Ziua Muncii sărbătorită la iarbă verde cu dansuri populare, mici și bere

***Ziua Muncii sărbătorită la iarbă verde cu dansuri populare, mici și bere***
La 1 mai 1886, aproximativ 200.000 de muncitori americani au organizat o grevă la nivel național pentru o zi de lucru de opt ore, în contextul în care era normal, la acea vreme, să se lucreze 12-14 ore pe zi.
Acel protest nu a fost orice grevă – ci a făcut parte din ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „afacerea Haymarket”. În data de 1 mai a acelui an, Chicago (împreună cu alte orașe) a fost locul unei demonstrații sindicale majore în sprijinul zilei de lucru de opt ore. Protestele de la Chicago au fost menite să facă parte din mai multe zile de grevă. Însă pe 3 mai 1886, o grevă la uzina McCormick Reaper din oraș a devenit violentă; a doua zi, o întâlnire pașnică la Haymarket Square a escaladat rapid.


În 1889, Conferința Socialistă Internațională a declarat că, în comemorarea „afacerii Haymarket”, 1 Mai va fi o sărbătoare internațională a muncii. În Uniunea Sovietică, liderii au îmbrățișat noua sărbătoare, crezând că va încuraja muncitorii din Europa și Statele Unite să se unească împotriva capitalismului. Ziua a devenit o sărbătoare semnificativă în Uniunea Sovietică și în țările din blocul de Est, cu parade uriașe, inclusiv una în Piața Roșie din Moscova, prezidată de funcționari de vârf ai guvernului și ai Partidului Comunist, sărbătorind muncitorul și arătând puterea armatei sovietice. În Germania, Ziua Muncii a devenit sărbătoare oficială în 1933, după ascensiunea Partidul Nazist. În mod ironic, Germania a abolit sindicatele libere a doua zi după stabilirea sărbătorii, distrugând practic mișcarea muncitorească germană.


Cu toate acestea, în zeci de țări din întreaga lume, 1 Mai a fost recunoscută ca sărbătoare publică și continuă să fie sărbătorită cu picnicuri și petreceri, în timp ce servește drept prilej pentru demonstrații și mitinguri în sprijinul muncitorilor. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.


În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890 și a fost numită „Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii“. Totuşi, sărbătoarea a devenit un eveniment de amploare abia după instaurarea regimului bolşevic, cu ajutorul Armatei Roşii.
După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare, ori la munte. În 2003, pentru prima oară în istoria postdecembristă, o confederație sindicală (Blocul Național Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzațiile de simpatie pro-comunistă, amintirea propagandei PCR fiind încă vie în conștiința populației.


Olt. PSD a organizat un spectacol în cinstea Zilei Muncii
Petrecerile și festivalurile dedicate Zilei de 1 Mai Muncitoresc au fost suspendate în ultimii doi ani datorită pandemiei mondiale, iar cei care se bucurau de această frumoasă zi i-a simțit lipsa.
Ca de fiecare dată, în fiecare an de 1 Mai, cu excepția ultimilor doi ani, PSD Olt a organizat o frumoasă petrecere în Pădurea Căcâna, de pe malul stâng al Oltului, în apropierea Slatinei.


Aici, peste 1000 de membrii și simpatizanți PSD au ieșit la iarbă verde, au încins grătarele, pe care au sfârâit micii și au dansat pe muzica îndrăgiților interpreți de muzică populară ai Ansamblului Folcloric „Doina Oltului” Slatina, acompaniați de orchestra condusă de dirijorul Cristian Dumitru. Nu au lipsit din programul artistic nici vestiții dansatori „Doina Oltului” .
La această mare sărbătoare, au fost prezenți și parlamentarii PSD Olt senatorii Paul Stănescu și Siminica Mirea și deputații Marius Iancu, Emil Albotă și Cătălin Grecu.


,,Ne-am revăzut cu bucurie, după anii de pandemie și am reluat tradiția PSD Slatina, de a ne întâlni la iarbă verde, de 1 Mai.
Prieteni, colegi, oameni alături de care am făcut multe campanii electorale și proiecte bune pentru cetățeni, noi toți suntem echipa PSD Olt, parte a unui partid mare care este un adevărat sprijin pentru români!”,
a spus deputatul, Marius Iancu.


De asemenea, și-au petrecut ziua de 1 Mai alături de cei prezenți și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean și PSD Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreședinții aceleiași instituții administrative, Emil Moț, primarul Slatinei, viceprimarii Gigi Vâlceleanu și Alexandru Berechet, Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal, precum și alți social democrați importanți din cadrul partidului, reprezentanți ai unor instituții aflate în subordinea CJ Olt sau Primăriei Slatina.


Cu acest prilej, senatorul de Olt, Siminica Mirea a ținut să felicite pe cei care își aduc aportul pentru dezvoltarea comunității din care fac parte: ,,Oamenii au muncit din cele mai vechi timpuri, iar fără muncă, nu s-ar fi dezvoltat generaţii de oameni sau economii ale lumii.
Prin sacrificii, aceştia şi-au obţinut drepturi de care beneficiază astăzi. În tot acest demers, statul trebuie să fie un partener al celor care muncesc şi ajută la menţinerea unei economii stabile sau aflată în creştere.
Suntem un popor de oameni harnici şi am dovedit-o de fiecare dată. Astăzi, celebrăm munca şi aducem omagiu celor care s-au sacrificat pentru obținerea dreptului de a munci decent sau și-au pierdut viaţa la locul de muncă. Cu ocazia acestei zile, vă urez mult spor şi putere de muncă! ”


Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s