Olt. Muzeul Județean Olt va marca 70 de ani de la înființare

***Olt. Muzeul Județean Olt va marca 70 de ani de la înființare***
La 1 mai 1952 a fost inaugurat Muzeul Raional Slatina, ce va funcționa sub aceasta titulatură până în 1968, când, odată cu reorganizarea administrativ teritorială, devine Muzeul Județean Olt. De fapt, înființarea lui a fost cu mult înainte, când un grup de colecționari slătineni, au decis, după primul război mondial să achiziționeze colecții particulare, îndeosebi de arheologie, numismatică și artă populară.
Astfel că, între anii 1920-1949 s-a reușit colecționarea unor obiecte și documente valoroase din istoria Județului Olt.
La început muzeul din Slatina se constituie din colecția avocatului Ion (Jack) Florescu, mare colecționar și președinte al comitetului de organizare a muzeului Oltului, donată în acest scop, și din piesele, în special paleolitice, descoperite de profesorii Paul Dicu și Ion Moroșanu în prundișurile Dârjovului și Oltului. Ulterior, săpăturile arheologice sistematice întreprinse pe teritoriul județului, alături de achiziții și donații au îmbogățit substanțial colecțiile inițiale.
În anul 1970 se înființează secția de etnografie, iar din 1975 începe constituirea patrimoniului de artă plastică. Muzeul Județean Olt tezaurizează și valorifică expozițional colecții de arheologie, istorie medievală, modernă și contemporană, artă plastică și etnografie care conțin piese de patrimoniu definitorii pentru cultura și civilizația Oltului, unele dintre ele figurând în patrimoniul cultural național.

Muzeul la Casa Deleanu


La început, a funcționat în sedii improprii (patru încăperi dintr-o casă de locuit de pe strada Gării, demolată ulterior). Apoi a obținut clădirea monument istoric de pe strada Ionașcu, nr. 73, din fata Catedralei orașului, casa Deleanu, unde a funcționat până în 1997,când a obținut, prin Hotarârea Guvernului României nr.371/21 iulie 1997, clădirea Palatului Administrativ (fosta Prefectură a județului Olt, fost sediu al Consiliului Popular Județean).


Așadar, conducerea Muzeului Județean Olt va demara o serie de activități specifice pentru a marca cei 70 de ani de la înființare. Festivitățile vor debuta vineri, 13 mai, ora 11.00, în sala de festivități a instituției culturale când va avea loc lansare a broșurii „Muzeul Județean Olt – 70 de la înființare”, undeva după ora 11.00, după care vor urma o serie de alocuțiuni ale invitaților și acordarea de diplome pentru foști directori, foști și actuali angajați.
De la ora 12.30 este programată inaugurarea panoului publicitar amplasat în fața muzeului, iar de la ora 13:00 va fi un miniconcert muzică clasică susținut de soprana Arlinda Morava, atașat cultural al Republicii Albania la București, acompaniamentul la pian fiind asigurat Adriana Alexandru, desfășurarea acestuia fiind în holul de la intrarea în muzeu.

Apoi, de la ora 13.15, sala de expoziții a muzeului va găzdui manifestarea culturală „Arta mobilierului pictat. Unelte și culoare”, în parteneriat cu Muzeul Național „Astra” Sibiu.
Festivitățile vor continua sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 11.00 când se va face lansarea cărții ,,ROMVLA. SERIA RAPOARTE ARHEOLOGICE. II. RAPORT PRIVIND CERCETĂRILE ARHEOLOGICE DIN ANUL 2013 (Ediție bilingvă română – engleză), Editura Casa Cărții de știință, 2022.
Prezintă: Prof. dr. Eugen Nicolae – director Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București al Academiei Române,Prof. univ. dr. Petre Gherghe – Universitatea din Craiova, Conf. univ. dr. Mircea Negru, Universitatea Spiru Haret din București, Universitatea din Bucuresti – membru asociat CICSA, Lector. univ. dr. asociat al Universității din Craiova, coordonatorul volumului, responsabilul șantierului arheologic Reșca-Romula (2003-prezent). Lansarea Catalogului Expoziţiei ,,ROMVLA”. Rezultatele cercetărilor arheologice din perioada 2013-2018 (Ediție bilingvă română – engleză), Editura Casa Cărții de știință, 2022, eveniment prezentat de Conf. univ. dr. Mircea Negru, cercetător științific I dr. Cristian Schuster (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București al Academiei Române), Arheolog IA dr. Florin Ciulavu (Muzeul Județean Olt), Arheolog I dr. Mihaela Bleoancă (Muzeul Județean Olt).
Va urma vernisajul Expoziției ,,ROMVLA”, ocazie cu care vor fi prezentate rezultatele cercetărilor arheologice din perioada 2013-2018, realizată în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București al Academiei Române, de către arheolog IA dr. Florin Ciulavu (Muzeul Județean Olt), Arheolog I dr. Mihaela Bleoancă (Muzeul Județean Olt).
Luni, 16 mai 2022, ora 11.00, în incinta Muzeului Județean Olt, vor participa elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu”, specialiști de la MJ Olt și alți invitați, parteneri fiind Inspectoratul Școlar Județean Olt vor participa la ateliere de restaurare și pictură pe sticlă – elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, prof. Adriana Vâlcea.
Tot atunci se vor face vizite la muzeu și la Galeria de artă „Artis”, sub coordonarea muzeografilor și custozilor care vor ghida grupurile de vizitatori.


Marți, 17 mai, ora 11. 00, elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu”specialiști de la MJ Olt și alți invitați, parteneri fiind Inspectoratul Școlar Județean Olt Ateliere de restaurare și pictură pe sticlă .
De asemenea, vor mai fi vizite la muzeu și la Galeria de artă „Artis” – organizare pe secții, iar miercuri, 18 mai, intervalul orar 11:00 – 18:00 va fi marcată Ziua Internațională a Muzeelor având ca temă „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”, eveniment organizat la Secția de Etnografie de la Chilia Făgețelu Colecția Nicolae M. Nica. Eforturile meșterului popular Nicolae Nica în păstrarea și promovarea bunurilor culturale specifice zonei; amenajarea secției muzeale, etalarea și promovarea patrimoniului cultural existent în colecție.
Desfășurarea evenimentul se va face în comuna Făgețelu, sat Chilia unde există Colecția Nicolae M. Nica, unde vor participa elevi de la școala din localitate, specialișți de la MJ Olt și alți invitați, parteneri fiind Primăria comunei Făgețelu și Școala Făgețelu.
În același timp va fi și Expoziția de artă plastică realizată de artistul plastic Cătălin Popa la Galeria de Artă „Artis”, precum și ateliere de desen și pictură, realizate în incinta muzeului și în parcul din fața muzeului, în jurul fântânii arteziene, unde vor participa elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” sub coordonarea prof. Adriana Vâlcea.
În Parcul „Eugen Ionescu”, la fântâna arteziană din fața MJ Olt, vor participa numeroși slătineni, elevi de la cele două unități de învățământ liceal, specialiști de la muzeu și alți invitați, parteneri fiind Liceul „Nicolae Titulescu” și Colegiul „Radu Greceanu”.
Cei prezenți vor putea vizita exponatele de la Muzeul și Galeria de artă „Artis” sub coordonarea muzeografilor și custozilor care vor ghida grupurile de vizitatori.
Georgiana Leulescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s