Vâlcea. Voievozi, domni, regi și alte personalități istorice

Sub sloganul ,,Voievozi, domni, regi și alte personalități istorice”, la Vaideeni s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a festivalului de sculptură cu drujba.
,,Anul acesta carverii au sculptat personaje din istorie precum Ştefan cel Mare, domn al Ţării Moldovei (1457-1504), Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (1386-1418), Constantin Brâncoveanu, domn al Ţării Româneşti (1688-1714), Decebal, regele Daciei între anii 87-106, Tudor Vladimirescu, figură emblematică pentru istoria Țării Românești, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești, Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti (1448; 1456-1462; 1476), Pintea Viteazul , haiduc din Maramureș, 1670-1703,Alexandru cel Bun, domn al Ţării Moldovei (1400-1432); lancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei (1441-1446). Anul 2021 este proclamat anul internațional al păcii și încrederii, principii pe care le-au dorit înfăptuite toți conducătorii noștri, astfel ca în acest an carverii vor lăsa zonei Vaideeni o amprentă specific istorică a trecerii lor.”, a precizat gazda evenimentului, patronul Pensiunii Cerna.
La acest festival au participat nu mai puțin de 10 caraveri precum Gabriel Patrasc – Ilfov (Ro), Sztan Doru – Dambovita (Ro), Adrian Voican – Valcea (Ro), Edi Schneider – Hunedoara (Ro), Ioan Ungur – Mures (Ro), Moldovan Augustin – Mures (Ro), Ionut Hodor – Maramures (Ro), Baicu Nicolae – Arges (Ro), Sergiu Cornea – Salaj (Ro).
Organizatorii, au venit în acest an cu trei noutăți, respectiv posibilitatea de participare a unor sculptori care nu au mai participat pana acum, sau care nu sunt cunoscuți de către organizatori. În funcție de evoluția fiecărui sculptor în parte s-a realizat un sondaj public pe Facebook în care publicul a punctat, sculptorul pe care l-a considerat ca fiind cel mai bun, atât în procesul de sculptură cât și în forma finală a sculpturii. Condițiile de punctaj s-au stabilit chiar în descrierea evenimentului.

Festivalul de Sculptură de la Vaideeni a fost ,, condimentat ”cu interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice de pe Valea Dunării.

Primarul localității Vaideeni, Daniel Achim Băluță, a ținut să precizeze la finalul festivității de premiere că: ,,Surpriza de final cu participarea celor de la Romula Malva din Dobrosloveni, a fost emoția de final a festivalului. Dacul de la Vaideeni a intrat în lupta cu romanul de la Dobrosloveni. A câștigat momentul de excepție. Dar prezentarea de final a operelor sculptorilor, domnitorii sculptați de sculptorii din Timiș, Sălaj, Hunedoara, Maramureș, Dâmbovița, Argeș, Mureș, Vâlcea, etc au realizat în câteva zile, sculpturi cu drujba de mare valoare! La Festival au participat și artiști de pe Valea Dunării care au încântat prin cântece și dansuri populare de la Dunăre. Felicitări organizatorilor! Succes în edițiile viitoare!

Festivalul de sculptură cu drujba s-a desfășurat la Pensiunea Cerna cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea prin președintele Constantin Rădulescu, Primăria Vaideeni, Vâlcea prin primarul Daniel Băluță, Asociația Cluster Bio Oltenia reprezentată de președintele Valentin Mitrică și Centrul Național de Informare și Promovare a Turismului Vâlcea. 

Organizatorii au mai stabilit ca primii trei artiști din clasament vor putea participa din oficiu și în anul următor, 2022).

Georgiana Leulescu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s