Editorial. România, ţara care are multe din ceea ce alte ţări nu au

***Editorial. România, ţara care are multe din ceea ce alte ţări nu au***
Din păcate, începând cu 1989, România luat-o pe un drum greşit şi parcă nici nu a vrut să evolueze, întrucât România nu are o economie capitalistă, nici măcar una bine definită. Nu prea mai e locul business-ului pentru că, uitându-mă în jurul meu, tot ce se construieşte româneşte ucide, şi cred că mi-am permis să scriu un articol plecând de la această idee, punctul de referinţă fiind acel caz de la Piteşti cu produsele lactate ca şi când acei copii, din prima zi în care au luat contact cu viaţa, au început a mânca lapte şi brânză de la Piteşti. Este ceva ce se ascunde în spatele acestui adevăr, dar reiese clar că nu se vrea să fie promovat tot ceea ce e românesc, nu suntem lăsaţi să ne creăm drumul pe care-l merităm în Europa pentru că suntem o ţară europeană. Însă Europa se afla într-un dezechilibru fantastic pentru că nici ea nu reuşeşte să-şi găsească rolul şi scopul pentru care s-a adunat laolaltă. Iată câtă debusolare e astăzi în Europa şi rămân surprins şi totodată dezamăgit deoarece conducătorii României nu reuşesc să pună în echilibru lucrurile şi n-au un plan de dezvoltare sau un plan economic, nu au o viziune în ceea ce priveşte viitorul României şi n-au dezvoltat timp de 31 de ani nici cea mai mică ramura pentru această ţară. Cu regret trebuie să spun că suntem naţiunea care trăieşte din ce-am distrus în toţi aceşti ani. Trebuie să fim sinceri cu noi şi să recunoaştem că în toţi aceşti ani nu s-a construit nimic, ci trăim din ce am demolat. E cumplit acest lucru pentru că vine ziua în care nu mai poţi trăi din ce ţi-au lăsat, şi ceea ce ai avut bine pus la punct, dar cel mai toxic şi cel mai trist este că nu vom reuşi să lăsăm decât o zestre cumplit de sărăcăcioasă generaţiei viitoare. Este pentru prima dată în istorie când România îşi vinde toată zestrea. Este tragic.
Susţin multe activităţi culturale şi ca să rămân în tonul sincerităţii, au fost situaţii în care am rămas dezamăgit să constat că romanii refuză sau sunt total dezinteresaţi să pună umărul din greu la reconstrucţia naţională. Am fi nedrepţi cu noi dacă nu am recunoaşte că astăzi avem destul de şubrezita arhitectura sufletească şi consider că este de datoria noastră să ne reclădim încetul cu încetul ceea ce ne-am urâţit pot spune, adică să încercăm să ne vindecăm rănile sufleteşti în primul rând, pentru a ne putea reaşeza în acea arhitectură sufletească pe care am moştenit-o.
Mulţi tineri mă întreabă de ce iubesc atât de mult România şi a trebuit să le mărturisesc că nu o cunosc în totalitate dar le-am dat un exemplu firesc, ca acela că nu ai reuşit să-ţi cunoşti bunicii dar, ca pe o poveste mama îţi răsfoieşte albumul cu poze povestind despre ei. Aşa m-am îndrăgostit eu de România. România este o ţară care are multe din ceea ce celelalte ţări nu au. Are toate formele de relief, are toată frumuseţea, are un tineret dinamic şi bine aşezat, bine ancorat, care ar putea să transmită pe mai departe toată frumuseţea lor spiritual şi intelectuală. Acest lucru încă nu se întâmplă pentru că am reuşit să inversăm scara valorică şi atunci e nevoie să reconstruim şi să aducem în prim plan social, să ne implicăm în viaţa de zi cu zi.
Văd că se practică mult mai frecvent fenomenul de filmare prin grădiniţe şi de difuzare la televizor faptul că educatoarea/învăţătoarea a jignit copilul decât a dialoga cu respectivele cadre didactice, decât a sta de vorbă cu copilul, lucruri care nu ne sunt specifice nouă ca naţiune.

Aceste episoade sunt reale şi triste, dar sunt consecinţă a aceea ce eu spun de multă vreme, a lipsei de dialog şi de comunicare. Suntem naţia care am învăţat să vorbim tăcând. Nu mai dialogăm, iar acest lucru e trist. Toate aceste lucruri ar trebui să ne pună multe semne de întrebare şi cred că nu departe e ziua în care singuri ne putem da răspunsurile.
Autor: Gheorghe Duduială

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s