***Mehedinți. Sărbătoarea Liliacului din Ponoarele, o ediție de excepție în mijlocul naturii***
Frumoasa Sărbătoare a Liliacului din localitatea mehedințeană Ponoarele, se pierde în negura vremurilor, însă oficial sunt documente care atestă anul 1961, potrivit primarului Georgică Pătrașcu, fiind una foarte cunoscută atât în țară cât și în străinătate, suspendată pentru prima dată doar în perioada pandemiei. Tot primarul ne-a mai spus că această sărbătoare este dedicată primăverii, simbol al localității Ponoarele.
Nu departe de Conacul Boierului se întinde cea mai mare pădure naturală de liliac din România. În mijlocul primăverii, o imagine spectaculoasă verde-violet acoperă peste 20 de hectare de dealuri și văi din Ponoarele. Oameni din partea locului, dar și din localitățile vecine sau din alte județe ale țării, vin aici să se bucure de mirosul florilor de liliac, de aerul curat, de natură, de muzică populară autentică. Sărbătoarea a început sâmbătă seara, 7 mai 2022, ora19, cu foc de tabără și hora satului, în acompaniamentul lăutarilor zonei.
,,Declarată arie protejată prin lege în primăvara anului 2000, Pădurea de Liliac din Ponoarele este și cea mai mare rezervație botanică de liliac din țară, fiind întinsă pe o suprafață de circa 20 de hectare.
Aici de întâlnesc pe lângă lilieci și alte tipuri de flori și arbori precum gorunul, gârnița, vișinul turcesc, frăsinica, păducelul, mojdreanul, laleaua și altele.
În același timp, acest teritoriu adăpostește șisturi cristaline, calcare, ponoare (relief carstic, cu aspect de pâlnie, format prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile), doline, lapiezuri sau chei. De aceea, în apropiere se poate vizita peștera omonimă sau podul lui Dumnezeu, care este formațiune naturală fiind singura de acest fel din țară.”, ne-a dezvăluit, Georgică Pătrașcu, primarul comunei Ponoarele.
Festivitățile au avut loc în Pădurea de Liliac, cea mai mare de acest gen din România, se află într-o zonă aflată la înălțime și la propriu, dar și la figurat. Este situată la 9 kilometri de orașul Baia de Aramă, de o parte şi de alta a Văii Prislopului, între dealurile Băluţei şi Răiculeştilor.
Atmosfera de mare sărbătoare a fost întreținut de Ansamblul Profesionist al Centrului Cultural “Nichita Stănescu”, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Mehedinți, dar și a Ansamblului Cetinița, sub bagheta dirijorului prof. Marian Magheru. Pe scena amenajată special, au urcat numeroși interpreți de muzică populară cunoscuți, printre care amintim pe Niculina Stoican, Irina Zoican, Anuța Ganțu, Rodica Popescu, George Vulcănescu, Ionuț Tudorescu, Delia Barbu, Marian Medregoniu, etc.
Și fiindcă timpul a fost foarte frumos cu soare și mireasmă de liliac înflorit, mii de oameni din toate colțurile țării, au fost prezenți la această frumoasă sărbătoare din comuna Ponoarele. Unii s-au așezat pe amfiteatrul natural din fața scenei, alții s-au prins în hore și sârbe, după care au degustat câte o bere rece, asortată cu mititeii sau alte produse din carne pregătite pe grătarele încinse.
Alături de primarul Georgică Pătrașcu dar și de locuitorii din Polovragi au fost și autoritățile județene și politicieni precum prefectul județului Mehedinți, Alin Isuf, președintele CJ Argeș, Aladin Georgescu, parlamentarii de Mehedinți, Liviu Mazilu și Alin Chirilă, secretarul de stat, Bogdan Simcea, inspectorul șef al ISCTR, Tudor Nișulescu, vicepreședintele Ionică Negru, precum și consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Mehedinți.
,,M-am bucurat să văd oameni dornici de normalitate, cu multă voie bună, oameni veniți din localitățile din apropiere, din Drobeta Turnu Severin, dar și din județele limitrofe. Bucuria cântecelor din nordul județului Mehedinți să le facă viața frumoasă tuturor!”, a declarat Aladin Georgescu.
Mai multe amănunte într-o înregistrare în exclusivitate la VGtv Regional, marți 10 mai, a.c. http://www.vgtvregional.ro
Georgiana Leulescu