Editorial. Trăim vremuri apocaliptice?

***Editorial. Trăim vremuri apocaliptice?***

În perioada copilăriei mele, inventam tot felul de jocuri pe care le practicam noi, copii în timpul liber. În pauzele de la școala sau pe câmp, în timp ce pășunam animalele pe care le aveam fiecare prin curte. Unul din aceste jocuri se intitula “țările”. Doi copii desenau pe pământul reavăn un cerc, pe care îl împărțeau în două părți egale, denumite “țări”.

Fiecare își alegea țara lui, după care în baza unor reguli stricte, fiecare încercă să ocupe “țara” celuilalt. Jocul se considera încheiat în momentul în care unul dintre competitori îl “cotropea” pe celălalt. Văzând ce se întâmpla în țara noastră în aceste momente, m-a dus gândul la acest joc al copilăriei mele.

Fără a avea pretențiile unui analist politic, voi încerca sa fac o radiografie a luptelor intestine pe care oamenii politici votați de noi le duc cu o înverșunare demnă de o cauza mai bună. În situația în care țara se zbate într-o criza economica prelungita iar poporul român sărăcește de la o zi la alta, nu poți sa nu te întrebi ce se ascunde în spatele acestor lupte. Saltimbacii politicii românești, circarii care ne invadează zilnic casa prin intermediul posturilor de televiziune urmăresc un singur lucru – păstrarea privilegiilor obținute în cei douăzeci de ani de democrație și obținerea altor privilegii, sfidând sărăcia crunta a majorității romanilor.

Ce contează ca românii nu au ce mânca și se încaieră pe gropile de gunoi sau pe tomberoane pentru a-și asigura traiul zilnic, ce contează ca bolnavii mor cu zile din cauza lipsei medicamentelor sau a “îngrijirilor” primite în spitalele patronate de statul român , ce contează ca generația tânăra trăiește o cumplita criza de moralitate, ce contează ca oamenii mor cu miile pe șoșelele patriei din cauza calității drumurilor. Ei, aleșii noștri, nu se confrunta cu nicio problema. Ei au tot ce le trebuie și doresc sa aibă și mai mult. După ce ne fură votul și ajung acolo unde trebuie s-a terminat cu grija fata de alegători, față de țara. Își canalizează toate eforturile și toate energiile negative pentru a crea scenarii de “lupta” pentru a cădea în picioare, precum pisica, pentru a ne mai păcăli încă odată la următorul scrutin electoral.

Faptul că ne aflam în pragul unui astfel de scrutin, prin care noi, cetățenii simpli, fără veleități politice, vom alege persoana care se va afla în jilțul domnesc pentru următorii cinci ani, scoate la lumina adevărul despre aceste lupte care se duc prin cotloanele politicii românești. Un partid mare, care se lauda cu doctrina socialistă și are în componența sa cei mai mulți oameni bogați din această țara, accepta să între într-o coaliție “contra naturii” cu dușmanul de moarte, pentru “stabilitatea politica” a țării, uită de aceasta stabilitate cu o luna înaintea alegerilor prezidențiale și aruncă țara într-un haos total prin retragerea de la guvernare într-un moment în care țara avea nevoie mai mult ca oricând de aceasta stabilitate. Acest partid a fost capabil să-și renege propria activitate desfășurata timp de noua luni la guvernarea țării. Același partid, se luptă acum cu înverșunare pentru a reveni la guvernare, într-o alta coaliție creată ad-hoc din același motiv, susținut cu frenezie pe toate canalele media: “stabilitatea” țării. Un alt partid, de data aceasta de orientare liberală, a “ratat” iarna trecuta participarea la “ciolan” și, probabil din cauza criticilor primite, se luptă din răsputeri pentru a mai recupera ceva din “pierdere”.

Acest partid se lauda într-una cu “realizările” deosebite ale guvernării anterioare când a fost susținut din umbra de același partid social-democrat cu care și-a împărțit în taină avuția țării, fără a pomeni niciun cuvânt de paradoxul economic privind “realizarea” unui deficit bugetar de cca. 7 % în condițiile unei creșteri economice de cca. 8%. Nu se vorbește nimic despre “privatizarea” câmpurilor petroliere marine, chiar înainte ca acestea sa ne fie atribuite oficial. În timp ce o echipa de oameni inimoși se zbăteau sa aducă argumente solide pentru a obține dreptul de exploatare a acestor câmpuri, alții, în țara, se înfruptau din plin din munca lor. Nu se vorbește nimic despre jaful făcut din banii publici de acest partid în ultima perioada a guvernării, chiar dacă acest jaf avea o cauza nobila : “cumpărarea” alegătorilor.

