Olt. Sublocotenentul Iordănoiu Dumitru, eroul născut la Sâmburești

Doina Leulescu

***Olt. Sublocotenentul Iordănoiu Dumitru, eroul născut la Sâmburești***
Iordănescu Dumitru s-a născut la 12 octombrie 1922 în comuna Sâmbureşti, judeţul Olt, într-o familie de ţărani. Tata s-a numit Ilie iar mama Ana. A urmat şcoala primară în sat iar liceul la Slatina. La 14 ani îi moare mama. După terminarea liceului a urmat cursurile Facultăţii de filzofie şi drept din Bucureşti, unde l-a avut ca profesor pe istoricul de renume mondial Nicolae Iorga. La Sighişoara a lucrat ca profesor.
În septembrie 1944 a luat parte la celebrele lupte de la Oarba de Mureş. A comandat plutonul 3 din compania 3 din Regimentul 3 Olt. Acest regiment s-a acoperit de glorie în luptele din 26, 27, 28, 29 septembrie 1944, unde a atacat zi şi noapte pentru cucerirea cotelor 495, 463, 421 de la Oarba de Mureş şi Dealul Sîngeorgiu. Deviza sub care au luptat a fost: „capul de pod pe Mureş sau Mureşul mormânt”.
În ziua de 26 septembrie, 1944 compania a- 3- a Regimentului 3 Olt a reuşit cu greu să treacă apa Mureşului. A doua zi, regimentul cu cele 3 batalioane porneşte la atac. Toată ziua soldaţii au dat atac după atac. Seara după mari şi grele jertfe greu de închipuit au ajuns la liziera de N-V a satului Oarba de Mureş. Aici începeau văile şi ostaşii au stat toată noaptea în poziţie de luptă. Distanţa dintre români şi inamic era doar de 100 – 150 m. Hitleriştii căutau să-i atragă pe români de partea lor. Într-o română perfectă li se spunea că cei care au rupt alianţa cu Germania au fost trădători. Li se cerea fie să se retragă, fie să treacă de partea armatei germane. În caz contrar vor fi cu toţii aruncaţi în apa Mureşului ori masacraţi pe coasta dealului Sîngeorgiu. Atunci sublocotenentul Iordănoiu Dumitru le-a răspuns în limba germană că toți ofiţerii şi toată trupa armatei române vor lupta până la sacrificiul vieţii, pentru că ei îşi apără pământul şi glia străbună.
În cursul nopţii inamicul a trecut la contraatac. Sublocotenentul Dumitru Iordănescu cu plutonul său era vârful de atac al regimentului. Infernul începe. Iordănescu voia escaladeze dâmbul împădurit de pe Dealul Negries şi să distrugă observatorul inamic instalat acolo. Inamicul urmărea în mod special pe sublocotenentul Iordănescu. În cele din urmă Iordănescu este lovit la piciorul stâng şi la mâna dreaptă. Atacul continuă. Un soldat se repede sa ia corpul sublocotenentului dar cade mortal lângă comandantul său. În acel moment Iordănescu este lovit din nou de o rafală de arme automate în regiunea bazinului şi în piept. A fost lovitura fatală. Sublocotenentul Stancu Gheorghe, comandantul plutonului 2 din aceeaşi companie, trimite un soldat care se oferise voluntar să aducă trupul lui Iordănescu. Ostaşul însă nu s-a mai întors. Atacul a continuat. Cotele 463, 495 şi 421 au fost ocupate de români, dar cu câte sacrificii şi cu cât sânge vărsat!
Sublocotenentul Stancu s-a apropiat de Iordănescu care încă mai trăia. Cu o voce scăzută i-a spus: „Dragă Stancule, te rog scoate-mi actele şi banii din port-hart, am 85 000 de lei care reprezintă solda mea pe mai multe luni….Sînt necăsătorit, am 32 de ani, te rog ca 50 000 lei să- i trimiţi la Sîmbureşti , satul meu natal, pentru a fi împărţiţi de primărie celor mai sărace văduve şi orfanilor de război, iar restul sumei trimite-i surorii mele, Domniţa.” Cât altruism, câtă dorinţă de a ajuta pe cei mai năpăstuiţi. Nu ştim dacă dorinţa i-a fost îndeplinită.
Trupul viteazului erou a fost coborât. Deoarece luptele au continuat la Oarba corpul neînsufleţit împreună cu actele au fost duse noaptea în localitatea Cucerdea, aflată la circa 4 km de Mureş. A fost înmormântat în curtea bisericii. La înmormântare comandantul Reg. 3 Olt a spus: „ Păcat. A fost un mare învăţat şi putea fi de folos Patriei”. Localnicii din Cucerdea îşi aminteau de el spunând: „ Aici zace ofiţerul acela învăţat”.
Eroul Iordănescu Dumitru este amintit pe monumentul de la Sîmbureşti ridicat în 1971..
Cinste acestui Erou oltean atât pentru eroismul său cât şi pentru omenia de care a dat dovadă în clipa morţii.
(Sursa Epopeea de pe Mureş)
Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s