldatul erou Arvatescu Dumitru

***File de istorie. Soldatul erou Arvatescu Dumitru***
S-a născut la 7 mai 1923 în comuna Vulpeni, azi judetul Olt. A fost încorporat în vara anului 1944 ( la numai 21 de ani) în Reg. 13 călărași (Divizia 18Infanterie), ce își avea garnizoana la Lugoj. Comandant al regimului era Ioan Enescu, oltean născut la 22 martie 1899 la Turnu Severin.
Reg 13 Călărași a luat parte la luptele din zona orașului Lugoj la sfârșitul lunii august 1944. La 4 septembrie regimentul primește ordin să se deplaseze la Timișoara pentru a apăra orașul de invazia trupelor hitleriste.
La 16 septembrie luptele din jurul Timișoarei s-au întețit, orașul fiind în pericol de a fi înconjurat din 3 părți de unitățile germane. Luptele s-au dus la sud de oraș. În ziua următoare trupele inamice au încercat să pătrundă cu forța în oraș. În aceste condiții Arvatescu Dumitru a rămas la un moment dat singur în tranșee, pentru a asigura cu focul unei arme automate replierea militarilor din unitatea sa. Dumitru nu si-a părăsit poziția nici atunci când inamicul ajunsese la 10 metri în fața sa. A tras rafală după rafală. A murit cu capul pe mitralieră, fiind ucis de explozia unei grenade.
Destinul subalternului s-a împletit cu cel al superiorului. Au murit în aceeași zi, 17 septembrie 1944, dar la ore diferite: Dumitru la 9,30, iar lt col Enescu la 20,45. În ultimul moment Enescu i-a spus ordonanței sale: ” Ioane, să nu-i comunici soției că am murit…Dacă totuși vă afla, atunci sa-i spui că au murit ei oameni mai mari decât mine”. Câtă grijă pentru ocrotirea soției, câtă grijă pentru a o îmbărbăta.
Dumitru a fost decorat post-mortem cu medalia „Virtutea Militară ” clasa a-II-a, iar lt col Enescu a fost avansat post-mortem la gradul de colonel și decorat cu Ordinele „Coroana României ” clasa a-IV-a cu spade și „Steaua României” clasa a-IV-a cu spade.
Ce păcat că în comuna Vulpeni nu există un monument al eroilor din Al Doilea Război Mondial care să amintească și de sacrificiu făcut de eroul Arvatescu Dumitru.
(Surse: Bărbați ai datoriei și Drum lung, bătut de gloanțe).
Autor: Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s