Olt. Ziua Națională sărbătorită la Slatina fără fasole cu ciolan și vin fiert!

Olt. Ziua Națională sărbătorită la Slatina fără fasole cu ciolan și vin fiert!
Reprezentanții Guvernului în teritoriu la Olt au transmis într-un comunicat de presă cu privire la sărbătorirea Zilei Naționale a României, marcată în fiecare an pe 1 Decembrie că de această dată, autoritățile locale nu vor mai organiza spectacole și nici nu vor mai servi tradiționala fasole cu ciolan sau vinul fiert, având în vedere restricțiile privind pandemia cu Covid 19.
,, În fiecare an, în data de 1 decembrie, sărbătorim Ziua Naţională a României, ocazie cu care Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, în colaborare cu Primăria Municipiului Slatina şi Garnizoana Slatina, organizează o ceremonie publică.
Având în vedere importanţa acestui eveniment, vă adresăm invitaţia de a participa în data de 1 decembrie 2021, orele 09.55 – 10.55, la ceremonia militară şi religioasă care va avea loc la Statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din municipiul Slatina.
Evenimentul se va desfăşura cu respectarea strictă a regulilor de distanţare fizică şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie, conform reglementărilor privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID -19.
” se arată în comunicatul transmis presei de către prefectul de Olt, Florin Homorean.
Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, zi stabilită printr-o Lege promulgată în 1990 care marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.
Președintele Ion Iliescu, a declara prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.


În această zi de 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.
La 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.


La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Naţional Român, care este format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. În următoarea zi, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii (inclusiv a Basarabiei şi Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România.
Ziua Națională a României a mai fost marcată la 10 Mai, în perioada 1866 – 1947, apoi, pe 23 august între anii 1948 și 1989.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s