Vâlcea. CJ Vâlcea a achiziționat Cula Greceanu din Măldărești

***CJ Vâlcea a achiziționat Cula Greceanu din Măldărești***
Constantin Rădulescu, președintele CJ Vâlcea a făcut cunoscut faptul că la ședința ordinară de vineri, 26 noiembrie consilierii județeni au aprobat achiziționarea Culei Greceanu, situată în comuna Măldărești, cu suma de 400.000 euro, devenind astfel proprietatea județului Vâlcea.
,,Retrocedate moștenitorilor familiei Greceanu încă din anul 2007, imobilele acestui monument istoric au făcut, până în prezent, obiectul unui contract de închiriere între proprietari și CJ Vâlcea.
După mai multe încercări de a achiziționa Cula Greceanu, de astăzi, putem spune că județul Vâlcea își îmbogățeste patrimoniul cu un monument istoric de importanță națională. ”
, a spus Constantin Rădulescu.

Scurt istoric al Culei Greceanu
La începutul secolului al XVII-lea cula era deja construită și aparținea căpitanului Tudor Maldăr, căsătorit cu fiica unui han tătar. Fiul lui Tudor Maldăr, marele paharnic Atanasie, a modificat cula în anul 1688. Forma actuală a culei datează din secolul al XVIII-lea, fiind refăcută în perioada 1780-1790 de boierul Gheorghe Măldărescu și soția sa Eva, care ctitoresc, în anul 1790, și biserica ”Sf. Nicolae” și ”Sf. Voievozi”, din imediata vecinătate a culei.
Potrivit Institutului Național al Ptrimoniului, în secolul al XIX-lea, cula a trecut, prin zestre, în proprietatea familiei Greceanu. A fost restaurată în anul 1934 de ultimii săi proprietari: Nicolae și soția sa, pictorița Olga Greceanu. Trecută în proprietatea statului, a fost din nou restaurată în perioada 1966-1967 de Direcția Monumentelor Istorice și transformată în muzeu. În perioada recentă a fost retrocedată, reintrând în proprietate privată.
Cula are trei niveluri. Pivnița, cu acces separat din exterior, are trei încăperi. Una din aceste încăperi, amplasată sub ”turn”, nucleul cel mai vechi ai culei, este construită din bolovani și are guri de tragere, spre deosebire de celelalte două încăperi care sunt construite din cărămidă și sunt ventilate prin ferestre cu trafor din piatră. Aceste elemente o datează anterior intervențiilor de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Accesul în spațiile de locuit ale culei se realizează printr-o ușă puternic întărită. Scara interioară conduce într-o loggia situată la nivelul al doilea al culei. De aici se accede într-o încăpere situată în ”turn”, peste pivnița veche, care este prevăzută cu ușă și ferestre întărite cu drugi de lemn și cu o ascunzătoare în tavan, închisă printr-un chepeng și accesibilă printr-o scară mobilă. Ascunzătoarea este ventilată doar prin guri de tragere.
Locuința fortificată a fost restaurată în anul 1934 de ultimii săi proprietari: Nicolae și soția sa, pictorița Olga Greceanu. Trecută în proprietatea statului, a fost din nou restaurată, în perioada 1966-1967, de Direcția Monumentelor Istorice și transformată în muzeu.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s