Dumitru Georgescu- erou al Războiului de Întregire Națională

***Dumitru Georgescu- erou al Războiului de Întregire Națională***


Dumitru Georgescu s-a născut în 1880 la Potcoava. A fost primul fiu al familiei Zanfir și Ioana Georgescu. A absolvit Școala Normală ” Regele Carol I” din Câmpulung Muscel, promoția 1901. Ca tânăr învățător a fost repartizat la Școala din Crâmpoia, jud. Olt. În timpul cât a funcționat aici, școlii i s-a adăugat o clasă și apoi au fost ridicate două încăperi ce au servit drept locuința pentru învățător. Pentru activitatea desfășurată în timpul răscoalei din 1907 a fost anchetat ca ” instigator la răscoală „
La 1 septembrie 1907 Dumitru Georgescu s-a mutat la Potcoava ” unde avea frați mai mici, în întreținere, fără părinți „. S-a căsătorit la 17 octombrie 1910 cu Filofteia (Tia) Marinescu, fiica preotului Anastase Marinescu din Potcoava. Căsnicia le-a fost binecuvântată cu doi copii: Nicolae (Nicu 7 februarie 1912- 2 februarie 1994 Cluj Napoca) și Polina (Paula 6 februarie 1914- septembrie 2005). În 1916 a fost mobilizat într-unul din Regimentele din Slatina.

A căzut pe Altarului Patriei. Cu toate eforturile depuse de familie în perioada interbelică și de noi după anul 2000 nu am găsit nicio informație cu privire la data și locul dispariției.
Soția, Filofteia ( 13 august 1892- 6 noiembrie 1980), nu s-a mai căsătorit. Cei doi copii, de 4 și 2 ani au crescut fără dragostea și protecția tatălui. L-au cunoscut mai mult din fotografii. A fost ajutată în creșterea și educația copiilor de preotul Anastase și de fratele, doctorul Ion A Marinescu.

Din lumea fără de dor eroul Dumitru Georgescu și-a vegheat copiii. Dumnezeu sa-l odihnească în pace în corturile drepților!

Prof. Doina Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s