Gorj. Troiță ridicată de autoritățile din Polovragi în memoria lui Corneliu Săbăreanu

***Gorj. Troiță ridicată de autoritățile din Polovragi în memoria lui Corneliu Săbăreanu***
Sâmbătă, 19 iunie 2021, ca semn de recunoștință pentru Arhimandritul Corneliu Săbăreanu, s-a ridicat o troiță la peștera unde călugărul s-a nevoit în ultimii ani ai vieții sale, acțiune precedată de o procesiune, care a semnificat „Drumul Crucii”.
S-a spus mereu că Dumnezeu mai ține lumea aceasta pentru că există călugări și maici. Aceștia au renunțat la lume și s-au retras în singurătate, din iubire față de semeni, pentru a se ruga neîncetat pentru noi, dar și pentru a se desăvârși, pentru a se sfinți.
Părintele s-a născut într-o familie înstărită, în anul 1840, în județul Ilfov. La 27 de ani, a ales calea monahală și a mers la Muntele Athos, unde a fost tuns în marea schimă călugărească la schitul românesc Prodromu. Întors în țară, a pelegrinat la mai multe mănăstiri, printre care și Tismana, iar Dumnezeu a făcut ca pașii părintelui să se îndrepte și către Mănăstirea Polovragi care, în acel moment, era în paragină și, impresionat de faptul că ploaia pătrundea prin acoperișul deteriorat direct pe masa din altar, hotărăște să doneze ultima sa avere pentru refacerea acestuia.
Se stabilește la Polovragi, unde întemeiază așezământul monahal și desfășoară o bogată activitate spirituală, fiind duhovnicul întregului sat, dar și al Reginei Maria.
Renunță de bună voie la stăreție și se dăruiește vieții pustnicești, retrăgându-se în peștera din inima muntelui, unde a trăit în rugăciune timp de 17 ani. Pe 26 iulie 1926, își dă sufletul în mâinile lui Dumnezeu în aceeași peșteră care, astăzi, îi poartă numele, iar legenda spune că și-a săpat de unul singur mormântul. Osemintele sale au fost aduse și înmormântate în cimitirul mănăstirii în 1957.
În semn de recunoștință pentru părintele Corneliu Săbăreanu, vom ridica sâmbătă, 19 iunie, la Peștera lui Săbăreanu, în numele întregii comunități Polovragi, o troiță, care va străjui simbolic locul în care părintele s-a nevoit în rugăciune. Această troiță nu are inscripționat un nume, doar însemnele Domnului nostru Isus Hristos, fiind înălțată simbolic în numele tuturor părinților și pustnicilor rămași anonimi.
Procesiunea a semnificat drumul crucii, va porni din Poiana Mănăstirii, la ora 12:00, și va fi însoțită de preoții parohiilor Polovragi și Racovița, dar și ai parohiilor învecinate, de soborul monahal al Mănăstirii Polovragi și, bineînțeles, de reprezentanții Primăriei Polovragi.
Niciodată locul acesta, numit Polvragi, care ne-a fost dat ca un dar unic să ne naștem, nu a dus lipsă de protectori rugători și asta, pentru că a avut preoți cu mult har, dar și călugări și maici, care au înălțat duhovnicește acest loc prin rugăciunile lor ridicate din Sfânta Mănăstire Polovragi. Pentru aceștia, dar și pentru toți cei ce au fost rugătorii și protectorii neamului nostru și ai acestui loc, trebuie să îndreptăm recunoștința noastră, a tuturor. Un respect aparte și o recunoaștere deosebită, mai ales a noastră, a polovrăgenilor, trebuie să acordăm părintelui Corneliu Săbăreanu.
Foarte puțini știu povestea părintelui Corneliu Săbăreanu și doar pașii câtorva localnici cunosc drumul spre peștera în care părintele s-a nevoit în rugăciune.
Pe toți cei care poartă în inima lor credința în Dumnezeu, dar și o fărâmă de Polovragi, îi invităm să ne fie alături, purtând costumul nostru ungurenesc, pe drumul crucii, un drum al iubirii, al nevoinței și al credinței.


Irina și Liviu Troșca

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s