Olt. Liviu Anuța, primarul care a readus la viață comuna Voineasa

***Olt. Liviu Anuța, primarul care a readus la viață comuna Voineasa***
Aflat la cel de-al doilea mandat, Liviu Anuța, primarul localității Voineasa este unul dintre exemplele concrete al zicalei care spune că: ,, omul sfințește locul”!
Situată la 3 km sud de orașul Balș, comuna Voineasa compusă din satele Voineasa, Blaj, Mărgăritești, Racovița și Rusăneștii de Sus, era una dintre localitățile rurale care tindea să se depopuleze din cauza lipsei implicării autorităților locale de-a lungul timpului. În cei 25 de ani de așa-zisa democrație, drumurile erau deteriorate complet, pline de gropi, improprii deplasării normale chiar și a unei căruțe. Nu mai vorbim de alimentare cu apă, canalizare sau alte investiții care să îmbunătățească viața și confortul locuitorilor.
Venit din mediul privat, Liviu Anuța ne-a declarat, într-un interviu pentru revista noastră, că nu putea să lase localitatea sa natală de izbeliște. Bunicul său a fost preot în sat aproape 57 de ani, iar mama sa profesor de excepție, prin mâinile căreia au trecut toții fii satului de-a lungul timpului, ajungând oameni de nădejde în societate, cu familii frumoase, cu profesii bune.
,,Am vrut să demonstrez că pot face mai mult decât au făcut ei, să fie mândrii de mine!”
Pe Liviu Anuța, edilul din Voineasa, l-am găsit supraveghind muncitorii care lucrau la un corp de clădire lângă școala gimnazială din satul Voineasa. ,, Aici, la această școală, mama mea a fost profesor și director, până la pensie. Iar la biserica de lână școală, bunicul meu a fost preot 56 de ani și opt luni. Au fost apreciați de săteni pentru că au fost pregătiți și îndrumați atât pe plan spiritual cât și profesional. Școala din câte vedeți, am reabilitat-o complet, cu mobilier și toalete moderne. Avem centrală termică care să asigure căldura în toate clasele, iar în spatele școlii avem un mini teren de sport multifuncțional, cu gazon sintetic, lângă care construim o sală de sport cu toate dotările necesare.
Banii i-am luat dintr-un proiect complex depus pe INTEGRA de 12 milioane de euro, din care am modernizat cele trei școli din localitate, în care am inclus un After School, în cadrul căruia copiii au o masă asigurată, tabere și excursii în vacanța de vară.

Trebuie să știți că locuitorii din Voineasa beneficiază, tot prin acest program de servicii medicale gratuite privind analize de sânge, investigații pe cardiologie, ORL, ginecologie, oftalmologie.”, ne-a precizat, edilul din Voineasa.
În cadrul aceluiași program, început în 2018 și desfășurat pe parcursul a trei ani, primarul Liviu Anuța a reușit să înființeze 37 de firme în diferite domenii, precum construcţii, croitorie, curățenie, vulcanizare, frizerie, pompe funebre, transport etc., ai căror administratori au primit câte 25.000 de euro. Şi tot prin proiectul „Integra” au fost organizate cursuri gratuite de calificare în meserii precum fierari betonişti, zidari, tâmplari, croitori, ospătari, barmani etc.
Un alt mare proiect din Voineasa, pe care primarul l-a inițiat împreună cu localitățile vecine Dobrun, Pârşcoveni şi Dobroteşti, din judeţul Dolj a început în mai 2018, numit „Happy” şi cuprinde activităţi diverse cu copiii din comunele respective, prin care primarul a achiziționat 119 de biciclete, dărunindu-le gratuit copiilor cu rezultate școlare foarte bune.


Iubitor a sportului, Liviu Anuța a realizat pentru AS Voineasa, care se află pe locul I în Campionatul Județean de Fotbal, un teren modern, cu o tribună oficială și vestiare, investiție care ar putea fi invidiată chiar și de echipe din B. Aici, s-a desfășurat un meci amical cu ,, Craiova Maxima” echipa de ,,aur” a fotbalului din divizia A, meci la care au participat, printre alții Donose, Negrilă, Ungureanu, Cârțu, Gică Popescu, iar de partea cealaltă, gazdele s-au prezentat cu echipa ACOR (Asociaţia Comunelor şi Oraşelor din România), din care face parte însuși primarul, Liviu Anuța alături de alţi primari din judeţul nostru precum Gheorghe Tiutiu, din Nicolae Titulescu, Nicuşor Sâia, din Radomireşti, Savu Ungureanu, din Slătioara, Sorin Toma din Movileni.
Primarul Liviu Anuța își dorește să construiască și un „Cămin Cultural”, prin Compania Naţională de Investiţii, având în vedere activitatea culturală a elevilor dar și cea a vârstnicilor care își doresc să participe nu numai cu sfaturi, dar și fizic, învățându-i pe cei mici tainele tradițiilor, al dansului și portului popular.


De departe, una dintre cele mai importante realizări ale primarului Ion Anuța a fost cea realizată pe 15 iunie 2021, când a fost semnat un Acord de înfrățire cu localitatea Ezzahra, din Tunisia și comuna Voineasa din Județul Olt, unde au participat reprezentanții autorităților locale române și tunisiene, în colaborare cu Ambasada Republicii Tunisiene în România.
Atunci, primarul Liviu Anuța și consilierii locali au fost invitați în localitatea tunisiană, unde au fost primiți cu multă căldură de către Rayen Hamzaoui, primarul orașului Ezzahra, și reprezentanți ai Ambasadei României în Tunisia.


Programul vizitei a fost foarte dens, cuprinzând, printre altele, o expoziție artizanală care a evidențiat frumusețea și rafinamentul patrimoniului cultural tunisian, precum și similaritățile existente între cele două culturi română și tunisiană. Totodată, un schimb fructuos de idei a fost realizat cu prilejul vizitei efectuate la Centrul de reciclare și reutilizare a deșeurilor provenite din demolări și construcții, context în care a fost subliniată importanța procesului de reciclare, al protejării mediului înconjurător și al dezvoltării economiei verzi.
,,Având în vedere valorile comune convergente dintre cele două orașe, Voineasa și Zahraa, Acordul de înfrățire va deschide noi oportunități pentru dezvoltarea relațiilor pe toate palierele de interes comun, cu accent asupra segmentului de tineret și de investiții, precum și a colaborării între instituțiile de învățământ, cultură, artă și sport.”, a ținut să puncteze, edilul localității Voineasa, Liviu Anuța.
Georgiana Leulescu

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s