Olt. Festivalul ,,Romula Fest” de la Dobrosloveni, un omagiu adus înaintașilor noștri geto- daci

Olt. Festivalul ,,Romula Festde la Dobrosloveni, un omagiu adus înaintașilor noștri geto- daci

În localitatea Dobrosloveni din Județul Olt, în perioada 10-12 septembrie a.c., s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Festivalului ,, Romula Fest”, un proiect ambițios al primarului localității, Gheorghe Tudorașcu, având în vedere că aici au fost descoperite vestigii ale civilizației Geto- Dacice în urmă cu peste 2000 de ani.

Evenimentul s-a desfășurat în satul Reșca, acolo unde mai multe asociații culturale au prezentat de la îmbrăcămintea și armele cu care erau dotați înaintașii noștri până la meșteșugurile și gastronomia acelor timpuri.

Pentru prima dată, cu ocazia acestui eveniment s-a desfășurat și o tabără de sculptură în lemn cu drujba, acest lucru datorându-se unui vâlcean, Adrian Bondoc, mare iubitor de artă. Acesta este patronului Pensiunii ,,Cerna” de la Vaideeni, unde în fiecare an, în luna iulie se desfășoară o astfel de tabără tematică.

Adrian Bondoc ne-a declarat întrun scurt interviu pentru VGtv Regional că a reunit cele două festivlaluri, unul pentru aducerea în prim-plan a înaintașilor noștri care au trăit aici din cele mai vechi timpuri și au luptat pentru acest pământ, iar celălalt de promovare a artiștilor plastici din toată țara, sculptori înlemn cu drujba. ,, Am reunit cele două festivaluri c u care participăm la astfel de evenimente în toată Olteni, pentru ca oamenii să știe despre trecutul nostru, nu numai în Olt, Vâlcea, Mehedinți sau Gorj ci în toată țara. De anul acesta, cele două evenimente s-au contopit. Sculptorii au venit aici să facă elemente tematice, strict ale festivalului, respectiv daci și romani. Și cum ,,Romula Malva” a fost în acest an și la Pensiunea Cerna din Vaideeni, am venit și noi aici. De asemenea, în acest an am pornit un proiect de anvergură care se referă la unificarea Olteniei cu frații noștri din Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Croația. Săptămâna trecută am fost la o discuție în Veliko Grădiște din Negotin Serbia, după care vom fi în Muntenegru și Croația, pentru a semna un proiect comun, să facem un GECT European (Gruparea europeană de cooperare teritorială- n.r.), după care vom merge la CJ Dolj, Craiova, unde vom finaliza proiectul sub denumirea ,,Dunărea de Mijloc” , un proiect de finanțare direct de la Bruxelles”, ne dezvăluit managerul de proiect, Adrian Bondoc.

Acesta ne-a mai spus că adăugarea în ediția din acest an la Festivalul ,,Romula Fest” a Festivalului Național al Sculptorilor cu Drujba de la Cerna, este un plus valoare dată acestei sărbători speciale, mai ales turismului cultural și identitar al Olteniei.

Sculpturile tematice realizate de artiștii prezenți la Festivalul ,, Romula Fest” de la Dobrosloveni, vor rămâne poziționate în centrul localității, mai precis ăn fața principalelor institutii publice.

Printre sculptorii prezenți la Romula Fest s-a aflat și Augustin Moldovan de la Tâgu Mureș, care ne-a dezvăluit că la o statuie în lemn în mărime naturală, de exemplu cea a lui Zamolxe, a lucrat o săptămână. Despre aceată lucrare, artistul a spus că este foarte mândru și speră ca toți cei care o vor admira, să cunoască faptele istorice ale înaintașilor noștri din cele mai vechi timpuri.

La Centrul de Informare Turistică din comuna Dobrosloveni, primarul Gheorghe Tudorașcu a ținut să imortalizeze personajele isorice care au făcut celebră această localitate. Acesta ne-a explicat fiecare personaj și scenă din picturile murale din podul CIT, amenajat special spre exemplificarea istoriei locului celor care calcă pragul localității.

