Picătura de cultură. Doina Leulescu și Ioan C. Popa, cu lansare de carte la Potcoava

***Picătura de cultură. Doina Leulescu și Ioan C. Popa, cu lansare de carte la Potcoava

Sâmbătă 9 octombrie, a avut loc o lansare de carte în orașul Potcoava, Olt a autorilor Doina Leulescu și Ioan C. Popa, numită sugestiv „Potcoava. Șase secole de luptă pentru neatârnare”.

Avanpremiera unei lansări de carte
Ioan C. Popa, Doina Matei-Leulescu, Potcoava. Șase secole de luptă pentru neatârnare.
Potcoava este una dintre cele mai vechi așezări din județul Olt, cu o istorie bogată, încă putin cunoscută.
Ioan C. Popa și Doina Leulescu- Matei și-au propus să prezinte localitatea natală din perspectiva cercetării monografice, abordată de marii noștri istorici și sociologi. Temeiurile acestei interpretări sunt detaliate de autori în preambulul cărții, intitulat: „De ce un studiu monografic socio-istoric?” .

Despre această carte, istoricul Aurelia Grosu de la Muzeul Județean Olt, a scris o avanpremieră, reliefând importanța unei istorii locale, care nu se vrea a se pierde ca multe altele, acest lucru datorându-se celor doi scriitorii, fii ai localității.
Potcoava. Șase secole de luptă pentru neatârnare” constituie un prim volum al acestui ambițios proiect de cercetare.
Primele cinci capitole, reconstituie epopeea neatârnării, începând cu participarea locuitorilor Potcoavei la războiul de independență până la luptele de pe frontul de est și de vest din al doilea război mondial.
Se refac marile bătălii, actele de bravură ale potcovenilor, regimul de expoliere din perioada de ocupație a primului război mondial, dramatismul vieții de pe front
sau din prizonierat. Mulți nu s au mai întors acasă.
Pe frontul de acasă, mamele si fiicele munceau din greu pentru a ține rostul casei și a creste copiii, trecând peste suferințe greu de imaginat.
Unii dintre oamenii acelor timpuri ne sunt aduși mai aproape prin emoționante portrete, spre a fi de neuitare locuitorilor Potcoavei.
Ca metodă de tratare, subliniez că fiecare capitol are o parte generală datorată d-lui Ioan C. Popa care ne introduce în prezentarea propriu- zisă a subiectului, făcută de d-na Doina-Matei Leulescu. Doamna profesoară Leulescu a cercetat peste 200 de dosare din fondul Arhivelelor județene și al Primăriei Potcoava pentru a evidenția în spiritul adevărului istoric contribuția locuitorilor la independenta țării, sacrificiul și
omenia înaintașilor.
Ultimele două capitole – VI și VII – prezintă sintetic evoluția administrativă a orașului Potcoava si primarii localității, de la Radu Cârjan ales în timpul domniei lui Cuza până în zilele noastre.
Parcurgând cartea, sunt impresionată de uriașa documentare la izvoarele istorice primare, de acuratețea scrisului și căldura autorilor.

Felicitări Ioan C. Popa! Felicitări Doina Matei- Leulescu!”, a spus, Aurelia Grosu.

Dacă istoricii și oamenii de cultură din orașul Potcoava au ținut să aducă un omagiu celor care și-au jertfit viața pentru țară, spre rușinea lui, primarul orașului Potcoava, Manuel Enăchioaia a tratat cu indiferență această manifestare, drept mărturie fiind cadrul în care s-a desfășurat acțiunea în curtea unei școli abandonată lăsată pradă degradării, ca dealtfel întreaga localitate.

Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s