Olt. Două zile de sărbătoare au marcat aniversarea comunei Văleni

***Olt. Două zile de sărbătoare au marcat aniversarea comunei Văleni***

Ion Șofaru, primarul comunei Văleni, a organizat cea de-a XVII-a Ediție a Sărbătorii Lubenitei în zilele de 5 și 6 august, a.c., zile în care s-a marcat atât ziua localității dar și simbolul unuia dintre cele mai îndeltniciri ale legumicultorilor locali, adică lubenița.

Dacă în prima zi organizatorii sărbătorii, respectiv primarul Ion Șofaru și Consiliul Local au inițiat un târg de lubeniță, a doua zi programul dedicat Zilelor Comunei a debutat cu muzică și dansuri popular unde au evoluat ansamblurile de la Ghimpețeni, Perieți, Izvoarele și Vedea Văleni, dar și tineri interpreți precum Dăbugeanu Camelia, Ogea Emilia, Drinea Marga, după care a urmat premierea câștigătorilor în cadrul concursului ,,Cea mai mare și cea mai mică lubeniță coaptă”. Seara s-a încheiat cu o reprezentație de zile mari a artiștilor cunoscuți de la Ansamblul Folcloric ,,Doina Oltului” din Slatina, printre care amintim pe Dorina Mete, Sorina Dinu, Gabriel Zăvoianu, Victorița Cică, etc.

Scurt istoric al comunei Văleni

Nu se știe când anume a fost înființată localitatea olteană Văleni, cert este faptul că unul dintre că unul din căpitanii lui Mihai Viteazul, în jurul anului 1600 preciza în zapisele de cumpărătoare ale moșiei de satul Văleni pe la 1641. O dovadă relativă din cartea lui Brâncoveanu către Șerban Cantacuzino Vel Paharnic, la așezarea moșiei Văleni, unde se zice: „Piatra d’întuiu a Vălenilor s’apus lângă apa Vezii”.

Numele de Văleni se trage de la Valea Vezii și se aseamănăcu situația topografică a localității și înseamnă sat în valea Vezii, râu principal lângă care este așezat. Numele satului Popești vine de la postelnicul Gheorghe Popescu al proprietarului de pe vremuri Dima Ciochină.

Numele satului Mandra vine de la o așezare temporară a unor stâne de oi sau după alții numele Mandra se originează cu cuvântul „Mândra” care are intr-adevăr o semnificație curentă în limba română și în timp prin simplificarea scrierii și vorbirii a devenit Mandra.

Iar numele satului Tirișneag vine de la denumirea unui eleșteu sau după alții de la numele unui cioban Neagu Târâș care își avea turma pe malul acestui eleșteu.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s