Vâlcea. Comuna Glăvile, o istorie de 395 de ani

Primăria Glăvile
Primar Iustin Duicu

***Vâlcea. Comuna Glăvile, o istorie de 395 de ani***
Frumoasa localitate vâlceană, Glăvile a împlinit astăzi 395 de ani de la prima atestare documentară la 29 octombrie 1626.
Sitută în partea central-estică a județului Valcea, între Rm. Vâlcea – Sirineasa – Drăgășani, printre dealuri acoperite de păduri și livezi de pomi fructiferi, își are originea după numele unui oarecare Ion Glavu, fugar de la moșia Brâncoveni, fostul județ Romanați( astăzi, Olt). Acesta și-ar fi adăpostit familia în vâlceaua Robița, din satul Olteanca, pe la anul 1751.
O altă ipoteză ar fi că numele localității provine din slavonescul „glava” care înseamnă ,,cap” și e posibil ca el să fie provenit de la existența dealurilor longitudinale ce străbat comuna de la nord la sud și ale căror capete se sfârșesc în partea de sud a comunei.
Faptul că este așezată între dealurile zonei, este bine împădurită, având păduri de foioase pe suprafețe mari, cu pășuni și fânețe naturale, livezi de pomi în care predomină prunul, dar și câmpii mănoase, unde localnicii cultivă grâu și porumb.
La cârma comunei Glavile se află din 2016 Iustin Duicu, care a reușit să schimbe radical fața localității. Astfel că în toate satele Glăvile, Olteanca, Aninoasa, Jarostea și Voiculeasa drumurile sunt asfaltate, a construit o grădiniță pentru copii din satul Glăvile, a introdus apă curentă și canalizare, etc.
Însă cel mai important este faptul că acesta a creat, în cadrul dispensarului uman, cabinete de neurologie, cardiologie, oftalmologie, precum și un laborator de analize medicale pentru locuitorii din Glăvile și din împrejurimi.


La mulți ani locuitorilor și comunei Glăvile!


Georgiana Leulescu

Lasă un comentariu