Argeș. Simona Bucura Oprescu: Se vor simplifica autorizațiile pentru construcții

***Argeș. Simona Bucura Oprescu: Se vor simplifica autorizațiile pentru construcții***
Deputatul argeșean, Simona Bucura Oprescu a precizat într-o postare pe pagina sa de socializare că va fi introdusă o singură lege a urbanismului și amenajării teritoriului, dar și a autorizațiilor de construcții care se vor putea face de la un singur ghișeu.
Deocamdată a fost lansat în dezbatere publică proiectul unui ,,Cod legislativ pentru construcții, urbanism și amenajarea teritoriului”.
,,Conform PNRR, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va corela, simplifica și codifica într-un singur act normativ cel puțin 10 acte normative din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcțiilor. Totodată, România și-a asumat prin PNRR reducerea cu cca. 50% a termenelor de avizare – autorizare a construcțiilor de către entitățile relevante.” a spus Simona Bucura Oprescu.


Potrivit parlamentarului argeșean, principale reforme introduse prin proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor privind amenajarea teritoriului și urbanismul vizează Planificarea echilibrată a dezvoltării teritoriului; Îmbunătățiri ale reglementărilor cu privire la documentațiile de urbanism; Simplificarea avizării documentațiilor de amenajarea teritoriului și a documentațiilor de urbanism; Digitalizarea proceselor în domeniul planificării, avizării și autorizării construcțiilor – toate datele tehnice privind amplasarea, calitatea și capacitatea instalațiilor publice vor fi cuprinse în banca publică de date urbane, care va fi integrată în timp într-o platforma unică de date națională, cu date interoperabile din diferite domenii sectoriale; Clarificarea servituțiilor și operațiunilor urbanistice; Simplificarea procesului de autorizare a executării lucrărilor de construcții; Simplificarea procesului de autorizare pentru obiectivele de mobilitate urbană și resurse sustenabile; Dezvoltarea sistemului de ghișeu unic digital (one stop shop) pentru obținerea certificatelor de urbanism, avizelor și acordurilor necesare și autorizațiilor de construire.
De asemenea, a fost introdusă posibilitatea realizării unei documentații de urbanism de tip plan urbanistic general (PUG) pentru toate UAT dintr-o zonă metropolitană, pentru a se corela modul de dezvoltare și a se facilita implementarea de proiecte care deservesc mai multe UAT-uri.
Deputatul Simona Bucura Oprescu mai precizează că în cazul construcțiilor, modificările vizează introducerea unui nou sistem de încadrare a construcțiilor în funcție de clasele de consecințe: Estimarea costului previzionat pentru lucrările de construire prin raportarea la indicatori de cost similari la ariile construite/ desfășurate/ utile per funcțiune propuse pentru obiectivul de investiții analizat; Prevederi specifice privind realizarea obiectivelor de investiții; Materiale, produse, echipamente, sisteme, tehnologii – definirea produselor pentru construcții, caracteristicile și performanțele aferente materialelor, produselor, echipamentelor, sistemelor și tehnologiilor de construcții, factorii cu atribuții de reglementare, avizare, certificare, urmărire și control, precum și activitățile de monitorizare și control.
,,Proiectul de act normativ, după perioada de consultare publică, va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului. Fiind o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, Parlamentul trebuie să ia o decizie în prima parte a anului 2023 privind această propunere. ” a mai adăugat deputatul Simona Bucura Oprescu.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s