Greviștii de la Astra Rail Severin și Caracal cer demisia directorilor

***Greviștii de la Astra Rail Severin și Caracal cer demisia directorilor***
Doar 150 de lei la salariu li s-a oferit muncitorilor grevișți de la Astra Rail Industries Caracal și Severin. Dacă cei din Severin se află în grevă pentru drepturile salariale de șase zile, cei de la Caracal protestează de patru zile. Oamenii au cerut 500 de lei în plus la salariu, însă nimeni din conducerea celor două uzine de vagoane, nu vrea să îi asculte, iar liderii de sindicat se ascund în spatele neputinței, doar ca să nu strice relațiile de amiciție cu conducerea fabricii.


Majoritatea muncitorilor au salariu minim pe economie, chiar dacă sunt calificații în meserii foarte grele precum sudori, lăcătuși, strungari, frezori, vopsitori etc, meserii care se învață greu și în timp și care sunt atribuite responsabilității maxime. Nu mai vorbim de gazele care sunt inhalate de la vopsitorie sau procesul de sudură, fie el electric sau autogen.
Astăzi muncitorii au strigat la unison demisia directorilor Marian Săndulescu de la MEVA Drobeta Turnu Severin precum și cea a directorului, numit de câteva luni, Sabin Giurgiu de la ROMVAG Caracal.
Deocamdată, doar conducerea sindicatului de la Caracal, condusă de Ion Șerbănescu a fost demisă, un punct câștigat în demersurile lor de muncitorii caracaleni.
După acest demers, muncitorii au fost ajutați de CNS Cartel ALFA, de la Slatina să își facă un nou sindicat și să se afilieze acestuia.
Cât privește conducerea de la Severin, încă se ține pe poziție. Atât directorul Săndulescu cât și liderul de sindicat Dan Roată, saltă din umeri și spun că nu pot face nimic!
În numărul trecut, prezentam o declarație a lui Dan Roată, potrivit căreia este un lider neremunerat și că ar susține ,,oltenii mei” din altruism, iar o majorarea salariilor ar fi imposibilă, deoarece comenzile pentru achiziționare vagoanelor ar fi mult mai mici decât până acum! De asemenea, acesta ne-a mai relatat, printre altele că sindicatul pe care îl conduce nu se poate afilia la un sindicat național, pentru că nu a găsit pe nimeni cu același profil de activitate. Vorbe în vânt de vreme ce muncitorii de la Caracal, s-au afiliat la Cartel ALFA. Tot el ne mai spunea că muncitorii de la Arad ar avea salariile mult mai mari decât cei din Severin sau Caracal și asta i-ar deranja foarte mult pe muncitori.


În urma declarațiilor lui Roată, muncitorii de la MEVA Drobeta Turnu Severin ne-au transmis faptul că acesta nu-i reprezintă, iar afirmațiile sale sunt total mincinoase.
,, Declarațiile domnului Dan Roată, lider de sindicat la Meva Turnu Severin, sunt minciuni grosolane cu care prostește muncitori din sindicat! Dar cine este acest Dan Roata? Lider de sindicat din vechea gardă împreună cu Ion Șerbanescu de la Romvag Caracal (marioneta lui Roata), care fac din clica lui Ionel Rusu, de la Arad. Acest Roată, vrea să-i ia locul lui Rusu și dă vina pe conducerea de la Arad și pe grupare sindicală Unitas din Arad, pentru diferența de salarizare dintre cele trei societăți ale Astra Rail.
Adevărul e foarte departe de ce spune el. Îi reamintesc eu că ultimul CCM l-a semnat chiar el împreună cu Ionel Rusu la Arad, în timpul grevei din 2019. Țin să precizez că l-au semnat noaptea ca hoți aduși la sediul societăți de către doamna Vinesar, director resurse umane care a dat ordin firmei de paza să nu se afle ca ei au fost acolo. Dar spre ghinionul lor e că s-a aflat și acesta este chiar unul din motivele căderii lui Rusu de la Arad. Din păcate, muncitori din Severin și Caracal sunt, se pare, foarte ușor de manipulat!”
, a ținut să ne relateze unul dintre greviștii de la MEVA Severin.
Cât privește Sindicatul Unitas Arad, acesta a mai precizat că este un ,,sindicat format după greva din 2019 ca urmare a hotărârii muncitorilor de a-și apăra drepturile pe cale legală, este înregistrat la tribunalul Arad și chiar a câștigat reprezentativitatea în proces cu sindicatul lui Ionel Rusu, și tot ei sunt cei care i-au băgat bețe în roate domnului Roată în înțelegerea cu patronatul care conținea o mărire de salariu de 150 lei brut+mărirea bonurilor de masa la 20 lei, cea ce s-a întâmplat de fapt, fiindcă s-au văzut deja cu saci în căruță! Asta e motivul real care le stă ca un ghimpe în coaste, atât conducerii societății cât și domnului Roată!”
Un alt sindicalist, tot de la Uzina de Vagoane Severin, a dorit să facă și el un scurtă caracterizare a activității de lider de sindicat a lui Dan Roată.
” (…)Ei, și acum, vreau să adresez și eu, pe această cale, câteva întrebări adresate domnului Roată. Ce faceți cu cele două salarii medii pe societate care le primiți lunar ca sindicat ? (vreo 8500 unul)?
Știu membri remunerarea voastră de unde vine? În niciun caz din cotizația care o percepeți, fără să faceți nimica bun pentru oameni! Ce ați realizat de când sunteți lider de sindicat? În afară de ce ați pierdut, bineînțeles!
Că la pierderi, vă enumăr eu câteva:

 1. Ați pierdut toate sporurile care le-am avut, adică vechime, periculozitate, toxicitate!
 2. Ați pierdut în total 6 zile de concediu prin diminuare zilelor de concediu!
 3. Ați pierdut grupele de muncă, respectiv grupa 1 și 2 de munca! Nu ați negociat niciodată nici măcar cât inflația anuală reală! De la cele mai mari salarii din județe pe vremea patronatului firmei Trinyti, am ajuns să avem salarii mai mici decât un lucrător comercial! Asta e realitatea domnule Roată!
  De asemenea, oamenii ne-au mai spus că ar fi imposibil ca salariile celor de la Astra Arad să fie foarte mari, devreme ce fostul director general de acolo, Fulger Popescu, i-ar fi favorizat pe arădeni, în detrimentul severinenilor, de unde provenise. ,,O mică observație care mă pune pe gânduri despre salariile inegale dintre Meva și Astra Arad foarte mult timp director general a fost domnul Fulger Popescu original de prin Turnu Severin ma îndoiesc ca ar fi iubita chiar așa tare muncitori din Arad sa le fi dat salariu mai mare ca celor de la Severin. Asta poate în imaginația bogata a domnului Roată.”
  a precizat un alt sindicalist, toți dorind să își păstreze momentan identitatea.
  Vom reveni cu amănunte.
  Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s