Olt. Bustul fotbalistului Ion Oblemenco dezvelit la Corabia

***Olt. Bustul fotbalistului Ion Oblemenco dezvelit la Corabia***

Vineri 13 mai, a.c., autoritățile locale ale orașului Corabia alături de mari personalități sportive din Craiova, dar și de politicieni olteni, au dezvelit un bust al marelui fotbalist Ion Oblemenco, chiar lângă Sala de Sport a urbei.
Din partea Universităţii Craiova au participat președintele clubului, Sorin Cârţu, managerul general Marcel Popescu, şi el originar din Corabia, precum şi câţiva componenţi ai Craiovei Maxima: Costică Donose, Nicolae Ungureanu şi Silviu Lung. Invitat special a fost cel mai bun prieten al lui Ion Oblemenco din perioada de jucător, Teodor Ţarălungă, extrema de legendă a Ştiinţei, care i-a oferit cele mai multe assist-uri golgheterului absolut al echipei din Bănie.
Ion Oblemenco s-a născut pe 13 mai, 1945 la Corabia, provenind din părinți refugiați din Basarabia, și-a început cariera sportive în 1958 la echipa Progresul Corabia, la numai 13 ani, unde a jucat până în 1960, apoi s-a mutat la Electroputere Craiova pentru doi ani.
La vârsta de 19 ani, Oblemenco a fost cumpărat de la CS Universitatea Craiova de către Valentin Stănescu, la Rapid, unde a jucat, între anii 1964-1966 alături de celebrul cuplu de atacanți Ion Ionescu și Emil Dumitriu, care făceau parte și din echipa Națională a României și de la care a învățat foarte multe. A părăsit Rapidul în vara anului 1966 și s-a întors la Universitatea Craiova, unde a evoluat vreme de 11 sezoane. Primul an petrecut la gruparea fanion a Olteniei a fost unul de excepţie. A reuşit 17 goluri şi a devenit golgeterul României, fiind supranumit ,,Tunarul”.
Oblemenco și-a petrecut cea mai mare parte a carierei jucând pentru Universitatea Craiova, fiind cel mai bun golgheter al clubului din toate timpurile, jucând în 285 de meciuri, cu un total de 167 de goluri.
În calitate de antrenor al Științei Craiova, a obținut în cele 85 partide, 49 victorii, 13 egaluri, 23 de înfrângeri. A câștigat de 4 ori titlul de golgheter al României: 1966/67, 1969/70, 1971/72, 1972/73.
La 28 octombrie 1972, în timpul sezonului 1972–73, Oblemenco a fost diagnosticat cu,, ulcer peptic”. A fost operat cu succes de două ori în octombrie 1972, după care s-a întors pe teren în martie 1973, într-un meci între Rapid București și Universitatea Craiova, în care a marcat trei goluri.
Oblemenco a murit la numai 51 de ani din cauza unui infarct, într-un meci amical între echipa pe care o conducea, Hassania Agadir, și Uniunea Sidi Kacem la 1 septembrie 1996, în vârstă de 51 de ani.
Ion Oblemenco a încetat din viaţă, la numai 51 de ani, în Maroc, după ce a suferit un infarct pe banca echipei pe care o antrena, Hassania Agadîr. Acum doi ani, în martie 2020, a încetat din viaţă şi soţia „Tunarului” Ştiinţei, doamna Marga Oblemenco. Cei doi soţi sunt înmormântaţi la cimitirul „Ungureni” din Craiova.
Pentru tot ce a însemnat în echipa sa de suflet, Universitatea Craiova, Ion Oblemenco a fost declarant ,,Cetățean de onoare” – post mortem al municipiului din Bănie.
Mai multe amănunte de la dezvelirea bustului lui Ion Oblemenco de la Corabia, la televiziunea VGtv Regional http://www.vgtvregional.ro .
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Ing. Grigore Sebeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s