Olt. Ion Anuța, primar Bârza: Această funcție e o nouă provocare pentru mine!

***Olt. Ion Anuța, primar Bârza: Această funcție e o nouă provocare pentru mine!***
Situată în vecinătatea orașului Balș, localitatea Bârza, are două sate componente- Bârza și Braneț – și puțin peste 2500 locuitori. Noul primar, inginerul Ion Anuța, fost director adjunct la Direcția Agricolă Olt, s-a întors în satul natal considerând totul o provocare, conștient fiind de munca pe care o impune această funcție. Este singurul primar din Olt care a câștigat alegerile din partea ALDE, dar nu pentru că Tăriceanu ar fi fost foarte apreciat de locuitorii comune ci doar pentru că Anuța a demonstrat de-a lungul timpului că este un om de onoare, care și-a construit o carieră foarte importantă pe propriile-i puteri.
,, Toată viața mea a fost o provocare, chiar și aici la primărie, consider că este o altă provocare. Faptul că am lucrat în agricultura mare și faptul că și comuna noastră este una preponderent agricolă, m-a făcut să accept această provocare, să vin ajutorul consătenilor mei cu experiența pe care am acumulat-o în cei 30 de ani de activitate în agricultura României. Timp de 15 ani am ocupat funcții de conducere în agricultura județului Olt, de la Camera Agricolă , la Oficiul Județean de Consultanță Agricolă, la Direcția Agricolă, unde am fost într-un permanent contact cu primarii județului nostru. Le-am împărtășit din experiența mea din agricultură, iar eu am furat din problemele legate de administrație. Acum în cele câteva luni de la câștigarea alegerilor în Bârza, încerc să aplic ce am furat de la ei, ba chiar să mă ridic deasupra lor! ”, ne-a precizat primarul din Bârza, într-un interviu pentru VGtv Regional.
Ion Anuța, un om cu multă inițiativă ne-a vorbit despre proiectele sale pe care le are pe agenda sa de lucru, așa cum a promis consătenilor săi în campania electorală. Astfel că, printre proiectele sale se află Căminul din satul Bârza, care este renovat și funcționabil, iar pentru cel din satul Braneț, a depus deja un proiect la CNI pentru reabilitare. ,, La ora actuală suntem selectați pe lista de sinteză în cele 50-60 de proiecte selectate din țară și, cred că până la sfârșitul verii să apară și sursele de finanțare. Aveam un ansamblu de dansuri populare, care din păcate nu mai funcționează deoarece instructorul care se ocupa de acesta a ieșit la pensie. Mă voi ocupa în viitorul apropiat să găsesc un înlocuitor al dumnealui, astfel că formația de călușari care a făcut cinste localității șă își reia activitatea. Deocamdată însă, nu prea avem bani nici de investiții foarte necesare. Dacă voi reuși să atragem fonduri europene sau guvernamentale pentru dezvoltarea domeniului cultural -artistic, cu cel mai mare, drag îmi doresc să revigorez acest segment social. ”, a ținut să precizeze edilul din Bârza.
Tot el mai spune că în localitate mai sunt de asfaltat aproximativ 4,6 km de străzi, însă aproape 2 km îi va asfalta din fonduri proprii.
Cât privește alimentarea cu apă, primarul ne-a precizat că aproape toată lumea beneficiază de această utilitate. ,, În urmă cu trei luni, am reușit să punem în funcțiune și o stație de clorinare și o stație de filtrare a apei potabile, astfel că, cu mândrie pot să vă spun că ultimul buletin de analize, care mi-a parvenit ieri, arată că bem o apă aproape pură. Nu există nicio fântână din sat să aibă o calitate a apei așa, ca aceasta! În comună sunt cu 930 de gospodării, iar până acum s-au racordat 650 dintre acestea. Cu toate că avem cel mai mic preț al apei pe metru cub din județ de 1,5 lei, sunt persoane în vârstă cu pensii mici de 600- 700 lei e lună! Abia au pentru medicamente, curent și ceva mâncare…Le este foarte greu să își permită să se racordeze la apă. În acest sens, m-am gândit ca în viitorul apropiat să găsesc soluții ca măcar acestora să le dau apa gratuit. ”
De asemenea, primarul Ion Anuța vrea să introducă gazele naturale în toată localitatea și în acest sens deja a făcut două proiecte: unul în care îi are ca partenere localitățile vecine, iar altul pe cont propriu în cazul în care Distrigaz se hotărăște să nu mai pună condiții de racordări minime de până în 2000 de beneficiari. ,, Pe programele vechi de finanțare, una dintre condiții impuse era ca localitatea respectivă să aibă un minim de 2000 de gospodării racordate la gaze, astfel că investiția celor de la Distrigaz să fie acoperită. Ori, cum noi avem doar 930 de gospodării și nu putem să ne încadrăm. Astfel că, am încheiat un parteneriat cu localitățile Voineasa, Dobrun și Osica de Jos, astfel ca împreună să depunem proiectul de racordare la gaze. La ora actuală, noi, Dobrunul și Voineasa avem studiile de fezabilitate făcute, iar în maxim două săptămâni să fie gata și cel al comunei Osica de Jos și după ce va fi deschisă o axă de finanțare, să putem depune acest proiect. ”, a mai spus Anuța, considerând obligația abuzivă din partea Romgaz de a avea cel puțin 2000 de racordări într-o localitate. Acesta speră ca această obligație să fie înlăturată cât mai curând.
Printre proiectele ambițioase ale primarului Ion Anuța se numără și cel de reactualizarea PUZ-ului, având în vedere că localitatea Bârza este străbătută de Drumul European Craiova-Slatina- Pitești, introducând în intravilan suprafețe de pe lângă acest tronson de drum. Așa că, primarul vrea să ducă utilitățile necesare dezvoltării unor afaceri, precum apă, canal și gaze, este sigur că zona se va dezvoltat foarte mult, se vor crea locuri de muncă, tinerii își vor forma familii aici, iar populația va crește cu siguranță.
În ziua în care noi am fost în localitatea Bârza, primarul ne-a făcut o surpriză foarte fumoasă și ne-a dus la casa parohială, în care o să locuiască un tânăr preot al bisericii din satul Bâza, casă pe care o reabilita cu sprijinul locuitorilor. Acest gest, ne-a spus Ion Anuța, l-a făcut amintindu-și de tinerețea sa, când la rândul său a fost ajutat cu o locuință, unde a stat cu familia sa.
Mai multe amănunte la VGtv Regional, http://www.vgtvregional.ro,
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s