File de Istorie. Cazul sublocotenentului Constantin C. Ciulei

***File de Istorie. Cazul sublocotenentului Constantin C. Ciulei***
Când a sunat mobilizarea în anul 1916, din casa maiorului Constantin Ciulei au plecat 12 combatanți: 6 fii și 6 gineri.
Maiorul Constantin Ciulei, veteran al războiului de independentă, stăpânea 1.340 pogoane de pământ la Cungrea, primite ca dotă a soției. Unul dintre fii, sublocotenentul Constantin C Ciulei, este înrolat în Regimentul de cavalerie aflat sub comanda col. Al. Sturdza.
Nu voi întra în detalii referitoare la trădarea col. Al Sturdza. Recomand cartea „Radiografia unei trădări” scrisă recent de Petre Otu și Maria Georgescu, istorici obiectivi care prezintă în lumina unor documente inedite trădarea ( din convingere) a col. Sturdza.
Sublocotenentul Constantin C. Ciulei este una dintre victimele col. Sturdza care îl acuză de non combat și părăsire a câmpului de luptă. Era o strategie pentru a abate atenția superiorilor, comportamentul său pe frontul de luptă trezind nedumeriri și suspiciuni, în special din partea mareșalului Averescu.
Deferit Curții Marțiale, sublocotenentul Constantin C. Ciulei este judecat sumar și condamnat la moarte pentru trădare. Constantin .C. Ciulei a pledat nevinovat cerând să fie retrimis pe front să lupte pentru țară. În fața plutonului de execuție a avut o atitudine demnă, refuzând să fie legat la ochi. S-a întâmplat pe 17 februarie 1917. Peste câteva zile, col. Sturdza trece la inamic, punând în altă lumină acuzația adusă sublocotenentului Constantin C. Ciulei.
Urmare a demersurilor făcute de Ecaterina Ciulei, soția sublocotenentului Constantin C Ciulei, mamă a doi copii minori, Curtea Superioară de Justiție Militară, l-a amnistiat pe bravul sublocotenent în aprilie 1920, fiind reînhumat cu onoruri militare. Implicit, se recunoștea că instanța militară săvârșise, în 1917, o tragică eroare judiciară.
Ceilalți copii ai maiorului Constantin Ciulei de la Cungrea și-au continuat viața în diferite colțuri ale țării. Au donat pământul moștenit de la părinți fratelui cel mare, colonelul Ioan Ciulei, rămas să administreze averea familiei. Conacul familiei Ciulei a fost demolat în anul 1960 din cărămida recuperată construindu-se Căminul Cultural, în locația căruia se află și sediul primăriei Cungrea.
Căpitanul Anastase Leonida Ciulei, un alt fiu al maiorului Ioan Ciulei, a locuit la Slatina, pe str Vintilă Brătianu (azi 13 Decembrie). Casa mai există însă este radical modificată.
Sublocotentul Constantin C Ciulei a devenit eroul baladei „Cântecul ofițerului Ciulei” interpretată de taraful Iancu Jianu. Este pe YouTube și vă rog să o ascultați.


Aurelia Grosu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s