Festivalul Călușul Oltenesc ediția I s-a încheiat în Sâmburești la superlativ!

***Festivalul Călușul Oltenesc ediția I s-a încheiat în Sâmburești la superlativ!***


Festivalul Călușul Oltenesc, Ediția I s-a încheiat duminică 27 iunie la Sâmburești, acolo unde toate formațiile și ansamblurile prezente au ridicat ștacheta călușului din zona Olteniei la cel mai înalt nivel.


Așadar, la acest spectacol călușeresc și-au dat concursul ansamblurile din Sâmburești, Pleșoiu, Optași Măgura, Brâncoveni, Colonești, Voineasa, Osica de Jos, Scornicești și Fărcașele.
Înainte de spectacol, ansamblurile călușerești au dat reprezentații în toate satele localității, respectiv Sâmburești, Stănuleasa, Cerbeni, Mănulești, Cerbeni, Tonești, Lăunele, Ionicești.
După ce au fost premiate toate ansamblurile și formațiile invitate, seara s-a încheiat cu un recital de excepție al interpreților Ansamblului Profesionist ,,Doina Oltului” din Slatina, respectiv Maria Ghinea, Victorița Cică, Gabriel Zăvoeanu, Ion Crețeanu, Ștefania Strejescu, Marinela Dobrițoiu, Marian Toma, etc.


Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii
De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioșii le iau acasă şi le pun la icoane.


Mai multe amănunte la VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro, Redactor/reporter Georgiana Leulescu, imaginea ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s