Mehedinți. Greviștii Uzinei de Vagoane Astra Rail Industries, Caracal și Severin, nemulțumiți de negocieri!

***Mehedinți. Greviștii Uzinei de Vagoane Astra Rail, Caracal și Severin nemulțumiți de negocieri!***

Patronii Astra Rail și Greenbrier

Astăzi este a patra zi consecutiv de când cei aproximativ 400 de muncitorii de la Uzina de Vagoane MEVA Drobeta Turnu Severin și-au întrerupt activitatea, pentru a își într-o grevă spontană de a atrage atenția, atât conducerii cât și patronilor de salariile mici pe care le iau, în condițiile în care prețurile au crescut considerabil la principalele produse, respectiv carburanți, gaze și electricitate, etc.
Din aceleași motive și cei 250 de muncitori pe tură de la Romvag Caracal, din cadrul aceleiași multinaționale Astra Rail Industries , protestează, astăzi fiind a treia zi în care oamenii încearcă să își câștige drepturile.
Și ei, ca și cei din Severin contestă salariile de mizerie în comparație cu cealaltă fabrică de la Arad, unde muncitorii se bucură de salarii mult mai mari, făcând aceleași operațiuni la vagoanele pe care le construiesc.


Liderul de sindicat de la Severin, Dan Roată ne-a declarat că din 2019 nu li s-au mai mărit salariile, dar nici atunci nu a fost suma dorită corect, conform muncii prestate. Acesta ne-a mai spus că deși este lider de sindicat, are puteri limitate. Și pentru că este angajatul multunaționalei îi este frică că va fi dat afară sau constrâns să plece așa cum s-a mai procedat și cu alții care ,, nu și-au văzut lungul nasului”!
Potrivit lui Roată, nici legislația în vigoare nu-i prea ajută pe liderii de sindicat sau sindicaliști, așa că muncitorii ,,trag singuri barca pe uscat” asumându-și toate represaliile.
,, Am căutat să ne afiliem la un sindicat național, cu profilul nostru de activitate, adică sudură, însă nu mai există!. Nici de lucru nu mai avem cum aveam altă dată… Dacă în trecut aveam comenzi a câte 1000 de vagoane pe lună, acum dacă sunt 50- 100!”, a încercat să găsească o scuză patronatului, Dan Roată, adăugând că tot el negociază și pentru muncitorii din Caracal.
Acesta mai crede că de vină ar fi pentru menținerea salariilor mici de la Caracal și de la Severin, atât conducerea de la Arad, unde își au sediul central, cât și o grupare sindicală ,,Unitas”, care nu ar fi înregistrată oficial, însă, ei ar fi cei care ar da tonul unor revendicări salariale.
Astfel că, muncitorii de la Severin și Caracal trebuie să se supună lor, pentru că, numeric sunt mult mai puțini.

Protestatari Romvag Caracal

Negocierile de ieri au eșuat!

Muncitorii celor două fabrici de vagoane din Caracal și Severin, sunt speriați și supărați că, în urma așa-ziselor negocieri de ieri, li s-a oferit încă 100 de lei la salariu.
Potrivit unor sindicaliști de la Caracal, salariile lor sunt mult mai mici și decât cele ale muncitorilor de la Severin. Aceștia au discutat în fiecare zi cu câte un șef de secție, Glișcă și Scheiber (cumnat cu liderul de sindicat Șerbănescu!), sau cu noul director Sabin Giurgiu (adus de conducerea de la Arad!), dar sunt neîncrezători că vor reuși să își atingă scopurile datorită faptului că sunt aduși de conducerea de la Arad.
,,Nu au cum să ne susțină doleanțele noastre, atâta timp cât ei au salarii incredibil de mari și stau bine- merci la căldurica din birouri, iar noi muncim de ne ia dracu, în mizerie iar salariile abia ne ajung de la o lună la alta!”, ne-a declarat unul dintre protestatarii din Caracal.

Greva MEVA Severin

,,Au spus azi că ne vor mai pune 100 lei la salariu, dar ce să facem cu banii ăștia? Vrem și noi salarii pentru munca depusă ca și cei de la Arad, sau cel puțin ca muncitorii din Severin! Facem aceleași operațiuni ca și colegii noștri din Arad! De ce suntem tratați ca niște măturători de stradă?”, ne-a spus, un alt grevist de la Romvag Caracal, dezamăgit de ceea ce se întâmplă peste puterile lor.

Și cum doleanțele muncitorilor celor două puncte de lucru Caracal și Drobeta Turnu Severin, nu au fost acceptate, aceștia vor continua greva luni 24 mai, începând cu prima oră, refuzând în continuare să mai intre la lucru.

Mai poate fi făcut ceva în condițiile unei degradări umane generale?