Acest partid are cei mai multi reprezentanți de frunte în Parlamentul României, care au venit de pe locurile doi sau trei din colegiile în care au candidat . Practic, acești oameni au fost refuzați de electorat, dar au beneficiat din plin de votul uninominal șleampăt, creat de partidul lor împreună cu celălalt partid despre care făceam vorbire mai înainte.

Acești reprezentanți se lauda cu legitimitatea câtorva mii de voturi și ne țin toată ziua lecții de democrație. Un alt competitor puternic pe piața politica românească are orientarea popular-creștină. Acest partid care manifesta o dragoste nețărmurită față de președintele în funcție al țării, și-a atras critici din toate direcțiile, fiind izolat de toți ceilalți competitori.

Acest partid poarta stigmatul demisiei primului guvern rezultat dintr-o coaliție care se angajase să schimbe soarta și orientarea României. Cum să apreciezi gestul acestui partid (de fapt a parlamentarilor săi) care în legislatura trecută au votat, din populism, în unanimitate majorarea salariilor cadrelor didactice, cu toate ca se știa ca nu există fonduri pentru aceasta majorare. Acest vot iresponsabil s-a întors împotriva partidului tocmai atunci când prin strădaniile președintelui a fost instalat la guvernare.

În popor se vorbește că politica reprezinta arta compromisului. Ori, acest partid tocmai a demonstrat că nu știe să facă compromisuri. A căzut în plasa partenerului de coaliție și a permis destrămarea guvernului (sau poate a dorit acest lucru) într-un moment critic. Iar acum nu mai știe cum să mai iasă din aceasta situație, creată din propria sa vină. Până și partidul care reprezinta maghiarii în România, care face parte din aceeași familie politică europeană, le refuză colaborarea. Dar acest partid are un tel măreț – obținerea autonomiei pentru ținuturile locuite de maghiari. Poate noua coaliție le-a oferit sprijin realizarea acestui deziderat vechi de când este țara Pentru putere suntem capabili să ne vindem și țara. Simțind pe pielea noastră pericolul care paste România (degradarea continua a vieții oamenilor, adâncirea crizei economice care pare fără de sfârșit, devalorizarea continuă a monedei naționale, nesiguranța cetățeanului, etc.) te întrebi: ce-i “mâna în luptă” pe acești competitori politici ? Răspunsul este unul singur: puterea și avantajele pe care ți aduce ea: îmbogățirea fără muncă, traficul de influenta, obținerea de privilegii. Acești măscărici politici care promovează politica urii sunt avizi de putere. Nu de țara le pasa lor și nici de necazurile oamenilor. Țara și oamenii sunt elemente de discurs electoral. Iubiții mei concetățeni, stimați oameni liberi, neîndoctrinați politic. Vă propun să instaurăm dictatura alegătorului.

Nu fiți indiferenți la ce întâmpla în aceste vremuri apocaliptice, nu refuzați votul. Prezentați-vă masiv la votul care urmează, chiar numai pentru a riposta la inconștiența clasei politice prin anularea votului. Să vedem ce legitimitate mai au acești indivizi când vor constata ca va prezentați masiv la vot, dar 80 -90 % din buletinele de vot sunt anulate din dorința dumneavoastră. Este dreptul nostru democratic de a protesta și de a le demonstra ca ei sunt în slujba noastră, și nu invers. Absența de la vot nu este o soluție. Nu va mai lăsați cumpărați și sfidați de opulența afișată de acești “cerșetori” de voturi. După ce vor obține votul Dvs. va vor uita și vă vor rade în nas. Vorba marelui poet național, M.Eminescu – “Ei nu vă vor da nici că vor, nici că pot”. După ce i-ați trimis în Parlament, v-a mai întrebat cineva dacă sunteți de acord cu activitatea și acțiunile desfășurate? Exprimați-vă cu responsabilitate dreptul de vot!

Nu ratați șansa de a ne despărți de trecutul care ne-a ținut în întuneric atâta amar de timp!

Dumnezeu să binecuvânteze România și oamenii acestui neam!

Gheorghe Duduială

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s