Olt. Peste 2.500 de salariați ai TMK Artrom afectați de sancțiunile UE date Rusiei

Dimitri Pumpianski

***Olt. Peste 2.500 de salariați din Slatina afectați de sancțiunile UE date Rusiei***
Potrivit unui comunicat de presă, nu mai puțin de 2.500 de salariaţi ai fabricilor TMK-Artrom de la Reşiţa şi Slatina nu şi-au primit salariile deoarece, miliardarul rus care controlează grupul TMK a ajuns pe lista de sancţiuni a UE. Se pare, că în următoarele două săptămâni, urmează întreruperea producţiei de oţel ţaglă.
Această problemă s-a creat în contextul războiului din Ucraina şi a sancţiunilor internaţionale, fostul proprietar al TMK-Artrom, Dmitri Pumpianski, a renunţat la funcţia de preşedinte şi membru al CA al companiei, dar a şi tranzacţionat acţiunile deţinute către o companie cu sediul în Cipru.


Astfel că, TMK ARTROM se află pe lista societăților ce apăreau, la începutul lunii martie, cu acționariat rusesc, iar fabrica nu a putut să le vireze oamenilor banii, conturile fiind blocate.
Cristel Ioțu, președintele Cartel ALFA, Uniunea Sindicală Teritorială Filiala Olt, a precizat, într-un comunicat de presă că ,,autoritățile române nu au verificat datele privind originea celor care dețin această societate”.


„Pe fondul războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse societăților comerciale cu beneficiari acționari finali (UBO) din Rusia (cuprinși în listele de sancțiuni) la data de 10 martie 2022, conturile bancare deținute de către societatea TMK ARTROM, a următoarele unități bancare BCR, Unicredit (conturile din Romania, Italia și SUA), Raiffesen, BRD, și I.N.G., au fost blocate la ordinul băncilor mamă din Uniunea Europeana, astfel ca la data de 15 martie 2022, unitatea TMK ARTROM S.A. cu puncte de lucru în Slatina, județul Olt, și Reșița, județul Caras-Severin, a fost în imposibilitatea de a plăti salariile angajaților români care lucrează în aceste unități și orice alte plăți. Graba unităților bancare de a impune sancțiuni fără a se efectua un minim de verificări cu privire la patronatul existent, precum și lentoarea autorităților române în a debloca accesul la fondurile pe capitolul de cheltuieli de salarizare au determinat întârzierea plăților salariilor către 2.400 de angajați”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Filialei Olt a Cartel Alfa, Cristel Ioțu.
Sindicaliștii spun că blocarea conturilor este abuzivă, pentru că acțiunile rușilor au fost transferate către o companie din Cipru, care ar deține grupul TMK.
La data includerii sale în lista de sancțiuni (10.03.2022), ultimul Beneficiar(UBO) de la TMK-ARTROM transferase deja acțiunile sale din compania TMK-Steel Holdings din Cipru (cea care deține grupul TMK) în data de 03.03.2022 către persoane nesancționate, demisionând și din calitățile sale de administrator. Ca urmare, TMK ARTROM S.A., ieșea din aria societăților pentru care au fost impuse sancțiunile, astfel ca la data de 10 martie 2022, blocarea conturilor de către băncile cu care lucrează TMK ARTROM S.A., în opinia noastră, a fost cel puțin abuzivă, punând în pericol soarta atâta societății comerciale, precum și a celor 2.400 de angajați pe care îi reprezentăm. Cu privire la deblocarea acestei crize, au fost purtate discuții atât la nivel național cât și la nivel european cu factorii de decizie, pentru întârzierea unei decizi temporare sau finale invocându-se aspecte birocratice. Este de menționat ca TMK-ARTROM a pus la dispoziția băncilor și autorităților documente preliminare care atestă faptul ca beneficiarul final aflat sub sancțiuni ieșise din grup încă din data de 3 martie 2022, ca documentele relevante au fost depuse în termenul legal la Registrul Comerțului din Cipru și ca procedura de înregistrare din Republica Cipru își urmează cursul legal și cer timp pentru a fi emise (fără însă a afecta data intrării în vigoare a transferului de proprietate din 3 martie)”, a adăugat președintele Filialei Olt a Cartel Alfa, Cristel Ioțu.
Sindicaliștii atrag atenția că blocarea activității TMK-ARTROM va duce la suspendarea activității multor clienți din Europa, pentru care compania este furnizor unic. Totodată, aceștia amenință cu acțiuni de protest.
Blocarea activității TMK-ARTROM, pe lângă daunele grave sociale și economice aduse societății si salariaților, va duce la suspendarea activități multor clienți din Europa din industria de automobile, energetică și construcții de mașini, pentru care TMK-ARTROM este furnizor unic. Menționăm, de exemplu, situația societății Automobile Dacia Pitești. Atragem atenția că astfel de acțiuni nu fac decât să afecteze în mod direct economia românească și implicit siguranța socială a angajaților români ai societății TMK ARTROM S.A., fapt pentru care solicitam factorilor de decizie politica să acționeze pentru deblocarea situației create, în regim de urgență, în caz contrar vom fi nevoiți să procedam la acțiuni de protest atât la nivel local cât și la nivel național”, mai precizează liderul Cartel Alfa de la Olt, Cristel Ioțu.
Georgiana Leulescu

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s