Argeș. Orașul Ștefănești a marcat prima atestare documentară

***Argeș. Orașul Ștefănești a marcat prima atestare documentară***

Orașul Șefănești este cea mai veche așezare argeșeană, ale cărei vestigii arheologice datează de acum 4.500 – 6.000 ani și care a fost atestată documentar la5 august 1452, printruun act emis de voievodul Vladislau al II – lea, prin care a întărit mai multe proprietăți din zonă, și-a sărbătorit ziua printr-o serie de evenimente culturale și sociale menite să marcheze istoria acestor locuri. Astfel că, în acest an, pe 5 august primarul orașului Ștefănești, Nicolae Velcea de Ziua Orașului a premiat elevii care au absolvit ciclul gmnazialși cuplurile care aniversează 50 de ani de căsătorie.

,,Cu această ocazie, în sala de spectacole a Centrului Cultural Ștefănești, au fostpremiați un număr de 30 elevi din ciclul gimnazial, cu media anuală de „zece” în anul școlar 2020-2021 și un număr de 12 familii, care aniversează 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Ceremonia s-a desfășurat în condiții restrânse. Ne cerem scuze pentru acest lucru, însă a trebuit să ținem cont de numărul limitat de locuri disponibile în sala de spectacole, impus de normele în vigoare și de situația epidemiologică actuală.”, a ținiut să precizeze edilul orașului Ștefănești.Simona

Scurt istoric al orașului Ștefănești

Orașul Ștefănești, din Argeș, a luat ființă ca urmare a declarării ca oraș a Comunei Ștefănești , Județul Argeș, prin Legea nr. 83 din 05.04.2004. Satele ce aparțin Orașului Ștefănești sunt următoarele: Ștefănești, Enculești, Golești, Izvorani, Ștefăneștii-Noi, Valea Mare Podgoria, Viișoara, Zăvoi.Localitatea Ștefănești este considerată una din cele mai vechi așezări umane din zonă, cercetările arheologice ducând la descoperirea unor topoare de piatră vechi de aproximativ 4.500 – 6.000 ani, a unor monede care datează din timpul dacilor (în zona Târgu – Dealului), precum și a unor depozite de vase de lut din epoca feudalismului timpuriu.Cele mai vechi așezări din perimetrul orașului, respectiv Golești și Ștefănești, sunt consemnate într-un act emis la data de 5 august 1452. A treia așezare, în ordinea apariției în documente, este Izvorani, din care, în anul 1493, domnitorul Vlad Călugărul donează o vie Mănăstirii Glavacioc, situata în sudul actualului județ Argeș.

Denumirea de Valea Mare apare pentru prima dată într-un document emis de domnitorul Pătrașcu cel Bun, tatăl lui Mihai Viteazul, când, delimitând proprietățile unor boieri de cele ale unor mănăstiri, amintește de apa Valea Mare ca hotar între aceste proprietăți.Întâlnim, de asemenea, în documente, ca posesori de terenuri, pe teritoriul actualului Oraș Ștefănești, pe Mihai Viteazul, Frații Buzești, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, familia Goleștilor, familia Brătienilor. De la domnitorul Matei Basarab ne-a rămas crucea din piatra de Albești, prin care domnitorul reglementa obligațiile de vinăriciu, spre a evita abuzurile funcționarilor care strângeau aceste dări de la producători, cruce ce se află în fața Căminului Cultural Ștefănești. În zona Valea Mare se mai păstrează ruinele conacului lui Constantin Brâncoveanu; casa în care a trăit cel mai mare romancier al neamului romanesc, Liviu Rebreanu(în prezent este retrocedată unor proprietari privați), precum și vila fostei mari actrițe Lucia Sturza Bulandra.

Tot pe teritoriul Orașului Ștefănești întâlnim și conacul familiei Goleștilor (MuzeulGolești), precum și fostul conac „Florica” al familiei care a dat țării doi dintre făuritorii României moderne, respectiv pe I.C. Brătianu și fiul său Ionel I.C. Brătianu – personalități de care se leagă evenimente de seamă ale istoriei țării noastre, precum Revoluția de le 1848, Unirea Principatelor din 1859, Războiul de Independență din perioada 1877-1878 și Făurirea Statului Național Unitar Roman în urma primului război mondial din perioada 1916-1918.

Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s