Olt. Răzvan Rada, primarul din Perieți implicat în dezvoltarea comunității

***Olt. Răzvan Rada, primarul din Perieți implicat în dezvoltarea comunității***
Aflată la numai 15 km sud-est de Slatina, frumoasa localitate olteană Perieți, are la cârma sa din octombrie 2020, pe tânărul primar Răzvan Rada, un om ambițios care încearcă să asigure consătenilor săi un trai decent, cu toate condițiile necesare pe care le pot găsi la oraș.
Comuna are în componența sa satele Măgura, Mierleștii de Sus și Perieți, având aproximativ 2000 de locuitori. Din păcate, până acum, primarii dinaintea lui Răzvan Rada, nu au făcut mai nimic în această localitate, singurul proiect fiind din fonduri europene, pe Situații de Urgență, prin PNDL 1 luate prin GAL, în valoare de 60.000 euro, unde primăria a avut un aport de 2%.
Absolvent al Facultății de Management, Inginerie Economică și Dezvoltare Rurală, Răzvan Rada, are deja experiență în ceea ce privește administrația, însă una privată care, până acum i-a adus multe satisfacții.


Aici, acasă la noi, putem trăi frumos și bine!

,, Nu a fost o alegere ușoară când am candidat la primăria Perieți, dar ni foarte grea. Știam că este o responsabilitate mult mai complexă față de ce făceam eu în mediul privat, alături de familia mea. Cel mai mult a contat faptul că am ales să locuiesc aici și să mă dezvolt intelectual și profesional, în această comună. Și am aceiași speranță și pentru băiatul meu.
Am observat că există această tendință de a decupla localitățile rurale. Peste tot găsim localități cu profil agrar, cu o tehnologie dezvoltată, însă cu personal mai puțin. Avem șansa de a fi foarte aproape de un oraș industrial mare, precum Slatina și, așa cum există în țările occidentale toată lumea își va căuta o locuință în mediul rural, cât mai aproape de serviciu. Suntem la doar 15 minute de Slatina și atunci, cu siguranță toate proiectele și investițiile pe care le avem de făcut, vor merita! Această tendință de a avea confort și spațiu, așa cum există în toate țările civilizate, se extinde și la noi. Așa că, aici acasă la noi, putem trăi frumos și bine!”,
ne-a declarat, pentru VGtv Regional, edilul din Perieți.


Fostul primar i-a lăsat gaură în buget și izlazul comunal drept garanție unui creditor
Din cauza unei executări silite o începută prin 2015, în care fostul primar Costin Vâlceleanu a semnat un acord cu creditorul care nu a fost respectat și pentru care a gajat cu izlazul comunal. Primăria atunci constituia o datorie către acel proiectant de aproximativ 400.000 lei, bani care reprezentau debit și penalizări.
Prin acordul semnat la notar în 2017, primarul Costin Robert Vâlceleanu, s-a angajat să recunoască soldul, dar totalitatea banilor s-a transformat într-un debit. Chiar dacă legea spune că nu se mai pot pune penalizări la penalizări. Dar recunoscându-se ca debit, au început să curgă penalizările la întreaga sumă.
Astfel că, suma datorată s-a ridicat la 1,1 milioane lei, bani pe care a trebuit să-i achite Răzvan Rada, care a precizat că acesta este bugetul de funcționare al primăriei pe un an întreg.
Pentru această excrocherie făcută între firma de consultanță și primarul Vâlceleanu, în decembrie 2018 Judecătoria Slatina l-a condamnat pe edil la 2 ani și 8 luni cu executare, iar în iulie 2019 acesta și-a pierdut funcția, cu aproximativ un an înainte de terminare a mandatului.


Profitând de modernizarea comunei, mai multe familii tinere s-au mutat la Perieți
Răzvan Rada este convins că foarte multe familii tinere, ca și el, se vor muta aici, cumpărându-și case sau revenind la casele bunicilor. ,, Suntem în concurență cu localitățile învecinate, însă avem și avem și proiecte comune precum cel de introducerea gazelor naturale. Momentan este emergentă piața la Perieți, iar faptul că valorile imobiliare au crescut enorm de mult în imediata apropiere a Slatinei, ne-au făcut o piață atractivă. Am un an și jumătate decând sunt primar și am văzut foarte mulți cumpărători, spre bucuria mea, cumpărători tineri, care au depășit un anumit prag și după vârsta de 30-35 ani, au început să își caute un al doilea imobil folosit ca o casă de vacanță. Faptul că acum se lucrează la alimentarea cu apă și canalizare, în anunțurile de vânzare se specifică acest lucru, fapt care mă bucură și, totodată mă motivează. Compania de Apă și Canalizare Olt, mi-a promis că lucrările se vor finaliza în 2023.
Așa că, noi ca administrație locală ne facem datoria de a depune alte proiecte pentru extinderea rețelei de apă și canalizare către toate ulițele satelor componente.


Investiții pe ,,bandă rulantă” la Perieți
Prin Programul „Anghel Saligny”, primarul din Perieți a depus un alt proiect, care să cuprindă canalizare a 3,5 km ce au doar apă potabilă, precum și cele 21 de străzi comunale, după care va asfalta.
În ziua când echipa VGtv Regional a fost în localitatea Perieți, Compania de Apă Olt executa cu ajutorul utilajelor din dotare, șanțuri pentru introducerea rețelei de apă și canalizare în toată comuna. Între timp, aici au fost construite un pod, prin PNDL și o parte din infrastructura rutieră, s-au amenajat și refăcut șanțurilor, s-au reabilitat drumurile de exploatare agricolă și s-au asfaltat o parte din străzile comunale.
De asemenea, au fost reabilitate grădinițele s-a construit o sală de sport la școală, iar sălile de clase au fost dotate cu table inteligente. Au mai fost construite locuri de joacă pentru copii și a fost amenajat un teren sintetic de fotbal.
Tot în scurta perioadă decând este primar, Răzvan Rada, a reușit să schimbe sistemul de iluminat comunal cu unul economic, montântând aproximativ 250 de lămpi, achiziționat la un preț foarte mic, față de cele achiziționate anterior, de fostul primar.


Și pentru că în localitate este ansamblul folcloric ,, Mândruțele”, al cărui coregraf este Marian Stănescu, cunoscut în toată țara, prin intermediul unui post național cu specific folcloric, primarul Răzvan Rada își dorește să construiască un Cămin Cultural cu toate dotările necesare, pentru a asigura tinerilor din localitate, membrii ai ansamblului condiții foarte bune de a pune în valoare muzica, tradițiile și obiceiurile populare din localitate.
Mai multe amănunte într-un interviu realizat pentru VGtv Regional, http://www.vgtvregional.ro
Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, imaginea ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s