,, Vă aflați într-un loc plin de istorie, întrucât se spune de către istorici că aici a fost capitala Daciei Malvensis, cucerită apoi de către romani și ajunsă la rang de municipiu pe timpul împăratului Septimius Severus, declarată în Senatul Roman ,,Romula Malva.

Aici, la Centrul de Informare Turistică am încercat să facem un mic muzeu, cât ne-a permis spațiul, dar lucrăm la un muzeu de anvergură în situl arheologic de la Reșca. Am exemplificat exact istoria locului, unde avem pe deo parte dacii cu Decebal, Burebista, Dromihete și Zamolxis, zeul în care credeau, iar sus avem exemplificate imagini cu pomul vieții. Mai avem reprezentat Steagul Dacic, o altă scenă cu cucerirea Daciei de către Împăratul roman Traian, după trtecerea peste Dunăre, prim fiind cucerită Dacia de Sud, adică Dacia Malvensis. O altă scenă o reprezintă Dacii liberi, care își continuau liniștiți viața socială alături de familiile lor. Mai avem o scenă reprezentând o bătălie dintre Daci și Romani. Și din câte se vede, dacii erau îmbrăcați și înarmați foarte modest, în timp ce romanii aveau echipamente și arme speciale. , ne-a declarat, printre altele Gheorghe Tudorașcu, primarul din Dobrosloveni.

De asemenea, acesta ne-a mai prezentat o scenă casnică cu Romula, mama împăratului Galeriu, născută pe pământul Daciei Malvensis, dar și obiecte din acele vremuri descoperite pe teritoriul localității, printre care olane tubulare din lut ars care se foloseau fie la aducțiunea apei, fie la încălzirea locuinței prin pardosea sau perete.

Edilul din Dobrosloveni își dorește ca în zona sitului arheologic din satul Reșca să facă un muzeu special cu toate obiectele descoperite acolo, obiecte care acum se află în custodia Muzeului Național.

Tot aici, la Festivalul Antic de la Dobrosloveni, în satul Romula, într-un cadru extraordinar, ce a imitat câmpul de luptă luptele dintre daci și romani peste Dunăre s-a desfășurat întreagul eveniment. Astfel cei care au participat la Festivalul Antic ,, Romula Fest”, au putut vedea și trăi câteva ore alături de personajele istorice, fie pe câmpurile de luptă, fie ocupându-se de treburile casnice sau de meșteșugurile care dezvoltau sau apărau comunitatea.

Scurt istoric al localității Romula, din comuna Dobrosloveni

Romula (diminutiv de la Roma, însemnând „Mica Romă”) a fost un oraș roman în Dacia (secolele II-III), identificat pe teritoriul satului Reșca (comuna Dobrosloveni, județul Olt), dezvoltat pe locul unei mai vechi așezări dacice, Malva, situată de pe valea Tesluiului, în apropiere de malul drept al Oltului.

A fost capitala provinciei Dacia Malvensis, ridicat la rang de municipium în timpul împăratului Adrian și la cel de colonia în timpul lui Septimiu Sever. Se păstrează urme de edificii publice, temple, ateliere, terme, cuptoare de ars cărămida, inscripții, fragmente de statuete, ș.a. Orașul a fost locuit până în secolele IV-VI.

În secolul al XVI-lea, o parte din cărămizile castrului au fost utilizate pentru construirea unei mânăstiri și a unui turn în apropierea comunei Reșca, la Hotărani, cu hramul “Soborul Îngerilor”, ctitoria jupânului Mitrea Vornic și jupânesei Neaga. După ridicare sa, în anul 1588, mânăstirea a fost ocupată de călugări greci ce aparțineau de Mănăstirea Dionisiu de la Sf. Munte.

Istoricul Dionisie Fotino scria că încă din primele decenii ale secolului XIX pe piața Caracalului se vindeau cărămizi de Antina (Romula) cu trei parale bucata. Cezar Bolliac afirma de asemenea că mai toate bisericile și casele din Caracal s-au făcut din materiale aduse din Romula. Tot la Caracal, Nicolae Iorga a constatat că foarte multe clădiri din oraș au folosit în construcția lor cărămizi romane luate din castru.

Mai multe amnunte la VGtv Regional, www.vgtvregional.ro

Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, imaginea ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s