Olt. De Rusalii, Festivalul Călușul Românesc reluat într-un alt format

***Olt. De Rusalii, Festivalul Călușul Românesc reluat într-un alt format***
„Jocul Căluşarilor”, unul dintre cele mai impresionante dansuri populare românești cu conotații ce se pierd în negura vremii, are puteri miraculoase, fiind leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.
Dansul Căluşarilor este remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit „Dansul Ielelor ” ce i-a luat minţile. Dansul Căluşarilor anulează vraja de care este cuprins cel sedus şi pune pe fugă ielele.
Obiceiul căluşarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conteşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.
În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşari merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.
Festivalul Călușul Oltenesc a debutat la Vâlcele
În 2019 s-a desfășurat la Slatina, cea de-a XXI ediție a Festivalului ,, Călușul Românesc”, la care participau formații de călușari și ansambluri populare din aproape toate localitățile din Olt dar și din țară sau din Republica Moldova, Bulgaria, Polonia și Serbia acolo unde s-a păstrat nealterate dansurile populare, dar mai ales, acest spectaculos dans popular străvechi.
Astfel că, slătinenii și nu numai, în cei 21 de ani s-au bucurat de multitudinea costumelor și dansurilor populare, de muzica autentică a fiecărei regiuni prezentate de ansamblurile folclorice, de frumusețea tinerilor care au prezentat cu mândrie portul popular specific zonelor din care proveneau.
Din păcate, pandemia care a cuprins întreaga planetă, a întrerupt acest mare festival popular, însă anul acesta autoritățile județene au reluat obiceiul, dar într-un alt format.
Astfel că, această frumoasă sărbătoare tradițională a fost împărțită pe parcursul acestei săptămâni, între șase localități din Olt, respectiv Vâlcele ( 20 iunie), Corbu 21 iunie, Osica de Sus ( 23 iunie), Brastavățu ( 25 iunie), Pleșoiu ( 26 iunie) și Sâmburești( 27 iunie).
Așadar, această frumoasă sărbătoare dedicată virtuozității dansurilor și cântecelor populare oltenești, dar mai ales a Călușului, a debutat la Vâlcele, unde au participat ansambluri și formații populare atât din localitate, respectiv ,,Colelia” și ,Rândunica” cât și din Dobrun, Mărunței, Brastavățu, Ghimpețeni și Sâmburești.
La acest eveniment au participat sute de săteni, iubitori de folclor dar și autoritățile locale și județene printre care am aminti pe Marius Oprescu, președintele CJ Olt, vicepreședintele Virgil Delureanu, primarul Alexandru Taifas, deputatul Marius Iancu, etc.
Manifestările au avut loc pe scena improvizată din Târgul Săptămânal, acolo unde autoritățile locale au construit o piață modernă unde își vând produsele gospodarii din zonă.


Festivalul ,,Călușul Oltenesc” de la Corbu, un adevărat regal de dans și muzică populară


În cea de-a doua zi a Festivalului ,, Călușul Oltenesc” care s-a desfășurat, luni 21 iunie în localitatea Corbu, și-au dat concursul nu mai puțin de nouă ansambluri folclorice din Corbu, Șopârlița, Perieți, Poboru, Potcoava, Valea Mare, Colonești, Pârșcoveni și Scornicești.
Și aici, ca și la Vâlcele membrii ansamblurilor și formațiilor de dansuri populare și-au demonstrat talentul în fața a sute de spectatori veniți special pentru acest eveniment.
Tot cu acest prilej, primarul localității Corbu, Constantin Dinuț a premiat opt cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, felicitându-i pentru longevitatea lor și asigurându-i de tot sprijinul său.
Felicităm și noi trainicele cupluri din Corbu, respectiv Georgeta și Victor Albulescu, Lucreția și Nicolae Borțosu, Doina Maria și Petre Alexe, Rodica și Dumitru Ciucu, Ioana și Gheorghe Ilie, Maria și Valeriu Popescu, Elena și Ilie Stancu, Floarea și Paul Turturică.
Orchestrația muzicală a fost asigurată de instrumentiștii Ansamblului Profesionist ,, Doina Oltului” din Slatina, iar soliștii vocali au încheiat activitatea Festivalului ,, Călușul Oltenesc”, cu un adevărat regal muzical.


Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii

De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.
Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.
Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro, Redactor Georgiana Leulescu, imaginea ing. Grigore Sebeș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s