Este bine cunoscut sistemul de conducere a multinaționalelor care își desfășoară activitatea în România, încercând pe diferite căi să aibă un câștig foarte mare, fentând atât statul român cât și salariații. Potrivit profilului, multinaționala ( în general firmele străine!) caută să pună în conducere ,,yesmani”, oameni fără caracter, fără valoare profesională, cu gura mare, dornici de a urca într-un scaun fără a avea niciun merit profesional sau moral, oameni care să fie insensibili la necazurile conaționalilor!
Astfel de oameni inconștienți, sau parveniți ai timpului au dus la distrugerea industriei, agriculturii, învâțământului, etc. blocând dezvoltarea societății românești în general, ar trebui judecați și condamnați pentru înaltă trădare de țară!
Culmea este că toată clasa politică post-decembristă se complace cu această situație, iar presa aservită și cumpărată, le-a ținut isonul! Drept dovadă fiind lipsa de știri despre greva muncitorilor de la Astra Rail Industries Caracal și Severin! Nu azuim altceva decât ,,COVID” și ,,VACCINARE”!

Georgiana Leulescu

3 comentarii

 1. Buna. Am zis ca numai intervin chiar dacă îmi place foarte mult articolele scrise de dumneavoastră in legătura cu ce se întîmplă cu firma astra rail. Sunt așa de multe de spus ca nici nu știu cu ce sa încep.cred ca voi începe cu declarațiile domnului Dan Roata lider de sindicat la Meva Turnu Severin.care pe puțin sant minciuni grosolane cu care prostește muncitori din sindicat, cine este Roata? Lider de sindicat din vechea garda împreuna cu Serbanescu de la romvag Caracal (marioneta lui Roata)din clica lui Ionel Rusu care dorește săi ia locul.lui Rusu el da vina pe conducerea de la Arad și pe cică grupare sindicala Unitas din Arad “neoficiala@! pentru diferența de salarizare dintre cele trei societăți ale astra rail. Adevarul e foarte departe de ce spune el. Ii reamintesc eu ca ultimul CCM la semnat chiar el împreuna cu Ionel Rusu la Arad in timpul grevei din 2019. Pe care l-au semnat noaptea ca hoți aduși la sediul societăți de către doamna Vinesar director resurse umane care a dat ordin firmei de paza sa nu se afle ca ei au fost acolo. Dar spre ghinionul lor e ca sa aflat este chiar unul din motivele căderi lui Rusu la Arad (din păcate muncitori din Severin și Caracal sant se pare foarte ușor de manipulat).cred ca e momentul sa va zic cine e de fapt sindicatul Unitas Arad ,este un sindicat format după greva din 2019 ca urmare a hotărâri muncitorilor de as apăra drepturile pe cale legală este înregistrat la tribunalul Arad și chiar a câștigat reprezativitatea in proces cu sindicatul lui Ionel Rusu și tot iei sunt cei care iau băgat bete in roate “domnului”Roata in înțelegerea cu patronatul care conținea o mărire de salar de 150 lei brut+mărirea bonurilor de masa la 20(cea ce sa intimplat de fapt fiindcă sau văzut deja cu saci in căruță )Asta e motivul real de ce le sta ca un ghimpe in coaste atit conduceri societăți cât și domnului Roată!! E si acum câteva întrebări adresate domnului Roata. Ce faceți cu cele 2 salari medi pe societate care le primiți lunar ca sindicat ?(vreo 8500 unul)? Știu membri remunerarea voastră de unde vine?nu doar din cotizația care o percepeți fără sa faceți nimica bun pentru oameni!!! Ce ați realizat de când santeti lider de sindicat ? In afara de ce ați pierdut bine-nțeles !!ca la pierderi va enumăr eu câteva : 1 ați pierdut toate sporurile care le-am avut (vechime,periculozitate,toxicitate,etc.) 2 ați pierdut in total 6 zile de concediu prin diminuare zilelor de concediu 3 ați pierdut grupele de munca respectiv grupa 1si2 de munca! Nu ați negociat niciodată nici măcar cât inflația anuală reala !! De la cele mai mari salari din județe pe vremea patronatului firmei Trinyti am ajuns sa avem salari mai mici ca un lucrător comercial !!! Asta e realitatea domnule Roata !!

  Apreciază

  1. Bună seara! Multumesc pentru informațiile date! Ar fi bine sa veniti la studioul nostru amenajat provizoriu la casa noastră de vacantă de la Răscolești, Izvoru Bârzii, să facem un interviu! Mă puteti suna la tel. 0768179225 să stabilim o zi și o oră!

   Apreciază

   1. Buna seara. In primul rând va mulțumesc pentru invitația dumneavoastră. Nu o refuz dar nici nu cred ca voi putea onora cândva invitația. Dar voi reveni cu unele informați in legătura cu firma astra rail industri. O mică observatie care ma pune pe gânduri despre salariile inegale dintre Meva și astra Arad foarte mult timp director general a fost domnul Fulger Popescu original de prin Turnu Severin ma îndoiesc ca ar fi iubita chiar așa tare muncitori din Arad sa le fi dat salar mai mare ca celor de la Severin. Asta poate in imaginația bogata a “domnului”Roata .

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s