Olt. Expoziție cu vânzare de vase din Cultura Cucuteni la Muzeul Județean Olt

***Olt. Expoziție cu vânzare de vase din Cultura Cucuteni la Muzeul Județean Olt***

Muzeul Județean Olt, este gazda unei expoziții de ceramică de inspirație cucuteniană, al cărei vernisaj a avut loc, pe 18 mai de Ziua Internațională a Muzeelor, într-o sală special amenajată de la parterul instituției culturale. Autorii acestei expoziții inedite, numite sugestiv ,, Pământ și foc” sunt soții Ion și Nicoleta Mitroi, din Roșiorii de Vede, Județul Teleorman.

Claudia Balaș, șefa Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Olt, ne-a declarat într-un interviu pentru VGtv Regional despre acest eveniment că ,,Este o expoziție de ceramică de inspirație cucuteniană și gumelnițeană, sunt obiecte noi lucrate de doi creatori teleormăneni, Ion și Nicoleta Mitroi, o familie din satul Măldăieni, județul Teleorman. Este un proiect la care au am visat mai demult, și anul acesta am reușit să aducem aceste obiect pe care ei le creează cu multă muncă și pasiune, pe simezele Muzeului Județean Olt. Deci, putem spune că este o premieră expozițională pentru Slatina și Județul Olt. Aceste vase sunt inspirate de Nicoleta și Ion Mitroi, din cultura cucuteniană, o cultură întâlnită în Moldova spre Ucraina, Transilvania și doar o parte din nordul Munteniei. Acești artiști au fost fascinați de cultura neolitică cucuteniană, făcând la început doar reproduceri după vasele descoperite și se inspirau foarte mult după exponatele Muzeului de la Piatra Neamț. Între timp au câștigat experiență și lucrează lutul, îl modelează și dau formele care se văd aici, preluând doar motivele ornamentale și paleta cromatică. Respectă și ei întocmai tehnica de lucru, aceste vase nefiind lucrate la roate ci cu mâna, modelate prin înălțare (…) ”.

Potrivit Claudiei Balaș, obiectele din expoziția celor doi soți, Nicoleta și Ion Mitroi”, de la Muzeul Județean Olt, este un cu vânzare, prețurile fiind de la câteva zeci de lei până la câteva sute.

O altă expoziție inedită, pe care Claudia Balaș dorește să o aducă pe simezele Secției de Etnografie, va fi în luna octombrie și va avea ca exponate marame, fuste, ii și chiar o rochie de mireasă, țesute din borangic.

Claudia Balaș a punctat că acest eveniment va fi unul de excepție, având în vedere că atât meșteșugul de a produce firul de borangic dar și cel de a țese și crea frumoasele obiecte de îmbrăcăminte ale portului popular oltenesc, au dispărut aproape în totalitate. Singurii meșteșugari care se mai ocupă și creează costumele poluare, cu ii și marame, sunt doi soți din Stoenești, Vâlcea.

Mai multe amănunte într-un interviu la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro

Redactor/Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj, Georgia Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s