Olt. Dep. Marius Iancu: Vom pune în funcțiune trei hidrocentrale abandonate!

Marius Iancu, Deputat PSD Olt

***Olt. Dep. Marius Iancu: Vom pune în funcțiune trei hidrocentrale abandonate!***
Se pare că PSD a găsit soluții pentru a diminua prețul la energie electrică și, potrivit deputatului PSD Olt, Marius Iancu vor fi puse în funcțiune trei hidrocentrale care au fost construite în urmă cu 30 de ani, finalizate în proporție de 90%, dar care au fost abandonate în 2000, după aderarea la Unirea Europeană.
Parlamentarul oltean mai precizează că motivul abandonării acestor hidrocentrale a fost unul incredibil care se referă la ,,litigii cu niște ONG-uri care susțin că protejează arinul și o specie comună de pești sau un rac care nu a fost văzut vreodată.
De aceea, PSD va depune un proiect de lege prin care investițiile energetice începute în 2007, să fie scoase din zona ariilor protejate!


Se pot finaliza 2 hidrocentrale de pe Jiu unde s-au investit 175 milioane de euro, iar acum șantierul este abandonat, sau hidrocentrala de la Răstolnița ( Mureș), începută în urmă cu 30 de ani.”
În urma studiilor efectuate de către specialiști, dacă vor fi puse în funcțiune cele trei hidrocentrale ar aduce în sistemul național 600 MWh, energie ieftină.
Marius Iancu susține că România trebuie să producă mai multă energie pentru că numai prin crearea producţiei la nivel egal cu cererea prețurile se pot stabiliza, apreciind că ,,dacă ministrul Enegiei, Virgil Popescu ar fi luat aceste măsuri acum 2 ani, criza energetică de azi ar fi putut fi prevenită!”.


Dealtfel, la vărsare Oltului în Dunăre, în localitatea teleormăneană Izlaz, există o Hidrocentrală, care în 2010, costa 360 mil. euro, însă atunci nu i se dăduse avizul de mediu din cauza faptului că în zonă s-ar fi descoperit două specii de păsări rare, respectiv pescărelul albastru și pasărea ogorului, așa cum declara directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Acesta spera că la începutul lui 2011, acest aviz să poată fi obţinut şi să se demareze lucrările la hidrocentrală.

Hidrocentara de la Izlaz


În 2018, această hidrocentrală a revenit în atenția autorităților din Ministerului Apelor și Pădurilor, ai Hidroelectrica și ai Ministerului Agriculturii care își doreau să investească nu mai puțin de 1,4 miliarde de lei pentru a o pune în funcțiune.
Din păcate, nici atunci și nici acum, după 12 ani, nu s-a schimbat nimic. Hidrocentrala de la Izlaz este o ruină care amintește doar de promisiuni neonorate din partea politicienilor.
Sperăm că, de această dată, punerea în funcțiune a celor trei hidrocentrale menționate de deputatul Marius Iancu să nu mai rămână doar o promisiune neonorată!
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s