Sindicaliștii de la Astra Rail Arad solidari cu cei de la Caracal și Severin!

****Sindicaliștii de la Astra Rail Arad solidari cu cei de la Caracal și Severin!***
În ciuda zvonurilor apărute în spațiul public potrivit căruia sindicaliștii celor trei uzine de vagoane de la Carcal, Severin și Arad ar fi în permanentă dispută și din acest motiv și-ar fi intentat procese care durează de mai de doi ani, se pare că lucrurile nu ar sta chiar așa.
Din informațiile primite în urma materialelor publicate în revista noastră, aflăm de la Ștefan Iosif, unul dintre membrii fondatori ai sindicatului UNITAS din Arad, ne-a transmis o scrisoare deschisă de susținere colegilor greviști de la Caracal și Severin, explicând clar care este poziția și situația lor, dezmințind toate acuzele care le-au fost aduse de foștii lideri de sindicat de la Severin și Caracal – Ștefănescu și respectiv, Dan Roată.


Redăm integral scrisoarea deschisă a domnului Ștefan Iosif:
,,Bună ziua. În primul rând va mulțumim pentru ca urmăriți și transmiteți corect (cu mici greșeli )situația de la cele trei fabrici de vagoane. Ca membru fondator al sindicatului UNITAS de la Astra Vagoane Arad aș dori să vă prezint unele lucruri despre sindicatul nostru și, totodată v-aș ruga să transmiteți, prin intermediul ziarului dumneavoastră, colegilor noștri din Caracal și Severin poziția noastră.
Sindicatul nostru, UNITAS, are aproximativ 500 de membrii, l-am format după greva din 2019 și este format doar de către muncitori cu ajutorul unui reprezentant legal din afara societăți. Suntem majoritari la Astra Vagoane Arad, chiar dacă acest lucru nu este recunoscut de conducere societăți. Este un drept câștigat în instanță, conducerea continuă să accepte discuți doar cu rămășițele sindicatului condus de domnul Onet, moștenitorul lui Ionel Rusu, care mai are vreo 50/60 de membri. După formare am încercat să luam legătura cu colegi noștri de la Severin, pe vremea acea era domnul Roată (despre care nu știam atunci , de fapt ce fel de om e!) să formăm o colaborare între noi pentru a negocia cu adevărat un CCM în favoarea muncitorilor. Ne-am lovit de un zid de nepătruns! Atunci ne-a dat seama clar, ce se întâmplă de fapt în așa- zisele Sindicate din Astra Rail Industries. Prin intermediul dumneavoastră, am dori să transmiteți sindicatelor nou formate salutul nostru, al celor din Arad și că le suntem alături în lupta pe care o duc pentru ruperea jugului sclaviei moderne!
Noi nu suntem vânduți conduceri! Nu tot ce vi s-a spus despre muncitori din Arad este realitate! Nu este adevărat ca în medie am avea salariul mai mare cu 1000 de lei ca voi. Și noi avem foarte mulți angajați bătrâni cu salariul minim pe economie. Pleacă acasă cu 1400/1500 de lei pe luna. Protestul nostru de vineri 28-5-21 NU a fost o mascaradă făcută de conducerea societății. Am făcut-o la inițiativa noastră respectând în totalitate legile în vigoare!


A fost un protest autorizat de primăria Arad pe domeniul public la care puteau participa 100 de persoane respectând normele pe timp de pandemie. De altfel, dacă vă uitați pe unele imagini și cunoașteți puțin locul, veți vedea cum au adus de acasă toți angajați firmei de pază să nu avem acces în parcarea din fața clădirii administrative (Casa Albă cum e numita în Arad ) chiar dacă poliția, jandarmeria și poliția locală și-au făcut datoria și a fost prezentă.
Și noi am primit o sumedenie de amenințări din partea conducerii dacă nu anulăm protestul. Dar nu au ce să facă, a fost în litera și spiritul legii!
A, era să uit ceva! În legătura cu declarația domnului Roată cu greva din Arad din 2019, cum că arădenii ar fi făcut grevă în timpul negocierilor pentru a nu se mari salariile la Severin și Caracal este o MINCIUNA URIAȘĂ!
La Arad s-a declanșat greva în semn de solidaritate cu colegii noștri aduși din India, pe care conducerea, în frunte cu Marinela Vinesar, i-a lăsat cu decontări de 5/10 lei în acea lună, trăgându-le banii pe prețul biletelor de avion din salariu, lucru ce încălca contractul lor de muncă, lăsându-i efectiv fără bani de mâncare!
Ei au oprit munca și noi, din solidaritate cu ei! Nicidecum ce spunea Roată! În plus ar mai fi de amintit (chiar dacă se supăra colegii din Caracal și Severin) și faptul ca ei au cedat primi și au început lucru atunci
Cu mulțumiri anticipate pentru transmiterea acestor lucruri colegilor noștri, vă salut cu stima și respect, Ștefan Iosif ”.

Aceste declarații ale lui Ștefan Iosif lămuresc în mare parte cum stau lucrurile, însă e clar că anumite persoane din conducerea companiei Astra Rail Industries împiedică negocierea salariilor unor muncitori care își fac treaba cu profesionalism, din munca cărora huzuresc pe salarii foarte mari, bătându-și joc de legislația acestei țări, sfidând cu bună știință drepturile acestor angajați!

Astra Rail Industries are ca acţionar majoritar concernul american Greenbrier, cu 75% și 25% o firmă din Germania.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s